CHP’li Özdemir: Yüz yüze eğitim kararı için son gün 2 Nisan!

CHP’li Özdemir: Yüz yüze eğitim kararı için son gün 2 Nisan!
30 Mart 2023 09:55

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Siyasi iktidar, aynı pandemi döneminde olduğu gibi, ilk önce eğitimi, üniversiteleri ve üniversite öğrencilerini feda etti. Üniversitenin yetkili kurullarının alması gereken kararlar yine kişisel, keyfî tercihlerle ve hatta televizyon programlarında açıklanıyor. Seçim dönemindeyiz, seçim takvimi başladı ve seçmenler için adres değişikliğinin son günü de 2 Nisan. Yüz yüze eğitim için hemen karar alınmalı” dedi.

 

 

 

Depremden etkilenen 11 ildeki üniversite binalarının altyapıları incelenerek öğrencilerin karşılaştığı sorunların araştırılması konusunda CHP Grubunun Meclis araştırması önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerge üzerine CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, konuşmasında şunları söyledi:

“Bu yönetim sistemiyle birlikte oldukça derinleşen kurumsuzlaşma, liyakati ortadan kaldıran kadrolaşma, kurumların içinin boşaltılması ve maalesef yönetimdeki vasatlaşma son yaşadığımız depremlerle de çok acı şekilde ortaya çıktı. Kurumların içinin boşaltıldığı ve niteliğin en çok düştüğü en büyük tahribat da eğitimde ve özellikle yükseköğretimde ve üniversitelerde yaşanmaktadır. İşte, son yaşanan büyük deprem sonrasında da deprem bölgesinde eğitime yönelik alınan karar süreçlerinde de bu kurumsuzlaşma tekrar karşımıza çıktı.

 

 

“YÖK YİNE GÖREV İHMALİ YAPTI”

 

 

 

“Depremlerin 11 ilimizdeki yükseköğretim kurumlarını, akademisyenleri, idari personelleri, öğrencileri, ailelerini de doğrudan etkilediği ve bazı kararların alınması ihtiyacı doğduğunu da bilmekteyiz. Araştırma önergemde de belirttiğim gibi Yükseköğretim Kurulunun verilerine göre yaklaşık 4 milyon üniversite öğrencisinin neredeyse 400 bini bu deprem bölgesinde kayıtlı, yaklaşık 17 bin akademisyen bulunmakta. Deprem bölgesinin dışında ikametgâhı olan, diğer bölgelerde, üniversitelerde öğrenci olan da yaklaşık 300 bin öğrenci var. Bu sayılara baktığımızda, özellikle üniversite öğrencilerinin eğitimlerine devam etmesi noktasında daha detaylı, bilgiye dayalı bir çalışma yapılması gerekiyordu, önlemlerin alınması, sürdürülebilir ve nitelikten ödün vermeyen hızlı bir eğitim öğretime başlanması gerekmekteydi. YÖK depremlerin yaşandığı ilk gün depremden etkilenen illerde eğitime ara verdi ve kimse itiraz etmedi. Daha sonra ise nedense tüm illerde eğitime ara verdi ve üniversitelerin on-line eğitime geçmesi kararı alındı. YÖK’ün yine görev ihmali yaparak, üniversitelerin yetkili kurullarına danışmayarak hızlıca bir karar aldığını gördük.

 

 

 

“ÜNİVERSİTELER YÜZ YÜZE EĞİTİME NEDEN GEÇİŞ YAPAMIYOR”

 

 

 

“Siyasi iktidar, aynı pandemi döneminde olduğu gibi, ilk önce eğitimi, üniversiteleri ve üniversite öğrencilerini feda etti. Üniversitenin yetkili kurullarının alması gereken kararlar yine kişisel, keyfî tercihlerle ve hatta televizyon programlarında açıklanıyor. Evet, deprem bölgesinde belli kararların alınması gerekiyor. Elbette ilk etapta barınma, beslenme ihtiyacı vardı. Ancak hızlıca uzaktan on-line eğitim kararı için, bu etkilenen deprem bölgeleri başta olmak üzere, diğer illere göç eden üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim için gerekli olan elektrik, internet, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi altyapı imkânlarının sağlanamadığı ortaya çıktı. Uzaktan eğitim kararı alınmasından sonra ise deprem bölgelerindeki üniversite binalarının, dersliklerinin hızlıca eğitime hazır hâle getirilmesi, öğrencilerin, akademisyenlerin ihtiyaçlarının hızlıca tespit edilmesi gerekmekteydi ancak neredeyse iki ay oldu, bu hazırlıklar hâlâ yapılamadığı gibi, üniversite öğrencilerinin eğitim hakkıyla ilgili kararlar keyfî değerlendirmelerle verilmeye devam ediliyor. Tüm ülkede uzaktan eğitimin gerekçesi olarak da bildiğiniz gibi yurtlara duyulan ihtiyaç açıklandı ama şimdi, bir diğer taraftan da Bakanlığın açıklamasında yurt kapasitelerinin yüzde 81’inin boş olduğu belirtiliyor. Şimdi, üniversiteler yüz yüze eğitime neden geçiş yapamıyor bu durumda? Siyasi iktidar artık çok net bir karar vermelidir.”

 

 

“ÖĞRENCİLERİN OY VERME HAKKI DA GASP EDİLİYOR”

 

 

“Seçim dönemindeyiz, seçim takvimi başladı ve seçmenler için adres değişikliğinin son günü de 2 Nisan. Peki, seçimde oy kullanacak olan üniversite öğrencilerinin seçim günü ikamet adreslerinin netleşmesi noktasında, yüz yüze eğitim kararı noktasında hızlıca bir karar verilmesi gerekiyor. Öğrenciler kaygılı, oy kullanamamak ve seçmen olamamak noktasında bir kaygı taşıyorlar. Evet, öncelikle, tabii ki öğrencilerin eğitim hakkını ama daha sonra da oy kullanma haklarını gasbedecek keyfî, kişisel, seçime yönelik siyasi hesaplardan artık vazgeçilmesi gerekiyor. Ben bir akademisyen olarak tekrar uyarıyorum: Bir an evvel deprem bölgesi başta üzere tüm ülkede yüz yüze eğitim kararı verilerek üniversite öğrencilerinin de ikametgahlarının belirlenmesi noktasında hızlıca bir karar alınmalı ya da üniversite öğrencileri için takvimde revizyon yapılması uyarısını yeniden yapmak istiyorum.

“Tüm bu nedenlerle depremden etkilenen 11 ildeki üniversite binalarının, dersliklerinin, altyapı durumlarının incelenmesi; öğrencilerin özellikle ihtiyaçların belirlenmesi, akademisyenlerin, bu bölgede görev yapan eğitmenlerin, özellikle de öğretmenlerin çok büyük bir talepleri var. En kısa sürede eğitim faaliyetlerinin sürdürülebilir bir noktaya ulaştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını ben Genel Kurulun ve ilgili partilerin takdirlerine sunuyorum.”