CHP’li Oran kaçırılan THY pilotlarını sordu

CHP’li Oran kaçırılan THY pilotlarını sordu
18 Eylül 2013 13:50

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na Lübnan’da 10 Ağustos’ta kaçırılan iki THY pilotunu sordu.

 

 

Oran, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın Lübnan’da kaçırılmasıyla ilgili hükümetin hala herhangi bir somut adım atmadığını ifade eden Oran, pilotlardan haber alınamadığını belirtti. Davutoğlu’nun, aradan geçen 39 gün içerisinde kaçırılan pilotlar için hangi girişimlerde bulunduğunu, kimlerle görüştüğünü ve temaslarının sonucunun ne olduğunu açıklamasını isteyen Oran şu soruları yöneltti:

 

“Bu pilotlarımızın kaçırılacağına dair bakanlığınıza herhangi bir istihbari bilgi ulaşmamış mıydı?

Gelişme sağlanmaması karşısında THY pilotlarının tamamının risk altında olduğu ve kaçırılabileceği kaygısının gerçeklik payı nedir?

Yeni kaçırmaları önlemek için hangi önlemleri aldınız?
Pilotlarımızın, hükümetinizin Suriye’deki muhaliflere verdiği destek nedeniyle, ÖSO’nun Suriye’de rehin aldığı 9 Lübnanlı hacıya misilleme olarak kaçırıldığı bilgisi doğru mudur?

Lübnanlı hacıların bırakılmasının ardından 2 THY pilotunun salıverileceği yönünde hükümetinizle pazarlık yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda hangi girişimde bulundunuz?

THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın ailelerine gelişmeler aktarılıyor mu, ailelerle kim ne zaman görüşerek bilgi aktardı?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yurt dışında kaçırılan Türk vatandaşları için sonuç alacak girişimlere niçin bulunmuyor?
2000 yılından bu yana yurt dışında kaçırılan Türk vatandaşlarının sayısı ve olayın gerçekleştiği ülkelere göre dağılımı nedir?

Bu vatandaşlarımızın hepsi kurtarıldı mı akıbetleri ne oldu?”