CHP’li Özdemir: Vizesiz Avrupa vaadi yerine getirilmezken bugün vize dahi alınamıyor!

CHP’li Özdemir: Vizesiz Avrupa vaadi yerine getirilmezken bugün vize dahi alınamıyor!
12 Temmuz 2022 08:17

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Schengen vize başvurularında yaşanan gecikmeleri, aşırı sayıda evrak talep edilmesini ve artan sayıda vize ret kararlarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. Özdemir, “Tüm toplumsal ve ekonomik külfetleriyle Suriyeli mültecilerin ülkemizde kalmasına karşılık olarak, 2016 yılı Haziran ayından itibaren ‘vizesiz Avrupa’ vaadinizi gerçekleştirmenizi beklerken bugün vatandaşlarımıza tam bir vize alma çilesi yaşatılıyor veya vize dahi verilmiyor. Schengen başvurularına verilen ret sayısının dikkat çekici oranda artmasının nedenleri nelerdir? Schengen vize başvurularına ülkemizdeki ekonomik durumun kötüye gitmesinin gerekçe gösterilerek ret kararı verildiği iddiası doğru mudur?” dedi.

 

 

AB SURİYELİ SIĞINMACILARIN MALİYETİNİ ÜLKEMİZE YÜKLEDİ, TAAHHÜTLERİ YARIM KALDI

 

 

CHP’li Sibel Özdemir, önergesinde siyasi iktidarın öngörüsüz, yanlış ve tutarsız politikaların bedelini vatandaşlarımızın ödediğini kaydederek, “Dış politikada ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde yaşanan gerilemelerin yurttaşlarımıza olan maliyeti artmaktadır. AB, göçün maliyetini ülkemize yüklerken vize muafiyeti hakkı başta olmak üzere taahhütlerini yerine getirmemiştir. Bununla birlikte, AB ülkelerinin vize başvurularında vatandaşlarımıza karşı adil olmayan bir yaklaşım içinde olmasını da asla kabul etmiyoruz. İktidarın ve AB’nin bu yaklaşımlarının bedelini vatandaşlarımız özellikle de gençlerimiz ödemektedir. Son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Schengen vizesi alma süreçleri zorlaşırken maliyeti dört buçuk kat artmıştır. Randevu süreleri, istenen evrak ve belge sayısındaki artış, evrak ve belgelerin hazırlanması için harcanan vaktin artması, vize ücreti bedelinde artış ve başvurulara daha önce hiç olmadığı kadar ret kararı verilmesi çok ciddi bir sorun olmaya başlamış durumdadır” dedi.

 

 

VİZE SÜRECİ UZATILIYOR

 

 

“En az iki, iki buçuk ay sonrasına randevu verilmekte” diyen Özdemir, “Ticari faaliyette bulunmak isteyen vatandaşlarımız seyahatlerinin gerçekliğini, konaklamalarını, gidiş-dönüş ulaşımlarını kanıtladıkları halde bile vize başvuru süreçlerinde sıkıntılar yaşamaktadır. Daha da kritik olan ise özellikle eğitim amacıyla vize başvurusu yapan öğrenciler, bilimsel etkinlik ve projelere katılmak isteyen araştırmacılar ve fuarlara katılmak isteyen kişiler de benzer şekilde ya uzun süre bekletiliyor ya da vize verilmiyor. Bununla birlikte, geri dönüleceğine dair inandırıcı ve güçlü evrak ve belgeler sunulsa dahi vize talebinin ülkemizdeki ekonomik durumun bahane edilerek reddedildiği de paylaşılmaktadır. Bunun yanında belediyeler aracılığıyla resmi hizmet pasaportla (gri pasaport) yurt dışına giden vatandaşlarımızın geri dönmemelerinin ortaya çıkması da bir etken olarak tartışılmaktadır” ifadelerini kaydetti

 

 

HER 100 VATANDAŞIMIZDAN EN AZ 19’UNA RET VERİLMEKTE

 

Yaşanan sürecin istatistiklere de yansıdığını belirten Özdemir, “2015 yılından bu yana vatandaşlarımızın Schengen başvurularına verilen ret oranı 4,5 katına çıkmış durumdadır. 2015’te yüzde 4 olan ret oranı 2020 yılı itibarıyla yüzde 12,7’ye, 2021 yılı itibariyle ise yüzde 19’a kadar yükselmiştir. Bugün her 100 vatandaşımızdan en az 19’una ret verilmektedir. Bugün itibariyle sadece Schengen vize başvuru ücreti yaklaşık 1.360 TL’dir. AB ülkelerinin konsolosluklarına veya büyükelçilikleri 2015 yılından 2021 yılı sonuna kadar başvurusu reddedilen vatandaşlarımızdan en az 26 milyon 313 bin 980 Euro toplamıştır” ifadelerini kaydetti.

 

 

EKSİK KRİTERLER TAMAMLANMADI VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ TIKANDI

 

 

Özdemir, şunları kaydetti:

 

 

“Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu, kısa süreli ziyaretlerde vatandaşlarımıza uygulanan Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlamaktaydı. Vize Serbestisi Diyaloğu tamamlandığında biyometrik pasaport sahibi tüm vatandaşlarımız, Schengen ülkelerine kısa süreli ziyaretlerinde (180 gün içinde 90 güne kadar) vizesiz seyahat edebileceklerdi. Vize serbestisi hakkı için 18 Mart 2016 tarihli Göç Mutabakatı ile Yol Haritasında yer alan ve karşılanması beklenen hususlar, 72 kriter olarak sıralanmıştır. Bugün itibariyle siyasi iktidarın vize serbestisi için yerine getirmesi gereken 5 kriter kalmıştır. Süreç bu nedenle tıkanmış durumdadır. Daha da acı olan ise Schengen vize başvuru ret sayısının hızla artmasının en önemli sebebinin vatandaşlarımızın geri dönmediği veya dönmeyebileceği yönünde bir yargıya sahip olunduğu ifade edilmektedir. Öğrenci, akademisyen, mühendis, doktor ve iş insanı fark etmeksizin kendi vatandaşlarımız gerçekten bir vize çilesi yaşarken bazı Avrupa ülkeleri vatandaşları için her kolaylık sağlanırken ve hatta sadece kimlik kartları ile ülkemize seyahat etmeleri uluslararası alanda ülkemiz adına onur kırıcı bir durumdur.”