CHP’li Özer: Çiftçi yükünün azalmasını istiyor, hükümet hamaset yapıyor!

CHP’li Özer: Çiftçi yükünün azalmasını istiyor, hükümet hamaset yapıyor!
16 Eylül 2021 08:40

Önceki gün Antalya’da tarımsal girdi maliyetlerinin azaltılması için çalıştıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na CHP’li Özer’den tepki geldi: “İki yıl önce de benzer açıklama yapılmıştı ama çiftçi üzerindeki yük azalmadı iyice arttı. Çiftçi hamaset değil icraat istiyor.”

 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki gün Antalya’da yaptığı tarımsal girdi maliyetlerinin azaltılması için Cumhurbaşkanının talimat verdiği ve çalışmaların yapıldığı yönündeki sözlerine CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’den “İnandırıcı değil” tepkisi geldi. Özer, iki sene önce de benzer açıklamanın yapıldığını belirterek “2019’da da Cumhurbaşkanının talimat verdiğini, girdi maliyetlerinin azaltılacağını söylediler ama maliyetleri azaltmak için hiç uğraşmadıkları gibi gidip Sudan’daki üretime destek için tarım arazisi kiraladılar” dedi.

 

 

Çiftçilerin üzerindeki yükün azaltılması yönünde hükümet tarafından bugüne dek gerçekçi hiçbir çözümün üretilmediğini söyleyen CHP’li Özer şöyle devam etti:

 

 

“Günlük siyaset yapıyorlar, sadece konuşuyorlar. Çiftçinin sorunlarını dert etmiyorlar, yaklaşımları samimi değil. Aksi olsaydı ülkemizin toprağına çevirdikleri yüzlerini Sudan’a dönmezlerdi. Elin toprağında milli tarım olmaz! Samimi olsalardı hububat, bakliyat, ayçiçek ithalatında gümrük vergisini sıfırlayıp birilerini kazandırıp, çiftçimizi malını ucuza alarak üretimden uzaklaştırmazlardı. TMO’nun taban fiyatları ithalat fiyatlarının altında olmazdı. Maalesef tohumların, fidelerin toprakla buluştuğu şu zamanlarda yine hamaset yapıyorlar. İki sene önce de tıpkı bugünkü gibi çiftçinin üzerindeki yükün azaltılması yönünde alınan talimat ve çalışmalardan söz ettiler. Ne oldu, çiftçi üzerindeki yük azalmadı aksine arttı. Çiftçi icraat istiyor.”

 

 

DIŞİŞLERİNİN AÇIKLAMASINI TARIMA SORDU

 

 

Öte yandan Dışişleri Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarına ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırlayan CHP’li Özer, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 12 Eylül 2021’de, Antalya’da “Cumhurbaşkanımızın çiftçimizin üzerindeki yükün, yani girdilerin maliyetinin azaltılması yönünde talimatı var. Gübre, tohum, gibi özellikle ilaç ve akaryakıt da aynı şekilde bir yüktür. Bu konularda ilgili arkadaşlarımız çalışıyor” şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Çavuşoğlu’nun 17 Şubat 2019’da yine Antalya’da özellikle gübre, ilaç ve yemde fiyatların çok fahiş olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanımız ile görüştük, talimatları verdi. Tarım Bakanımız ile görüştük, üzerinde çalışıyoruz” açıklamasında bulunduğu da bilinmektedir. Bu bağlamda; Çiftçilerin yüksek girdi maliyeti sorunuyla ilgili açıklama neden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılmıştır? Dışişleri Bakanının söylediği gibi Cumhurbaşkanından girdi maliyetinin azaltılmasına ilişkin bir talimat aldınız mı? Bu talimatı ne zaman aldınız? Dışişleri Bakanının söylediği üzere, aldığınız talimat doğrultusunda başladığınız veya başlayacağınız çalışmalar hakkında kamuoyuna ne zaman açıklama yapacaksınız? Dışişleri Bakanının 2019’daki açıklamasına göre, o tarihte de Cumhurbaşkanı tarafından fiyatların azaltılmasına ilişkin bir talimat aldıysanız neden gerçekçi çözümler sağlanmamıştır? Son yıllarda tarımsal üretimin en önemli sorunu haline gelen yüksek girdi maliyetlerinin azaltılmasına ilişkin bugüne dek hangi çalışmaları yaptınız? Ülkemizdeki çiftçilerin desteklenmesine yönelik olarak, girdi maliyetlerinin azaltılması hususu dışında başka bir talimat aldınız mı? Sorumlu bakanlık olarak çiftçimizin üzerindeki yükü ne zaman azaltacaksınız?