CHP’li Özdemir’den özel okul öğretmenleri için kanun teklifi!

CHP’li Özdemir’den özel okul öğretmenleri için kanun teklifi!
8 Eylül 2022 08:40

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin aylıklarının devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin aylıklarından az olmaması için hazırladığı Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

 

 

Özdemir, “Nitelikli eğitim ve öğretim sürecinin en temel unsurunu öğretmenler oluşturmaktadır. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî ve özel okullarda görev yapan tüm öğretmenlerin özlük hakları bakımından güvenceli çalışmaları, geçim zorluğu çekmemeleri, geleceğe güvenle bakmaları ve çalışma koşulları yönünden en yüksek memnuniyetlerinin sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda değişiklik yapılması amacıyla Meclis Başkanlığı’na Kanun Teklifi veren Özdemir, “Teklif ile özel öğretim kurumlarında çalışan tüm eğitim iş görenlerinin ücretlerinin resmi devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin aylıklarından az olmaması yasal güvence altına alınmaktadır” dedi.

 

 

“ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖNEMLİ YER TUTUYOR AMA HAKKI VERİLMİYOR”

 

 

Özdemir, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

 

“MEB “Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2020-2021” raporuna göre 13 bin 201 özel okulda toplam 162 bin 215 öğretmenin görev yaptığı kaydedilmektedir. Bu sayıyı resmi okullarda görev yapan öğretmen sayısı ile karşılaştırıldığında özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin çok önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Ancak bu büyüklüğe rağmen bazı özel eğitim kurumlarının, istihdam ettikleri öğretmenleri özlük hakları bakımından kamuda görev yapan emsallerinden çok daha düşük ücretlere çalıştırdığı yönünde tepkilerin gündeme geldiği görülmektedir. Özel eğitim kurumlarına yönelik denetimler de yeterli olmayınca asgari ücretin de altında maaş vererek öğretmen çalıştıran kurumların olduğu kaydedilmektedir.

 

 

“DÜŞÜK MAAŞ ALMALARININ ÖNÜ AÇAN YASAL DÜZENLEME DEĞİŞTİRİLMELİ”

 

 

“2014 yılına kadar 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun ilgili maddesinde “…Özel öğretim kurumlarında yöneticilik ve eğitim öğretim hizmeti yapanlara kademelerine göre, emekliler hariç, dengi resmî okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarından az ücret verilemez…” hükmü yer almaktaydı. 6528 sayılı Kanun ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlarının ilgili maddesinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile özel eğitim bu kurumlarda çalışan öğretmen ve yöneticilerin devlet okullarında çalışan meslektaşlarından daha düşük maaş almalarının önü açılmıştır. Özel öğretim kurumlarının büyük çoğunluğu, yapılan bu değişiklikten sonra öğretmenleri asgari ücretli olarak çalıştırmaya başlamıştır. Bu durum özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ciddi mağduriyet yaşamalarına neden olmuştur.”

 

 

“ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNUNUNDA ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ADI DAHİ GEÇMEDİ”

 

 

“3.2.2022 tarih ve 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun yasalaşması sürecinde özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili herhangi bir düzenlemeye yer verilmesi büyük bir eksiklik olmuştur. Bu eksikliğin giderilmesi, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin ve eğitim sendikalarının taleplerinin karşılanması ve nitelikli eğimin sağlanması amacıyla ayrı bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır.”