CHP’li Köprülü Atatürk’ün doğduğu evi gezdi

CHP’li Köprülü Atatürk’ün doğduğu evi gezdi
24 Ağustos 2013 11:10

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılan ve geçen hafta ziyarete açılan Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evi gezdi.

 

Restorasyonun hayal kırıklığı yaşattığını belirten Köprülü, “Bakanlık, her ne kadar evin iç dizaynını değiştirmeye çalışırsa çalışsın, Atatürk’ün ideolojisini, Cumhuriyet ve ulus felsefesini hiçbir koşul ve şartta insanların zihinlerinden ve kalplerinden söküp atamayacaktır” dedi.

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Yunanistan’ın Selanik kentindeki Türk Başkonsolosluğu bahçesinde bulunan Atatürk’ün doğduğu evin restorasyonunun uzaması üzerine, Mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi. Atatürk’ün doğduğu evin 3 yıl süren onarım çalışmalarının ardından açılması üzerine CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü müze evde inceleme yapmak üzere Selanik’e gitti. Düzenlenen müze evi gezen Köprülü, girişte verilen telefon şeklindeki kulaklık ile müze hakkında verilen bilgileri dinledi.

 

Bakanlığın yapmış olduğu restorasyonun kendisinde bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Emre Köprülü, “14 aylık restorasyon sürecinden sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün doğdu evi gezdik. Restorasyon sürecinden sonra vatandaşlar tarafından yapılan şikayetler yerinde görelim dedik. 14 ay sonunda maalesef ki ortaya çıkan tablo tam bir hayal kırıklığı. Mustafa Kemal Atatürk’e dair o dönemi yansıtan, o dönemde kullanılmış eşyalara, o dönemin ruhuna ve ailesine dair biz evde bir şey göremedik. Sadece belli fotoğraflar, sinevizyon gösterileri ve evinin içinin daha modern bir hale getirilmesinin dışında Mustafa Kemal Atatürk’e, ideolojisine, ruhuna çağdaş Türkiye Cumhuriyetine dair biz evde bir şey bulamadık ve üzüldüm” dedi.

 

Evin dışına dokunulmamasının çok iyi bir karar olduğunu belirten Milletvekili Köprülü, “Ancak şunu çok açık söylemek lazım ki restorasyonu yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı iyi ki evin dışına da değiştirmeye kalkmamış. Evin dışını da değiştirmeye kalkmamış ki, Mustafa Kemal Atatürk’ün bizim hafızlarımız da ve kitaplarda görmeye alıştığımız evinin şeklini biz halen Selanik’te bulabiliyoruz. Bakanlık, her ne kadar evin iç dizaynını değiştirmeye çalışırsa çalışsın, Atatürk’ün ideolojisini, Cumhuriyet ve Ulus felsefesini hiçbir koşul ve şartta insanların zihinlerinden ve kalplerinden söküp atamayacaktır” diye konuştu.

 

Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu bahçesinde bulunan Atatürk’ün doğduğu üç katlı pembe konak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üç yıl süren restorasyon çalışmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kriakos Gerontopulos’un katıldığı resmi törenle geçen hafta Cuma günü ziyarete açılmıştı.

 

 

r4

 

r3

r2

r1