CHP’li Öztunç: Aynı işi yapıp aynı makamlarda olanlar arasında ayrımcılık var!

CHP’li Öztunç: Aynı işi yapıp aynı makamlarda olanlar arasında ayrımcılık var!
6 Aralık 2022 15:39

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, kamuda araştırmacı kadrosunda çalışanların bir kısmının aynı işi yapmalarına karşın aynı haklara sahip olmadıklarını belirterek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’e; “Aynı işi yapıp aynı makamlarda bulunan, özelleştirme ve KHK’lar ile ‘araştırmacı’ olanlar neden mağdur edilmektedir? Bu ayrımın sebebi nedir?” diye sordu.

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, kamuda araştırmacı kadrosunda çalışanların bir kısmının aynı işi yapmalarına karşın aynı haklara sahip olmadıklarını belirtti. Öztunç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e; “Aynı işi yapıp aynı makamlarda bulunan, özelleştirme ve KHK’lar ile ‘araştırmacı’ olanlar neden mağdur edilmektedir? Bu ayrımın sebebi nedir?” sorularını yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, sağlıkta “Araştırmacı” kadrosunda çalışanların sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Öztunç; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, şunları kaydetti:

 

 

“MAĞDURİYETLER GİDEREK ARTMAKTA”

 

 

“Kamuda çalışan iki sınıf araştırmacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; Subay ve Astsubaylardan, Kamu ve kamu kuruluşlarda Araştırmacı olanlar (926 S.K. Geç. 32. Mad.) Bu grupta olan araştırmacılar hiçbir hak kaybına uğramadan araştırmacı olmadan önceki görevlerine ait tüm mali ve özlük haklarından faydalanmaktadır.

İkincisi ise; 4046 Sayılı Özelleştirme kanunu ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlıkta ‘Araştırmacı’ olanlardır. Bu grupta olanların maaşı; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 11. Madde ile aynı dereceli Müdür Yardımcısı Maaşına eşitlenmiştir. Bu eşitleme ile birlikte, ‘Araştırmacılar’ gerek toplu sözleşmelerle gerekse kanun değişikliği ile, diğer memur ve sınıflar için kazanılmış haklardan faydalanamamakta ve mağduriyetleri daha da artmaktadır.

 

 

“3600 EK GÖSTERGE, TABAN EK ÖDEME, TEŞVİK EK ÖDEME HAKLARI YOK”

 

 

Araştırmacıların mağduriyetlerine, birkaç örnekleme verecek olursak: İl Müdür yardımcısı, Müdür, Şube Müdürü, Müdür yardımcısı gibi görev unvanları için 3600 Ek Gösterge verilirken, bu görevlerde bulunurken; ‘araştırmacı’ olanlar 3600 ek göstergeden faydalanamamaktadır. Toplu sözleşme ile sağlıkta çalışanlara, ilave yüzde 20 ek ödeme verilmiş, ancak araştırmacılara yansımamış, taban ek ödeme, teşvik ek ödeme vs. gibi haklardan da faydalanamamaktadır.”

Ali Öztunç, Bakan Vedat Bilgin’e şu soruları yöneltti:

“Aynı işi yapıp aynı makamlarda bulunan bu ikinci grupta yer alan özelleştirme ve KHK’lar ile ‘Araştırmacı’ olanlar neden mağdur edilmektedir? Bu ayrımın sebebi nedir? Bu ikinci grupta yer alan özelleştirme ve KHK’lar ile ‘araştırmacı’ olanların durumunun, birinci gruptaki, Askeriyeden Araştırmacı olanlar gibi, mağduriyetlerin giderilmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili bir düzenleme, bir çalışmanız var mıdır?”