CHP’li Öztunç: Maden sahaları tarım alanı olsun, üreticiye verilsin!

CHP’li Öztunç: Maden sahaları tarım alanı olsun, üreticiye verilsin!
24 Eylül 2020 11:20

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Afşin-Elbistan bölgesinde kömür çıkarıldıktan sonra yeniden doldurulan yaklaşık 25 bin dönüm büyüklüğündeki alanın tarım için değerlendirilmesini önerirken, “Bölgede büyük bir potansiyel var. Maden alanları tarıma kazandırılırsa, Afşin-Elbistan tarım üssü olur, hem bölge hem Türkiye kazanır” dedi.

 
“ÖZTUNÇ’TAN ELBİSTAN ZİRAAT ODASINA DESTEK”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Elbistan Ziraat Odası Başkanlığının Afşin-Elbistan’da kömür çıkarma faaliyetleri tamamlanan alanların tarıma kazandırılması ile ilgili aşağıdaki açıklamasına destek verdi.
“Kahramanmaraş’ın Afşin ve Elbistan ilçelerimizde yıllarca madencilik faaliyeti yürütülen alanların büyük bölümü yeniden dolduruluştur. Bu şekilde elde edilen alanın büyüklüğü yaklaşık 25 bin dönümdür. Böylesine büyük bir alan tarım açısından önemli bir potansiyeli barındırmaktadır.
Bölgemizdeki herkesin talebi, bu şekilde geri kazanılan alanın tarımsal amaçlı olarak değerlendirilmesidir. Bu alanların toprağı olmayan çiftçilere düşük bedelle kiralanması ve üretime kazandırılması, yıllarca elektrik üretimi için hava kirliliği başta olmak üzere birçok sorunla karşılaşmış olan bölge halkının hakkıdır diye düşünüyoruz. Yıllarca termik santralin külfetini çeken Afşin-Elbistan halkının hakkı teslim edilmelidir.

 
Bölgenin tarıma açılması ile birlikte hem organik tarım ve hem de örtü altı üretim açısından çok büyük üretim potansiyeli var. Afşin-Elbistan bölgenin yeni tarım üssü olabilir. Tarımsal üretim başladığında hem bölge hem de Türkiye kazanacaktır.
Kovit salgını süreci de bir kez daha göstermiştir ki, tarım stratejik bir sektördür. Türkiye tarımsal üretimde yeniden kendi kendine yeter bir ülke haline gelmelidir. Bunun yolu da üretimi her alanda arttırmaktan geçer. Türkiye ithalat yoluyla başka ülkelerin üreticilerini değil, kendi üreticisini desteklemelidir. Afşin-Elbistan’da madencilik faaliyetleri tamamlandıktan sonra doldurulan alanlar bunun için fırsattır. Yıllarca boş, atıl bekletilen alanlar tarıma ve ekonomiye kazandırılmalıdır. Bu yolla hem üretim artar hem de bölgedeki işsizlik azalır. Türkiye’nin iki sorununa da olumlu kaktı sağlanmış olur. Bir an önce Afşin-Elbistan’ı tarım üssü yapacak bu adımlar atılmalıdır. Bu alanlar boş durdukça, Türkiye kaybediyor, insanımız kaybediyor.”