CHP’li Özdemir: Evim mağdurlarının şikayetleri devam ediyor!

CHP’li Özdemir: Evim mağdurlarının şikayetleri devam ediyor!
2 Temmuz 2022 10:41

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, yasal düzenlemeye rağmen halen devam ‘Evim’ mağdurlarının sorunlarını Hazine ve Maliye Bakanlığına sordu. Konuya ilişkin açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, “Sorunlar varsa biz bunları alalım ve bunlar üzerine tekrardan çalışalım” yanıtını verdi.

 

 

“’EVİM’ MAĞDURLARININ ŞİKAYETLERİ DEVAM EDİYOR”

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Plan ve Bütçe Komisyonunda torba yasa görüşmeleri sırasında ‘evim’ mağdurlarının sorunlarını gündeme getirerek denetim ve çözüm talebinde bulundu.

 

Özdemir, konuyla ilgili şunları gündeme getirdi:

“Faizsiz ev ve taşıt alma vaadinde bulunan şirketlerin yarattığı mağduriyetler ve yurttaşlarımızın şikayetleri devam ediyor. Meclis Genel Kurulunda geçtiğimiz Nisan ayında kabul edilen kanun maddeleri uygulamada mağdur olan yurttaşlarımızı korumuyor. Düzenleme sonrası yurttaşlarımız tekrar bizlerle iletişim kurdular, yasal düzenlemenin uygulamada onların haklarını korumadığını aktardılar. Aradan yaklaşık üç gibi uzun bir süre geçmesine rağmen devir işlemleri çok yavaş ilerliyor. Yurttaşlarımıza almadığı hizmetin bedeli ödetiliyor. Artan enflasyon karşısında yatırılan miktarların alım gücü zaten çok düştü. Faaliyetlerine şeffaf ve açık olarak devam etmeyen 6 firma ile ilgili gerçekten hiçbir denetim mekanizması bulunmuyor. Altı firmayla ilgili bir denetim mekanizması var mı gerçekten? Bu sorunlar bağlamında, ‘evim’ şirketlerinin daha sıkı denetlenmesi ve faaliyetlerini daha şeffaf yürütmesi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığının mutlaka bir çalışma yapması gerekiyor.”

 

 

“SORUNLAR VARSA BUNLAR ÜZERİNE TEKRARDAN ÇALIŞALIM”

 

Özdemir’in sorusuna yönelik Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu şu açıklamayı yaptı:

“Bunun [‘Evim’ mağdurlarıyla ilgili] çalışmaları yapıldı. Burada [TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda] güzel bir kanun çıkardınız. Mağdurlara yönelik ilave bir kaynak da fona aktarıldı, 120 milyonluk bir kaynak yokken aktarıldı, bu da kullanıma uygun hâle getirildi. Dolayısıyla, mağduriyetlerin kamu tarafından kaynaklanmayan kısmına da ilave kaynak aktarılmak suretiyle çözülmeye çalışılıyor. Ama ilave sorunlar varsa biz bunları alalım ve bunlar üzerine tekrardan çalışalım.”

 

 

“BAKAN YARDIMCISININ AÇIKLAMALARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısının açıklamalarını değerlendiren Özdemir şunları kaydetti:

“Sayın Bakan Yardımcısının da belirttiği gibi Meclis olarak sorunu çözecek bir yasal düzenleme yaptık. Bakan Yardımcısının sorum üzerine yaptığı açıklaması Bakanlığın ve ilgili diğer kurumların uygulamaları yakından takip etmediğini göstermektedir. Çünkü sorunlar çözülmedi ve yurttaşların şikayetleri devam ediyor. Yetki verilen altı finans şirketinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle süreç uzamakta ve mağduriyetler artmaktadır. Bakan Yardımcısının konuyu tekrar ele alacaklarını açıklamasını olumlu karşılıyoruz. Bakanlığın ve özellikle TMSF’nin sıkı denetim görevini yerine getirmesi, mağduriyet yaşayan yurttaşlarımızın tüm haklarının verilmesi ve uygulamaların yakından takip edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz” dedi.