CHP’li Kaya’dan Bakan Karaismailoğlu’na ‘Kanuni Bulvarı’ soruları!

CHP’li Kaya’dan Bakan Karaismailoğlu’na ‘Kanuni Bulvarı’ soruları!
18 Ocak 2022 11:36

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye’nin en maliyetli şehir içi yol projelerinden biri olan Kanuni Bulvarı Projesinde evi, arsası, arazisi kamulaştırılan ancak kamulaştırma bedelleri ödenmeyen vatandaşların mağduriyetlerini Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

CHP’li Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’de verdiği önergesinde, 2011’de temelleri atılan ve çeşitli tarihlerde bitecek denilmesine rağmen 11 yıldır tamamlanamayan Kanuni Bulvarı Projesinin ne zaman bitirileceğini sorarak, geciken kamulaştırma bedellerinin bir an önce ödenmesi ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulundu.

 

 

“2016’DA BİTECEKTİ, SÖZLER TUTULMADI”

 

 

Ahmet Kaya, Trabzon’da Kanuni Bulvarı Projesinin, şehir içi trafiği rahatlatmak, şehirlerarası ve uluslararası trafiğe hizmet veren Karadeniz Sahil Yolunun yükünü hafifletmek amacıyla projelendirildiğini belirterek, “2011’de temelleri atılan projenin bitiş tarihi ile ilgili daha önce hükümet yetkilileri ve yerel yöneticiler tarafından çeşitli açıklamalar yapılmış, önce 2016’da bitecek denilmiş, ardından 2018’de bitecek denilmiş ve son olarak 2020 yılında biteceği söylenmiş olmasına rağmen verilen sözler tutulmamıştır. Geçen 11 yıllık süreçte projenin ancak yüzde 60’ı tamamlanabilmiştir.” dedi.

 

 

“HEM MALİYETLİ, HEM DE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ”

 

 

Kanuni Bulvarı Projesinin Türkiye’nin en maliyetli şehir içi yol projelerinden biri olduğunu ve mahallelerin üzerine dikilen devasa viyadük ayakları nedeniyle görüntü kirliliğine yol açarak adeta uçan bir yola dönüştüğünü ifade eden Kaya, “Kanuni Bulvarı Projesinde yol güzergahında bulunan birçok ev, arsa ve arazi yol yapımı için kamulaştırılmıştır. Bu kamulaştırma işlemlerinde büyük sıkıntıların yaşandığı ve birçok vatandaşımızın mağduriyet yaşadığı bilinmektedir. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi çağrısında bulundu.

 

 

 

“GECİKEN KAMULAŞTIRMA ÖDEMELERİNİ KARAİSMAİLOĞLU’NA SORDU”

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Kanuni Bulvarı Projesinde özellikle Değirmendere bölgesinde kamulaştırılan alanlarda inşaata başlanmış olmasına rağmen, hak sahiplerinin kamulaştırma bedellerinin yaklaşık 2 yılı aşkın süredir ödenmediğine dikkat çekerek, Bakan Adil Karaismailoğlu’na şu soruları sordu:

 

 

1-‘2016’da bitecek’, ‘2018’de bitecek’ ve son olarak ‘2020 yılında bitecek’ denilen ve 11 yıldır hâlâ tamamlanamayan Kanuni Bulvarı Projesi ne zaman bitirilecektir?

2-Kanuni Bulvarı Projesi kapsamında bugüne kadar kaç adet taşınmaz için kamulaştırma işlemi yapılmıştır? Bunların toplam maliyeti ne kadardır?

3-Kanuni Bulvarı Projesi kapsamında mülkü kamulaştırılan fakat ödemesi yapılmayan hak sahibi sayısı kaçtır? Toplamda ödenmesi gereken tutar nedir? Bu ödemelerin 2 yılı aşkın süredir geciktiği bilgisi doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? Bu kamulaştırma ödemeleri ne zaman yapılacaktır?

4-Ödemesi geciktirilen hak sahiplerinin mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Alacakları yasal faiziyle birlikte ödenecek midir?