CHP’li Kaya’dan AKP’li Ünal’a: Boş insan olduğu açık

CHP’li Kaya’dan AKP’li Ünal’a: Boş insan olduğu açık
28 Ekim 2022 07:56

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Cumhuriyet devrimlerini hedef alan, “Maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” şeklindeki açıklamalarına CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’dan tepki geldi.

 

 

 

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Meclis’te basın toplantısı yaptı.

 

Kaya’nın açıklamadan satırbaşları ise şöyle:

*Osmanlı yıkılış nedenlerini araştırmamış, Kurtuluş Savaşı’nın nedenlerini kavrayamamış Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlayamamış. Bir boş insan olduğu açık.

*Bu yüzden Mahir Ünal’dan Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkmasını beklemiyoruz. Ona 2 kitap önereceğim.

*Birisi Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu kitabı. Bu kitap, Büyük Taarruz’dan önce Mustafa Kemal Atatürk kendisi okuduğu gibi Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü’ye de okutmuştur.

*Atatürk, büyük taarruzun yapılacağı gecesi bu kitabı okuyor ve bu kitabı alıp okumasını öneririm.

*Hafızası beş yüz kelimeyle sınırlı olduğu için algılayamayabilir. Bu kitap Türkçe yazılmış, Türkçe yayınlanmış bir kitaptır. Cumhuriyet ilan edilmeden önceki bir kitaptır.

 

 

MAHİR ÜNAL’A 2 KİTAP ÖNERDİ

 

 

*Ayrıca, ona ikinci bir kitap önerim daha var. Türk dili. Bu kitabın yazarı Meliha Ünlü. Bu iki kitabı da Mahir Ünal’ın okumasını öneriyorum. Ama eğer kelime hazinesi yetmezse kendisine yardımcı bir okutman da önerebilirim.

*Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin dibine kibrit suyu dökmeye hiç kimse heveslenmesin.

*Bu zatın bir an önce mevcut görevlerinden istifa etmesi gerekiyor. Bunu sadece Ömer Çelik’in açıklamasıyla savuşturamazsınız.

*Her konuda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu konuda neden susuyor?

*Sayın Devlet Bahçeli’de bu konuda çok sert bir açıklama yapmasa da Türkçe’ye, Türk diline sahip çıkacağını ve Mahir Ünal’ın bu açıklamasını kabul etmediğini söyledi.

*Yetmez, yetmez sayın Devlet Bahçeli. Bu konuda nasıl ki farklı düşüncelerle, Cumhuriyete ve devrimlerine karşı açıklama yapanların karşısında bu sessizlik neden?

 

 

“MAHİR ÜNAL, SEN TÜRKÇE KELİME HAZNEN 500’Ü GEÇMEDİĞİ İÇİN DÜŞÜNCE ÜRETEMİYORSUN”

 

 

*Ey Mahir Ünal, senin Türkçe kelime hazinen beş yüzü geçmediği için düşünce üretemiyorsun. Bunda Türkçe’nin hiçbir suçu yok.

*Suçlu senin okuma yazmandan. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemde dış ilişkilerinde Latin harflerini kullandığından da haberi yok.

*Bakın Mahir Ünal biraz okuyup araştırmış olsaydı Osmanlı’nın Arap harfleriyle yaşadığı sorunları az da olsa bilirdi.

*Osmanlı İmparatorluğu Dışişleri’nin dünya ile iletişim kurmak için 1850’li yıllardan itibaren bütün telgraf yazışmalarında Latin harflerini kullandığını bilirdi.

*Telgraf alfabesi Latin temeline dayandığı için Türkçe telgraf çekilememiş, asgari ve diplomatik alanda sorunlar yaşanmıştır.

*Tabii siz bir gecede cahil kaldık yalanına sarıldığınız için Kurtuluş Savaşı sonrası 13 milyon nüfusun yüzde seksen, yüzde doksanının köylerde yaşadığı okuma yazma oranlarının erkeklerde yüzde 5, kadınlarda ise sadece ve sadece binde 4 olduğunu da görmezden gelirsiniz.

 

 

SEN KARAMANOĞLU MEHMET BEYİ BİLİR MİSİN?

 

 

*Mahir Ünal Sen Konya’da kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’de yayınladığı fermanında diyor ki, ‘Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya’ dediğini bilmezsin. Mahir Ünal, sen hiç Yaşar Kemal’i okudun mu?

*Orhan Pamuk’un Nobel Ödülü aldığından haberin var mı? Yunus Emre’yi duydun mu? Kırşehirli Ahmet Gülşehir’i bilir misin?

*Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügati Türk’ünden haberdar mısın? Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1930’da milli his ile milli dil arasında kuvvete önem verdiğini bilir misin?