CHP’li Kaya: Sınavlar gençlerimizin geleceğini çalmaya devam ediyor!

CHP’li Kaya: Sınavlar gençlerimizin geleceğini çalmaya devam ediyor!
20 Temmuz 2022 10:44

2022 yılı üniversite sınavı 18 ve 19 Haziran günlerinde tüm yurtta eş zamanlı olarak düzenlendi. Milyonlarca öğrencinin beklediği YKS sonuçları dün açıklandı. 2022 YKS’de toplam 96 bin 518 aday sıfır çekerken 40 soruluk Temel Matematik testindeki ortalama doğru yanıt sayısı 6,9’da kaldı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya, TBMM’de yaptığım basın toplantısında 2022 YKS sonuçlarını değerlendirdi. Kaya açıklamasında şunları kaydetti:

2022 YKS sonuçları açıklandı. Öncelikle bu uzun ve zorlu maratonu tamamlayan tüm gençlerimizi ve ailelerini kutluyorum. YKS’de dereceye giren öğrencilerimizi de ayrıca tebrik ediyorum.
Tüm gençlerimizin yolu açık olsun…

 

 

Açıklanan sınav sonuçları bize bir kez daha göstermiştir ki, AKP iktidarı ve onun sınava dayalı eğitim sistemi eşitsizlik, karamsarlık ve umutsuzluktan başka bir şey üretmemektedir.
Nitekim Temel Yeterlilik Testine (TYT) başvuran 3 milyon 234 bin 318 adaydan, 3 milyon 8 bin 287’si sınava katılmış, 226 bin 31 aday sınava girmemiştir.

Alan Yeterlilik Testine (AYT) başvuran 2 milyon 56 bin 466 adaydan, 1 milyon 852 bin 678’i sınava girerken, 203 bin 788 aday sınava girmemiştir.

 

 

Gençlerimiz daha sınava girmeden gelecekten umutlarını kesmekte, sistemin dışına çıkmaktadırlar.

Sınav sonuçları ise pandemi nedeniyle daha da ağırlaşan eğitim siteminin içinde bulunduğu kaosu ortaya koymaktadır. Adayların sadece sınava girme konusunda eşit oldukları, devlet okullarının bile kendi içinde “nitelikli-niteliksiz” diye ayrıştırıldığı, özel okullarla devlet okulları arasındaki farkın gün geçtikçe daha da arttığı bu eğitim sistemi sadece eşitsizlik üretmektedir.
Sınavda sorulara verilen doğru yanıt sayısı ortalamaları da yine hayal kırıklığından öteye geçememiştir.

 

 

• Türkçe (40 soru) testinde 17,7
• Sosyal Bilimler (20 soru) testinde 7,9
• Temel Matematik (40 soru) testinde 6,9
• Fen Bilimleri (20 soru) testinde 3,2
AYT Matematik (40 soru) testinin ortalaması 7,2
AYT Fen bilimleri testinin ortalamaları:
• Fizik (14 soru) alt testinde 2
• Kimya (13 soru) alt testinde 1,5
• Biyoloji (13 soru) alt testinde 2
AYT Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinin ortalamaları:
• Türk dili ve edebiyatı (24 soru) alt testinde 6,6
• Tarih-1 (10 soru) alt testinde 2,6
• Coğrafya-1 (6 soru) alt testinde 2,9

 

 

AYT sosyal bilimler-2 testinin ortalamaları:

 

 

Tarih-2 (11 soru) alt testinde 1,9
Coğrafya-2 (11 soru) alt testinde 3,6
Felsefe grubu (12 soru) alt testinde 2,1
Din kültürü ve ahlak bilgisi/ek felsefe grubu (6 soru) alt testinde 1,4

 

 

Devlet Bahçeli “Taban puan kaldırılsın…” dedi, AKP YÖK’e talimat verdi ve kaldırıldı.

Taban puanlar kaldırılarak öğrencilere verilen çek karşılıksız çıktı.

 

 

 

Sonuç, “umut tacirliği!

 

 

Bu sonuçlar eğitimin içinde bulunduğu içler acısı durumu ortaya koymaktadır. Hiçbir test grubunda başarı ortalaması %50’ye bile ulaşamamaktadır.

Bu sistem matematik çözemeyen, kendi dilini bilmeyen, tarihine yabancı, coğrafyasına uzak bireyler yetiştirmektedir. Sınava dayalı, ezberci eğitim sistemi sınavda tek doğrusu olanların da puan hesaplamalarının yapılması ve barajın kaldırılmasıyla başarısızlığı örtme yoluna gitmektedir.

Temel eğitim ve zorunlu eğitim süresince; eğitimin niteliği artırılmadan, eğitimdeki eşitsizlikler ortadan kaldırılmadan; her öğrencinin parasız, nitelikli, bilimsel, laik ve kamusal eğitim hakkı garanti altına alınmadan; eğitim ile istihdam arasında sağlıklı ilişkiler kurulmadan her ile üniversite açarak, barajı kaldırarak ve herkesi “sözde üniversiteli” yaparak eğitimde sorunları çözmek mümkün değildir.

Eğitimde yaşanan kaosu ve adaletsizliği halktan ve halkın çocuklarının eğitim hakkından yana laik, eşitlikçi, bilimsel ve kamusal politikalar çözecektir.

 

 


TERCİH YAPARKEN DİKKAT

 

 

Üniversite yerleştirmeleri puana göre değil sıralamaya göre yapılacağı için öğrencilerimizi uyarmak istiyorum. Taban puanın kalkması ve sınava giren sayısının artması geçen seneki tercih algoritmasını tamamen değiştirdi. Tercih yaparken bir uzmandan yardım alınması mağduriyet yaşanmasının önüne geçecektir.

 


YURT-BURS SORUNU ÇÖZÜLMELİ

 

 

AKP iktidarını, yurt sorununu ivedilikle çözmesi için bir kez daha uyarıyorum. Üniversite öğrencileri artık barınma sorunu yaşamamalıdır.
Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin tamamının yurt ihtiyacı karşılanmalı; gençlerimiz cemaat ve tarikatların eline bırakılmamalıdır.
Tüm yurtlarda öğrencilere ücretsiz internet hizmeti sağlanmalıdır.

Öğrencilerin beslenme sorunu çözülmelidir. Yurtlarda ve üniversitelerde doyurucu, sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmelidir.
Burs başvurusu yapan öğrencilerin mağdur olmaması için durumunun ciddiyetle incelenerek, burs talepleri karşılanmalıdır.

 

 

ÖĞRETMEN AÇIĞI KAPATILSIN

 

 

Son olarak öğretmenlerimizin kangren olmuş sorunlarından bazılarını hatırlatmak istiyorum.
Sayısı 90 bini aşan ücretli öğretmen çalıştırma uygulamasına son verilmelidir. Ücretli çalıştırılan öğretmenler “ek ders saatlerine ekleme” gibi pansuman önlemler istemiyor.
Öğretmen açığını kapatacak sayıda öğretmen ataması yapılarak, hem atanmayan öğretmenlerin hem de ücretli çalıştırılan öğretmenlerin sorunları çözülmelidir.
Ayrıca 2019, 2020 KPSS mağdurları da çözüm bekliyor… Keyfi uygulamalarla, atama hakları ellerinden alınan öğretmenlerimizin sorunu ivedilikle çözülmelidir.

 

 


ÖĞRETMENLİK UZMANLIK MESLEĞİDİR

 

 

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavları kaldırılmalıdır. Çünkü öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir, maaş artışına endekslenemez.