CHP’li Polat: Ormanlarımız Allah’a emanet!

CHP’li Polat: Ormanlarımız Allah’a emanet!
6 Nisan 2022 09:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, “Ormanlarımız tehlike altında. Bu sene de orman yangınlarını tetikleyen sıcaklar bekleniyor, mutlaka önlem alınması lazım ancak iktidarın umurunda değil” dedi.
Nisan ayının başından beri İzmir, Bursa, Çanakkale, Bilecik, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Hatay ve Balıkesir’de orman yangınlarının görüldüğünü vurgulayan Polat, “İktidar geçen seneden hiç ders almadı. Ne yangınları önleyici tedbirler konusunda ne de yangınlara müdahale konusunda bilimsel, sağlıklı hiçbir adım atmadı. İktidar tarafından insanlarımız zaten kaderine terkedilmişti, artık ormanlarımız da Allah’a emanet” diye konuştu.
ORMANLARIMIZI YAKANLARA NE OLDU?
Polat, “Ormanlar tatlı suyu filtreliyor, toprağı koruyor, su ve besin döngüsünü düzenliyor. Soluduğumuz hava da dâhil olmak üzere bizlere birçok kaynak sağlıyor. İklim değişikliğine neden olan karbondioksit ve diğer sera gazlarını atmosferden çekip depoluyor. Küresel iklim kriziyle mücadelede ormanların yeri çok büyük. Geçen sene yaşanan orman yangınlarında Bakanlık tarafından ormanlarımızın kasten yakıldığı söylendi mesela. Çıkan orman yangınlarından kaç tanesinin kasıtlı olarak çıkarıldığının tespit edildiğini, yangınları kasıtlı olarak çıkardığı tespit edilen kişi sayısını ve bu kişilerin akıbetini İçişleri Bakanlığı’na sorduk, cevap bekliyoruz” dedi.
BAKANLIK YİNE YETERSİZ KALACAK
Yangınlarda halkın duyarlı davrandığına dikkat çeken Polat, “Vatandaşlarımız çok büyük bir özveriyle, pet şişelerde su taşıyarak, kendi imkanlarıyla yangınlara müdahale etti. Halkımızın bu cansiperane çabasına belediyelerin destekleri de eklenince verilen emek, yangın mücadelesinde iktidarın, yangınla mücadele asli görevi olan Bakanlığın çabasının önüne geçti. Türk Hava Kurumu’na ait uçakların inat uğruna kullanılmaması, uçakların bugün bile bakımlarının yapılmadan çürümeye terkedilmesi, Bakanlığa ait yangın söndürme filosunun olmaması kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı geçen sene yangınlara müdahale etmekte oldukça geç ve yetersiz kaldı, görünen o ki olası yangınlarda yine yetersiz kalacak. İktidar tarafından insanlarımız zaten kaderine terkedilmişti, artık ormanlarımız da Allah’a emanet” dedi.
İDDİALAR REZALET!
Polat ayrıca, “Geçen sene orman yangınları devam ederken Bakanlıkça yangınları söndürmek için orman işçileri istihdam edildi. Bu orman işçileri için aranan şartların ne olduğunu Bakanlığa sorduk, cevap bekliyoruz. Alımlar yapılırken liyakate önem verildi mi acaba? Yani amaç gerçekten yangınları söndürmek miydi yoksa çeşitli Bölge Müdürlüklerindeki personellerin akrabaları mı istihdam edildi? İddialara göre bir Bölge Müdürü’nün engelli yeğeni yangın işçisi olarak işe alınmış. Bakanlığın iddialara cevap vermesini bekliyoruz. Dilerim iddialar doğru değildir, böyle bir rezalet yaşanmamıştır” diye sözlerini tamamladı.