CHP’li Oran’dan Bakan Eroğlu’na tepki: Bakanlık makamı kendisine yaramamış

CHP’li Oran’dan Bakan Eroğlu’na tepki: Bakanlık makamı kendisine yaramamış
25 Eylül 2013 14:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, İzmir Buca’da Mayıs ayındaki bir etkinlikte açık kalan kamera mikrofonları önünde AKP İzmir İl Başkanı’nın “küfür etmesi ve kendisinin de CHP’li Buca Belediyesi’ne yönelik tehdit sözlerini” görmezden gelerek, CHP’ye haksız eleştiri yöneltmesine sert tepki gösterdi.

 

KÜFÜR VE TEHDİT KAMERALARA AÇIKÇA YANSIMIŞTI

 

Oran’ın yaptığı açıklamaya göre, İzmir Buca Gölet’te Mayıs ayı ortasında yapılan Yörük Şenliği’ne katılan Bakan Eroğlu’nun, yanında bulunan AKP İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile yaptığı sohbet açık kalan mikrofon dolayısıyla basına yansıdı. Bakan Eroğlu konuşurken elektriklerin kesilmesi üzerine, AKP İl Başkanı Akay’ın “Buca Belediye Başkanı elektrikleri kesiyor. Afedersin, …gidin benim tesisimden’ diyor” diye konuşmuş, Eroğlu’nun da “Tamam, ona da cezasını verelim. O tesis onaysızsa alalım elinden. Siz cezaları alın. Derhal alalım elinden. Bu hareketi yaptığı için de cezalandıralım. Bana dilekçe versinler. Ben bu esnada iptal edeyim onun şeyini de, atayım” karşılığını verdiği kameralara yansımıştı.

 

İLK ÖNERGEYİ CEMİL ÇİÇEK ENGELLEDİ AMA

 

Bu durumu 22 Mayıs’ta TBMM’ye taşıyan Umut Oran’a, 28 Haziran 2013 tarihinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla gelen yazıda önergenin içtüzüğe aykırı olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine konuyu bir kez daha değişik sorularla bu kez 1 Temmuz’da soran Oran’a Bakan Eroğlu bu kez yanıt verdi.

 

TESİSİ ALALIM ELİNDEN CEZALANDIRALIM

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtında, “benim sözlerimle ne kastettiğim açıktır” şeklinde bir ifade kullanarak konuyu geçiştirmesi dikkat çekti. AKP İzmir İl Başkanı’nın küfürlü konuşmasıyla ilgili soruları da görmezden gelen Eroğlu’nun, CHP’li Belediye Başkanına yönelik “Derhal alalım elinden. Bu hareketi yaptığı için de cezalandıralım” sözünü açıklamak yerine Umut Oran’a eleştiride bulundu. Eroğlu, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir milletvekili olarak belediye başkanının haddini ve maksadını aşan bu davranışını kınamanız ve gerekli itirazda bulunmanız gerekirken böyle bir davranışı sahiplenmeniz yüce Meclis’in manevi kimliğine yakışır bir durum olmasa gerek” dedi.

 

UMUT ORAN: “BAKANLIK MAKAMI KENDİSİNE YARAMAMIŞ

 

Bu yanıtı ve Bakan Eroğlu’nun üslubuna sert tepki gösteren Umut Oran ise şu açıklamayı yaptı:

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı bakana yaramamış anlaşılan, kullandığı üslup son derece kaba. ‘Kendisine üslub-u beyan ayniyle insandır’ sözünü anımsatmakla yetineyim bu aşamada. Öte yandan Orman Bakanı, muhalefetin elindeki belediyelere yönelik baskı uygulamalarını kendi ağzıyla itiraf etmiştir. Bu baskı ise hukuk devletini değil orman kanununu uyguladığını göstermektedir.”