CHP’li Özbolat “Hatay’ın Suriye sınırları içerisinde yer aldığı haritayı” Meclis gündemine taşıdı

CHP’li Özbolat “Hatay’ın Suriye sınırları içerisinde yer aldığı haritayı” Meclis gündemine taşıdı
14 Eylül 2013 12:17

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Suriyeli muhaliflerin İstanbul’da yaptıkları basın toplantısına katılan konuşmacıların hemen arkasında asılı duran haritada, Türkiye sınırlarının değiştirildiği, Hatay’ın Suriye sınırları içerisinde yer aldığının görüldüğünü belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

Özbolat, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “Suriyeli muhalifler olarak adlandırılan siyasi yapılar, İstanbul’da bulunan binalarında 11 Eylül 2013 tarihinde bir basın toplantısı düzenlemiştir. Suriye’deki mevcut durumla ilgili açıklamaların yapıldığı bu toplantıya, Türk devlet yetkilileriyle beraber uluslararası temsilciler de katılmıştır. Basın toplantısına katılan konuşmacıların hemen arkasında asılı duran haritada, Türkiye sınırlarının değiştirildiği, Hatay’ın Suriye sınırları içerisinde yer aldığı görülmüştür” dedi.
Özbolat, Dışişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:
“Hem hükümet hem de bakanlığınız tarafından desteklendiği beyan edilen Suriyeli muhalif unsurların Türkiye’nin sınırlarını değiştirmek gibi bir amaca sahip olmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?


İttifak halinde olduğunuz bu unsurlarla Hatay’ı Suriye topraklarına katmak yönünde bir fikir birliğiniz var mıdır? Bu ittifakın hangi ilkeler üzerine kurulduğunu kamuoyuna açıklar mısınız?
Haritaya da yansıyan hedeflerini dikkate alarak, bu gruplarla olan ilişkilerinizi gözden geçirmeyi ve verdiğiniz desteği geri çekmeyi düşünür müsünüz?


Türkiye topraklarının bir parçasını yabancı bir devletin egemenliğine devretmeyi amaçlamak, bu yönde faaliyette bulunmak ve bu amaçla kurulmuş örgütlerle işbirliği yapmak suç değil midir? Ev sahipliğinizde yapılan bir toplantıda bu suçu alenen işleyen örgütler ve suça ortak olan devlet yetkilileri hakkında kovuşturma başlatılacak mıdır?”