CHP’li Kaya: Yardım yapılmayacaksa millet taş mı yesin?

CHP’li Kaya: Yardım yapılmayacaksa millet taş mı yesin?
27 Nisan 2021 16:33

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya TBMM’de yaptığı basın toplantısında, “Milli Eğitim Bakanlığının 19 Nisan 2021 tarihli kararı ile yüz yüze veya uzaktan eğitimde öğrenciler derse katılım sağlamazsa öğretmenlere ek ders ücreti ödenmeyeceğini açıkladı” dedi. Kaya, Milli Eğitim Bakanlığının kararında “Öğretmenlerin, öğrencilerin derse katılmamaları nedeniyle yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildiğini söyledi.

 

 
Kaya, “Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin yasalara aykırı bir şekilde kesilmesinin araştırılması ve ek ders ücretlerinin verilmesi amacıyla Anayasa’nın 98., TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını için TBMM Başkanlığına da bir araştırma önergesi verdik. Konunun takipçisi olacağız. Her koşulda öğretmenlerimizin haklarını savunacağız.” dedi.

 

 

CUMHURBAŞKANINA İKRAMİYE ÇAĞRISI

 
29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında tam kapanma kararının çok geç alınmış, eksik bir karar olmasına rağmen gerekli bir karar olduğunu söyleyen Kaya, “Kapanma sürecinde kimsenin aç ve açıkta kalmaması gerekir. Bu süreçte işyerleri kapanan, hiçbir geliri olmayan, gündelik işlerde çalışan vatandaşlarımızın da mağdur edilmemesi gerekir.” dedi.

 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrıda bulunan Kaya, ”Önümüz bayram, emeklilere verilecek bayram ikramiye miktarı kadar bu vatandaşlarımıza da bayram yardımı verilmelidir. Bu miktarın da bin liradan en az bin 500 liraya çıkartılması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.” dedi.

 
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklaması:

 

Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Nisan 2021 tarihli kararı ile yüz yüze veya uzaktan eğitimde öğrenciler derse katılım sağlamazsa öğretmenlere ek ders ücreti ödenmeyeceğini açıkladı. Kararda, “Öğretmenlerin, öğrencilerin derse katılmamaları nedeniyle yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

 
Ek ders ücreti ödenmeyerek mağdur edilen öğretmenler de okul müdürlüklerine yazdıkları dilekçelerle “Uzaktan eğitim kapsamında EBA ve EBA dışındaki platformlarda canlı ders görevimi yerine getirmek için tüm yükümlülüklerimi yerine getirdiğim halde öğrenci derse katılmadığı için ek ders ücretleri müdürlüğünüzce ödenmemiştir.” denilerek ek ders ücretlerinin ödenmesini talep etmektedirler.

 
Danıştay 11. Dairesi de 19.06.2007 gün ve E: 2007/341 sayılı kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 12. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla” ibaresinin yürütmesini durdurmuştur. Danıştay’ın gerekçeli kararında “Öğrenciler sınava/derse gelmese dahi bunun sorumluluğunun öğretmende olmadığını öğretmen sınav/ders için tüm hazırlıklarını yapmış olduğunu bu nedenle öğrenciler sınava girmese dahi ek ders ücretlerinin ödenmesi gerekliliği bulunmaktadır” ifadelerine yer verilmiştir.

 
Danıştay’ın kararına göre; yüz yüze eğitim öğretim, EBA üzerinden ya da diğer platformlardan uzaktan öğretim kapsamında canlı ders vermek amacıyla tüm hazırlıklarını yaparak derse başlayan öğretmenin canlı dersinin teknik yetersizlikler nedeniyle kesilmesi ya da hiç bir öğrencinin canlı derse katılmaması/katılamaması halinde dahi ek ders ücretleri ödenmelidir.

 
Eğitim sendikaları da sorumluluğunu tam olarak yerine getiren öğretmenin öğrencinin derse katılmamasından/katılamamasından sorumlu tutulamayacağını; ayrıca devam mecburiyetinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırıldığını, olağanüstü koşullarda öğrencinin devamından Bakanlığın sorumlu olduğunu hatırlatarak; kararın yok hükmünde olduğunun altını çizilmektedirler.

 
Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karar; pandemi koşullarında görevini eksiksiz yerine getiren, özveriyle çalışan öğretmenlerimizi cezalandırma yöntemidir.
Milli Eğitim Bakanlığı asıl yapılması gerekenleri yapmıyor, gücü öğretmenlere yetiyor.

 
Öğretmenleri aşıladınız mı? Hayır!
Derslik sorununu çözdünüz mü? Hayır?
Okullarda yüz yüz eğitim öğretim ve sınav yapılabilmesi için gerekli sağlık koşullarını sağladınız mı? Hayır!
Öğretmen açığını kapattınız mı? Hayır!
Sözleşmeli, Ücretli öğretmen ayrımını kaldırdınız mı? Hayır?
Öğretmenlere ikramiye talebini karşıladınız mı? Hayır!
Öğretmenlere 3600 ek göstergeyi verdiniz mi? Hayır!
Öğretmenler Meslek Kanunu çıkardınız mı? Hayır

 
Ama ne yaptınız? Öğretmenin hakkı olana ek ders ücretini kestiniz!

 
Pandemi koşullarında her işte çalıştırdığınız; vefa destek grubu ve filyasyon ekiplerinde görevlendirdiğiniz öğretmenlerimize bunu mu reva gördünüz?
Yazıklar olsun size!

 
Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin yasalara aykırı bir şekilde kesilmesinin araştırılması ve ek ders ücretlerinin verilmesi amacıyla Anayasa’nın 98., TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını için TBMM Başkanlığına da bir araştırma önergesi verdik. Konunun takipçisi olacağız. Her koşulda öğretmenlerimizin haklarını savunacağız.

 
Aylardır tam kapanma için çağrı yapıyoruz, nihayet 29 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında tam kapanma kararı çıktı. Bu karar çok geç alınmış ve eksik bir karar olmasına rağmen gerekli bir karardır.
Günlerdir yüz yüze eğitim ve sınavlar ertelensin diye çağrı yaptık. Bu kararla nihayet öğrencilerin çığlığı duyuldu. Şimdi sıra, ortaöğretim başarı puanı kaldırılarak, az da olsa eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasındadır.
Kapanma sürecinde kimsenin aç ve açıkta kalmaması gerekir. Bu süreçte işyerleri kapanan hiçbir geliri olmayan, gündelik işlerde çalışan vatandaşlarımızın da mağdur edilmemesi gerekir.

 

 
Buradan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a bir çağrı yapmak istiyorum… Önümüz bayram, emeklilere verilecek bayram ikramiye miktarı kadar bu vatandaşlarımıza da bayram yardımı verilmelidir. Bu miktarın da bin liradan en az bin 500 liraya çıkartılması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

 

 
Bu yardımlar yapılmayacaksa milletimiz taş mı yesin?!