CHP’li Murat Bakan: Yargılamalar ne oldu, tahliye edilen Hizbullahçılar nerede?

CHP’li Murat Bakan: Yargılamalar ne oldu, tahliye edilen Hizbullahçılar nerede?
8 Mayıs 2022 14:18

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, yeniden yargılama gerekçesiyle tahliye edilen hükümlü Hizbullahçıları gündeme getirdi ve “Yargılamalar ne oldu? Tahliye edilen Hizbullahçılar nerede?” diye sordu.

 

 

Yazılı bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son yıllarda Hizbullah’ın hükümlü tüm üst düzey yöneticilerinin serbest bırakıldığını anımsattı. “Hafıza tazelemek ve uyarmak gerek” diyen CHP’li Bakan, süreci şöyle anlattı:

 
“Anayasa Mahkemesi 2018 yılında ‘heyette askeri hâkim bulunması yeniden yargılama nedenidir’ kararını verdi ve mahkemeler ağır suç hükümlüsü Hizbullahçılar için ‘tahliye’ kararları vermeye başladı. Öyle ki Hizbullah dosyasını uzun süre kesin karara bağlamayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu tercihiyle, 2011’de ‘uzun tutukluluk’ düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle, Hizbullahçıların özellikle hüküm giymiş üst düzey yöneticilerinin özgür kalmasına sebep olmuştu. Aradan geçen zamanda çok sular aktı, ülke gündemi ve coğrafyamızda yaşanan gelişmeler defalarca mutasyona uğradı ve gelinen noktada cezaevlerinde hükümlü Hizbullahçı kalmadı. Şimdi ise tahliye sırasının, hükümlü olan tetikçi Hizbullahçılara geldiği görülüyor. 2019’da onlarca Hizbullahçı serbest bırakıldığında dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sormuştuk. Gül, sorularımıza yanıt vermek yerine mevzuatı yazıp tüm yetki ve sorumluluğun yargı mercisine ait olduğunu ifade etmekle yetinmişti. Yüzlerce insanı vahşice katleden Hizbullah ile ilgili aldıkları bu tasarrufu da bu ‘cesur’ tavrı da anlamak mümkün değil.”

 

 

Murat Bakan, 2019’da da dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları sorduklarını anımsattı:

 

 

“‘Cinayet, işkence, örgüt yöneticiliği gibi suçlardan mahkûm edilen ancak Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında verdiği ‘heyette askeri hâkim bulunması yeniden yargılama nedenidir’ kararının ardından tahliye edilen Hizbullah hükümlülerinin sayısı kaçtır?

Bütün örgüt suçları ile ilgili yargılamaları ve temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyelerinin ihraç edilmesinin yeniden yargılama nedeni sayılması, bütün örgüt suçları açısından yeniden yargılama kapısının açılması anlamına mı gelmektedir?

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından askeri hâkimin bulunduğu mahkemelerde yargılanmış farklı örgütlerin mensupları olan kaç hükümlü yeniden yargılanma başvurusunda bulunmuştur?

Başvuruların kaçı kabul edilmiş, kaçı reddedilmiş, kaçı hala işlemdedir?

Hizbullah hükümlüleri dışında aynı gerekçeyle tahliye edilen farklı örgütlere mensup hükümlü olmuş mudur? Olduysa sayısı kaçtır?”