CHP’li Şahin: Et fiyatlarında indirim bir algı oyunu!

CHP’li Şahin: Et fiyatlarında indirim bir algı oyunu!
23 Ağustos 2022 09:28

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarında yüzde 25’lik indirim yapıldığını duyurmasının ardından bunun göstermelik bir indirim olduğunu söyleyerek ve Türkiye genelinde sadece 13 satış noktasında geçerli olan indirimin kimseye faydası olmadığını belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı. Hayvan üreticilerinin girdi maliyetlerinin %300-400’lere varan oranlarda arttığını söyleyen Şahin, yerli hayvancının giderlerinde düzenleme yapılması ve yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarında yüzde 25’lik indirim yapıldığını duyurmasının ardından bunun göstermelik bir indirim olduğunu söyleyerek ve Türkiye genelinde sadece 13 satış noktasında geçerli olan indirimin kimseye faydası olmadığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Hayvan üreticilerinin girdi maliyetlerinin %300-400’lere varan oranlarda arttığını söyleyerek meclise önerge sunan Şahin, yerli hayvancının giderlerinde düzenleme yapılması ve yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Et ve Süt Kurumu’nun Adana, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Sakarya, Sincan, Sivas, Yozgat, Van Kombinaları ve İstanbul Et İşletme Müdürlüğü olmak üzere toplam 13 adet iş yerinde uygulanan %25’lik kuzu eti indirimini milletin aklıyla alay etmek olarak değerlendiren CHP’li Şahin yaptığı açıklamada, “Et ve Süt Kurumu tarafından 4 Ağustos 2022 tarihinde yapılan duyuruya göre kuzu eti satışlarında indirim kampanyası başlatıldığı duyurulmuş, yapılan açıklamada kuzu etinin daha fazla tüketiciye ulaştırılmasının hedeflendiği, üreticiden koyun ve kuzu alımının arttırılarak kuzu etinde dönemsel arz fazlalığından kaynaklanan fiyat dengesizliklerinin önüne geçilmesinin amaçlandığı, yerli üreticiden alınan küçükbaş hayvanı bir taraftan tüketiciye indirimli fiyata ulaştırırken diğer yandan kuzu karkas olarak ihraç ederek üreticinin emeğine sahip çıkılmasının hedeflendiği ifade edilmiştir. %25 indirim uygulanacağı söylenmiştir. Artan üretim maliyetleri karşısında besiciler Kurban Bayramı’nda dahi yeterli hayvan satışı yapamamış, tüketicilerin de artan enflasyon karşısında alım gücü azalmıştır. Girdi maliyetleri %300-400 bandını aşmıştır. Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan indirim olumlu bir adım olsa da Türkiye genelinde kurumun mağaza sayısı düşünüldüğünde atılan bu adımın yerinde ama eksik olduğu görülmektedir. Tüm Türkiye’de sadece 13 dükkanda satılan etten indirim yapıp ‘Et fiyatlarından indirim yaptık’ şovu yapmak tam bir AKP kurnazlığıdır. Milletin bu tarz algı operasyonlarına artık karnı tok.” ifadelerini kullandı.

 

 

“ŞOV DEĞİL YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLEYEN EYLEMLER YAPILMALI”

 

 

Göstermelik indirimler değil, tüm ülkenin çıkarına olan üretim ekonomisine dönüp yerli hayvancılık desteklenmeli diyen Suzan Şahin,” Hayvancılık yapan yüzbinlerce vatandaşı hakkettiği parayı kazanamaz, üretemeyecek hale getirdiler. Hayvan ithalatına derhal kısıtlama getirilip yerli üreticinin girdi maliyetleri düşürülmelidir. Millet el alelemin hastalıklı anguslarını, koyununu, kuzusunu yiyeceğine daha ucuza yerli üreticinin ürünlerini tüketsin. Bu kadar kendi ülke çiftçisine, hayvancısına, esnafına, sanayicisine karşı bir iktidar zor gelir. AKP millet menfaatine tek bir hamle yapmıyor maalesef. Yandaşları değil bu ülkenin gerçek sahiplerini destekleyerek, emeklerinin karşılığını almalarını biz sağlayacağız. İlk seçimde bu değişim yaşanacak. Bu akıl tutulmasına CHP iktidarında son vereceğiz.” dedi.

 

 

CHP’li Suzan Şahin, Tarım ve Orman Bakanın şu soruları yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi;

 

 

1. Son 1 yılda hayvancılığı bırakan besici sayısı nedir?
2. Son 1 yılda icralık olan besici sayısı nedir?
3. Besicilerin artan yem ve enerji maliyetleri konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?
4. Hayvancılığın desteklenmesi konusunda çalışmalarınız nelerdir?
5. Vatandaşlarımızın ucuz ete ulaşabilmesi konusunda yaygın bir çalışma yapılacak mıdır?