CHP’li Pekşen: Bu uçağı dağlarda uçuramazsınız!

CHP’li Pekşen: Bu uçağı dağlarda uçuramazsınız!
14 Ağustos 2021 17:55

Kahramanmaraş’ta orman yangınına müdahale ederken dağlık alanda düşen Rus uçaklarıyla ilgili ‘Dağlık alanda uçamaz’ uyarıları yapılmıştı.

 

 

CHP’nin eski milletvekili Haluk Pekşen de 10 gün önce bir televizyon programında şunları söylemişti:

*Bizde Rusya’dan getirilen uçak var. Bu Be-200 dediğimiz uçağı üreten firma Türkiye’de bana geldi. Bunu tescil ettirmek istediler. Ben hukukçu olarak birçok soru sordum kendilerine. Listeyi yazdım. Dedim ki, ‘Bu uçağı Türkiye tescil edemez’. ‘Niçin?’ dediler.

*Dedim ki, ‘Bu uçağı Toroslarda, Karadeniz’in dağlarında uçuramazsınız, vadilere inemez, yangın söndürmede katkı sağlayamaz. Bizim Ege Denizi her zaman 90 santimin üzerinde dalga üretir. Dalgaya inemiyor, baraja inemiyor, göle inemiyor, alçalamıyor.

*Efektif değil. En fazla 200 metre alçalabiliyor. Ama bizim elimizde şu an bombardiyer uçakları var. Bu bombardiyer uçakları 30 metreye iniyor. Hatta bizim pilotlarımız neredeyse yangının içine indiriyor vatanseverlikle, yurtseverlikle…’ Bombardiyer uçakları tamamen dağlık alanlarda, vadilerde en yakın yerden su alıp en kısa süre içerisinde yangına müdahale etmek üzere planlanmış uçaklar.