CHP’li Oyan: ‘Hükümet demokratik oyun oynuyor’

CHP’li Oyan: ‘Hükümet demokratik oyun oynuyor’
12 Eylül 2013 20:45

CHP”nin Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde temaslarda bulunan heyeti Mardin’de çalışmalarını sürdürdü. Heyet Başkanı Oğuz Oyan, hükümetin demokratik bir oyun oynadığını ve bunu samimi bulmadıklarını belirterek, “Burada büyük umutlar yaratıldı ve bu umutların sönmesi halinde hayal kırıklıkları oluşacak. Bundan kaygı duyuyoruz, endişe duyuyoruz. Bunun olmaması için uğraşıyoruz” dedi.

CHP’nin Doğu ve Güneydoğu’da temaslarda bulunan heyeti bugün çalışmalarını Mardin’de sürdürdü. CHP il binasında partililerle bir araya gelen heyet adına başkan Oğuz Oyan, gezilerine ilişkin raporları genel merkezle paylaşacaklarını söyledi. Heyetin bölge illerini kapsayan ziyaretlerinin hiç bir şekilde seçim kaygısı nedeniyle yapılmadığına işaret eden Oyan, asıl amaçlarının partilerinin bölge ve Kürt sorunu ile ilgili politikalarının anlatmak olduğunu kaydetti. CHP ile ilgili bir algı eksikliği ve çarpıklık olduğunu söyleyen Oyan, AKP’ye seçim barajı konusunda yeni düzenlemeye gitmesi için çağrıda bulunup, şöyle dedi: “Partililer ile ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapıyoruz. Burada bize en aykırı gelecek fikirleri söyleyin diyoruz. Ne bekliyorsunuz ne istiyorsunuz önerlerini alıyoruz. Bu toplantılar bize çok önemli yararlar sağlıyor. Söylenenleri not alıyoruz ve değerlendirmeye alıyoruz. CHP olarak burada çözüm önerilerini tartışıyoruz. İki ay önce başladık bu temaslara, yol boyunca ayar yapmıyoruz. Bu mesele Türkiye’nin meselesidir. Türkiye’de demokratikleşme olmadan bölgede de olmaz. Yoksa kalıcı bir barış olmaz. Kalıcı bir barışın olması için iktidarların ilk önce demokrasiyi hazmetmiş olması lazım. Biz diyoruz ki ülkeye demokrasiyi getirelim. Bölgeye de yarayacak gel seçim barajını düşürelim. Var mısın? Bizim de, BDP’nin de talebi var yüzde 3’te. Yan yollara niye sapılsın. Sonra biz olağan dışı mahkemeler dışında olağanüstü mahkemeler olmasın. Biz sıkıyönetim mahkemesi istemiyoruz.”

Oyan, hükümetin şimdi demokratik oyun oynadığını, bunu samimi bulmadıklarını, bunun taahhüt altına alınmasını istediklerini söyledi. Oyan, “Burada büyük umutlar yaratıldı ve bu umutların sönmesi halinde hayal kırıklıkları oluşacak. Bundan kaygı duyuyoruz, endişe duyuyoruz. Bunun olmaması için uğraşıyoruz. Samimi olalım, biz samimiyiz. Bu işler böyle olmaz. Biz iki aydır söylüyoruz, son 4-5 gündür süreci durdurdu taraflardan biri. PKK’nın şeylerinin çekilmesini durdurdu. Hatta gerekirse geri getiririz diyor. Ne kadar geri çekildiği de ayrı bir hikaye… Bu ne biçim bir iştir peki. Bu nasıl kalıcı hale gelecek? Bizim derdimiz budur. Biz, bir daha Türkiye’de çatışma ortamının olmasını istemiyoruz. Bugün eğer aylardır Türkiye’de insanlar en azından bu bölgede polis ve PKK çatışmasından ölen yoksa, bunu bir kazanım olarak görüyoruz. Ama bunu devam etmesinin garantisi nedir? Kalıcı olmasını istiyoruz” dedi. CHP’liler daha sonra sivil toplum örgütü ve sendika temsilcileriyle bir araya geldi.