CHP’li Keskin: ‘Suriye’ye askeri operasyonun hukuki dayanağı olmalı.’

CHP’li Keskin: ‘Suriye’ye askeri operasyonun hukuki dayanağı olmalı.’
30 Ağustos 2013 01:24

Tokat’a giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, “Parti olarak, Suriye’ye yapılacak herhangi bir askeri operasyonun hukuki dayanağı olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, partisinin Almus ilçe teşkilatı tarafından düzenlenen programa katıldı. İlçe girişinde partililer tarafından karşılanan Keskin, daha sonra ilçe başkanlığı binasında geçti. Keskin burada gazetecilerin, Suriye’ye olası bir müdahaleye ilişkin sorularını yanıtladı.

SURİYE POLİTİKASI BAŞTAN BELLİ YANLIŞ

Suriye olayında Türkiye’nin baştan beri yanlış politika izlediğini söyleyen Keskin şöyle konuştu: “İktidar partisi maalesef bu konuda dış politikamızın omurgasına oturtmuş olduğumuz, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesini ayaklar altına alarak dış politikamızı bir inanç odağına göre şekillendirmiştir. Suriye’de ki yönetim kadrosunun inancı ile bizim siyasal iktidarımız olan ilişkilerin gerilmesine neden olmuştur. Bundan 3-4 yıl önce Suriye ile iyi ilişkiler içerisindeydik. İktidarın başbakanı ve dışişleri bakanı Suriye ile çok sıcak ilişkiler içerisinde olduğumuzu değişik toplantılarda kamuoyuna yansıtmıştır. Gaziantep de Suriye’nin devlet başkanı ve Türkiye’nin başbakanı ortaklaşa yaptığı toplantılarda ticaret sözleşmeleri imzalanmıştır. Orada dostluk açıklamaları yapılmıştır. Daha sonra Suriye devlet başkanı Türkiye’ye gelerek Bodrum’da Sayın Başbakanımız ve eşleri ile aynı karede fotoğraflar vermiştir. Başbakanımız Suriye Devlet Başkanını kardeş olarak ilan etmiştir. Suriye’de yaşanan fiziki çatışmada, Türkiye topraklarını muhalefete açarak onlara lojistik destek verdiği, eğitim imkanı sağladığı, dünyanın sayılı basın organları tarafından haberleri çıkmaktadır. Dolayısıyla Suriye’de gereksiz şekilde sıcak sürtüşme noktasına gelmiş durumdayız.”

HUKUKİ DAYANAĞIN OLMASI GEREKMEKTEDİR

Suriye’de kimyasal silah kullandığı iddiasından sonra Amerika, İngiltere ve Fransa’nın yaptırım uygulama anlayışı içerisine girdiğini söyleyen Keskin şöyle konuştu: “Biz parti olarak bir kere, Suriye’ye yapılacak olan herhangi bir askeri operasyonun hukuki dayanağı olması inancı içerisindeyiz. En azından Birleşmiş Milletlerden bu konuda müdahaleye imkan veren yetki veren bir kararın çıkarılması gerekmektedir. Bir hukuki dayanağın bulunması gerekmektedir. Şu ana kadar da Birleşmiş Milletlerden bu doğrultuda bir karar çıkmış değildir. Birleşmiş milletler kararı olmaksızın bir birlik kurarak buraya müdahale edilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’nin bu konuda müdahaleye iştirak edebilmesi için büyük millet meclisini toplayarak bir karar alması gerekmektedir. Var olan kararlara dayanarak Türkiye’nin Suriye’ye bir askeri müdahalenin başvurması hukuken mümkün değildir. Anayasaya karşı işlenmiş bir suç niteliği taşır. Onun için hükümetimiz Suriye’ye müdahale düşüncesi içerisindeyse Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni toplayarak bunun parlamentoda tartışılmasını ve parlamentodan karar çıkarılması doğrultusunda gayret sarf etmesi gerekmektedir. Fiili bir müdahaleye Türkiye’nin ortak olmaması gerekiyor. Fiili bir müdahale yapacak ülkeler müdahaleden sonra kendi ülkelerine çekilip gidecektir, ama Türkiye Suriye ile ebediyete kadar yan yana yaşayacak kadar mecburiyeti olan ülkedir.”