CHP’li Kılınç: Hastalar taburcu edilemiyor, çünkü evleri yok

CHP’li Kılınç: Hastalar taburcu edilemiyor, çünkü evleri yok
10 Şubat 2023 07:24

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Adıyaman Kahta ve Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde hastanelerdeki son durumu anlattı. Kılınç, hastanelerde teçhizat eksiğinin olduğunu ayrıca evsiz kalan hastalar için konteyner gerektiğini söyledi

 

Ali Kemal Erdem / Independent Türkçe

 

Depremin ardından en kritik yerlerin başında hastaneler geliyor. Hastanelerin işlevselliğini sürdürmesi hayati öneme sahip. Bölgedeki hastanelerin bir kısmı da depremde hasar gördü. Yine depremde kendisi veya yakınları hayatını kaybeden, evleri hasar gören sağlık çalışanları var.

Bu şartlara karşın hastanelerdeki çalışmalar olabildiğince zor şartlar alında da olsa sürdürülüyor. Bölge hastanelerinde daha önce görülmemiş bir yoğunluk var. Bölgeye gelen milletvekilleri de hastanelere giderek buradaki son durumu yerinde gözlemliyor.

 

 

Kahta’da şu ana kadar 55 kişi öldü, 20 kişi halen enkazdan çıkarılmaya çalışılıyor

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç’ı da Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki devlet hastanesinde gözlemlerde bulunurken yakaladık. Kılınç hem hastanedeki hem de sürekli mekik dokuduğu Adıyaman-Kahta, Kahramanmaraş-Pazarcık arasındaki son duruma dair bilgiler aktardı. Kılınç’ın verdiği bilgiye göre Kahta’da depremden dolayı şu ana kadar yaşamını yitiren insan sayısı 55. Halen altında 20 kişinin olduğu üç ayrı noktadaki enkazdaki arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

 

Kılınç ölenler arasında CHP ilçe yönetiminde yer alan bir arkadaşlarının 5 çocuğu ile eşinin de olduğunu belirtti.

Her şeye karşın Kahta’nın depremi Adıyaman merkez ve diğer ilçelere göre daha az hissettiğini kaydeden Kılınç, “Diğer bölge hastanelerinin yoğunluğu ya da işleyemez hale gelmesi nedeniyle Kahta’daki hastanede önemli ölçüde kritik hale gelmiş durumda. Yeni ihtiyaçlardan biri seyyar ameliyathane. Her taraftan dışarıdan gelen gönüllü sağlıkçılar var. Onların konaklaması için çadır ve konteynere ihtiyaç var” diye konuştu.

 

 

“Merkezi bir koordinasyon yok”

 

 

Kılınç ilçedeki genel durumu şöyle anlattı:

 

 

Yol üzerindeki sorunlar nedeniyle buraya yardımların ulaşması sorunlu. Bir taraftan yardımlar, iş makinaları, iş makinalarını getiren araçlar yollarda ama bunlarla ilgili merkezi bir koordinasyon maalesef sağlanamamış durumda. Hastanede sağlık personeli cansiperane çalışıyor ama merkezi bir koordinasyon yok.”

 

“Göçüklerin çok azına ekipler müdahale edebiliyor”

 

 

Dün gece Adıyaman’da çok göçük vakası yaşandığını aktaran Kılınç, “Göçüklerin çok azına ancak arama kurtarma ekipleri müdahale edebiliyor. Kurtarma ekipleri Adıyaman’a çok gelmeye başladı ama ellerinde müdahale edebilecek ve çalışma yapabilecek teçhizatları zayıf. Dolayısıyla büyük bir koordinasyonsuzluk var” ifadelerini kullandı.

 

 

“Hasancık’taki AFAD merkezinde yüzlerce konteynır boş bekliyor”

 

 

Bölgede ciddi anlamda bir koordinasyonsuzluk yaşandığını ifade eden Kılınç, şunları söyledi:

Ayrıca Adıyaman’dan Kahta’ya geçerken 17. kilometrede Hasancık diye bir bölgede AFAD’ın bir merkezi var ve orada yüzlerce konteynır boş bekliyor. Milletin burada ayakta kalanların en büyük zorluğu gece barınma, battaniye, onun dışında temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ihtiyaçları var. Ama bunların ulaştırılması konusunda da ciddi koordinasyon sorunları var. Herkes bir şey yapmaya çalışıyor ama devlet bir koordinasyonla bunları yönetebilecek durumda değil.”

 

 

“Pazarcık’ta doktorlar çalışıyor ama ne teçhizat var ne malzeme”

 

 

“Gelen gönüllü sağlıkçılar oradaki işleyişe dahil edilebiliyor mu” sorusuna Kılınç, “Şöyle gönüllü doktorların bir kısmı Kahta Devlet Hastanesi’nde ameliyatlara da katılabilecek durumda. Herkes çalışıyor. Zaten kantin bölgelerini acil müdahale alanı haline getirmişler. Dolayısıyla yatakhaneler haline getirilmiş. Diğer taraftan da dün Pazarcık’ta yani Kahramanmaraş Pazarcık Devlet Hastanesi’ne uğradığımda orada da doktorlar çalışıyor ama orada ne teçhizat var ne malzeme var, ne sağlıkla ilgili müdahale ekipmanları yeterli ve yani ölenlerin hastaneye getirilmiş halini de gördüm. Burayı da çok anlatabilecek durumda değilim” diye cevap verdi.

 

 

“Hastanelerin içinde, yanında evsiz kalan hastalar için seyyar konteynırlar kurulmalı”

 

 

“Gördüğünüz yaralıların durumları ne düzeyde” sorusuna ise Kılınç, yanıtı verdi:

 

 

“Şöyle yaralanmaların bir kısmı hastanelerde. Bir kısmını da hastaneler taburcu edemiyorlar. Çünkü evleri yok. Onun için de hastanelerin hemen yanında hastanelerin içinde ve yanında seyyar konteynerlerin bulundurulması çok önemli. Yani hasta ilk müdahalesi yapıldı, taburcu edilecek ama taburcu edilecek ve gönderebilecek durumda değiller.”

 

 

“Adıyaman’da morgunda yer kalmadığından Kahta’ya gönderildi”

 

 

“Yetecek bir şey yok. Morglar şişmiş” ifadelerini kullanan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, “Yani şöyle Adıyaman’da morg şiştiği için Kahta’daki hastanenin morguna göndermişler. Bazı operasyonları mesela doğumları Adıyaman’da yapamıyorlar, Kahta’ya göndermişler. Dolayısıyla bir taraftan da hayat devam ediyor. Yani hamile hastaların ameliyat yapılacak olanlarının ameliyat sırası mecburen bekliyor ama bunun için daha geniş olanağı ve ek ameliyathanelere ihtiyaç var. Seyyar ameliyathanelere ihtiyaç var. Hastanelerle ilgili durum bu” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.