CHP’li Kaya: Marulun yaprağı 1,5 Lira, emekli ikramiyelerine zam yok! Olacak iş mi?

CHP’li Kaya: Marulun yaprağı 1,5 Lira, emekli ikramiyelerine zam yok! Olacak iş mi?
22 Nisan 2022 12:41

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya TBMM Genel Kurulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili yaptığı konuşmada milletin ve çocukların maruz kaldıkları sıkıntılara dikkat çekerek, “Milletimiz yoksullukla, geçim derdiyle, işsizlikle imtihan oluyor. Çocuklarımız yatağa aç giriyor, okula gidemiyor, suça sürükleniyor. Marulun yaprağı 1,5 lira olmuş. Emeklilerimizin bayram ikramiyelerine zam beklentisi yine hayal oldu. AKP, emeklilerimizi de açlığa ve yoksulluğa mahkum etti” dedi.

 

 

 

“AKP MİLLİ BAYRAMLARIMIZI ÖNEMSİZLEŞTİRME GAYRETİ İÇERİSİNDE”

 

 

CHP’li Kaya, AKP iktidarının milli bayramlara gereken önemi göstermediğini söyleyerek, “23 Nisan haftasındayız, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasındayız ama iktidar bütün millî bayramlarımızda yaptığı gibi bu önemli haftayı da önemsizleştirme gayreti içerisinde; bu haftaya ilişkin hiçbir etkinlik, hiçbir faaliyet duymadık, görmedik, işitmedik.” dedi.

 

 

“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”

 

 

Konuşmasında milli egemenliğin önemine de değinen Kaya, “Ulusal egemenlik, diğer bir adıyla millî egemenlik, devletimizin temel dayanağı ve yapıcı gücüdür. Millî egemenlik, milletin kendi kaderini kendi eliyle çizmesi, kendilerini yönetecek olanları her türlü baskıdan ve etkiden uzak olarak seçebilmesidir. Millî egemenlik, aynı zamanda milletimizin bölünmez ve devredilemez iradesidir; kuvvet birdir ve o kuvvet millettir. Değerli arkadaşlar, en bariz ifadesiyle millî egemenlik ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ ifadesiyle Meclisimizde de en güzel yerde yer bulmuştur.” dedi.

Millî egemenlikten bahsedilirken, millet derken milletin içinde bulunduğu durumun da konuşulması gerektiğini belirten Kaya, “Sık sık esnaf ziyaretleri yapıyoruz, insanların içinde dolaşıyoruz; bugün maalesef milletimiz aç, milletimiz yoksullukla, milletimiz geçim derdiyle, milletimiz işsizlikle imtihan olma durumundadır. Vahim bir tablo var. Milletimiz bugün ne hâlde, iktidar partisi milletvekilleri bunu biliyor mu acaba?” dedi.

 

 

“MARULUN YAPRAĞI 1,5 LİRA!”

 

 

Trabzon’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde vatandaşların ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara bizzat şahit olduğunu ifade eden Kaya, “Trabzon’da yaptığım ziyaretlerde bir ağabeyimle konuştum, bana şöyle bir şey söyledi içim acıdı gerçekten: ‘Ramazan ayındayız Sayın Vekilim, ben oruç tutuyorum canım salata istiyor, salatalık alamıyorum, marul alamıyorum. Ne olacak bu memleketin hâli?’ diye bana sordu. Fiyatlara baktığımız zaman gerçekten de vatandaşımız haklı. Bir marul 20 lira, saydım marulu 15’e yakın yaprak var yani marulun her bir yaprağı 1,5 liraya geliyor ortalama, millet nasıl alsın? Bir yaprak marul 1,5 lira olmuş. Böyle bir vahim tabloyla karşı karşıyayız. Tabii, iktidar partisi yetkililerine bunu söylediğimizde diyor ki: “Gitsin, eksin, diksin.” Herkesin toprağı yok, herkesin bağı, bahçesi yok; bunu da böyle değerlendirmemiz lazım.” dedi.

 

 

CHP’li Kaya konuşmasında şunları söyledi:

 

 

“VEKİLİM GELİR EVDE BULAMAZ DİYE 10 GÜNDÜR EVDEN ÇIKMIYORUM”

 

 

“Diğer bir vatandaşımızı ziyaret ettim, geçen ramazanda kendisine bir yardımda bulunmuştum. Kadıncağız bana şöyle bir şey söyledi: ‘Sayın Vekilim, on gündür evden çıkmıyorum. Niye çıkmıyorum biliyor musunuz? Vekilim gelir, bana kumanya yardımı getirir de beni evde bulamaz diye on gündür evden çıkmıyorum.’ Memleketin, milletin hâli bu değerli arkadaşlar, tabii, iktidarın umurunda değil.”

 

 

“EMEKLİLERİMİZ BU BAYRAM DA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATILDI”

 

 

“Yine, bir emekli vatandaşımız aradı Trabzon’dan, “Sabırsızlıkla bize verilen müjdeyi bekledik. Cumhurbaşkanı çıktı, iktidar yetkilileri çıktı, emekli ikramiyelerine bir zam yapacaklarından bahsettiler fakat zam yapmadılar bizi hayal kırıklığına uğrattılar. O verecekleri parayı da alsın başlarına çalsınlar, bize 1 lira zam vermediler.’ dedi. Fiyatların bu kadar arttığı ortamda emeklilerimizi yine 1.100 lira bayram ikramiyesine mahkûm ettiniz.”

 

 

 

 

“ÇOCUKLARIMIZ YOKSULLUKLA, AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR”

 

 

“Çocuk bayramı diyoruz, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı diyoruz bu haftaya. Ülkedeki çocuklarımızın durumunu da konuşmamız lazım. Bakın, Büyük Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyada ilk ve tek bayram hediye ettiği Türk çocukları bugün ne durumda, maalesef milletimizin çocukları derin yoksulluk içinde.

Yapılan araştırmalarda çocuklarımızın yüzde 38’inin öğün atladığı tespit edilmiş, birçok çocuğumuz yemek dahi yiyemez duruma gelmiş. Çocuklarımız yoksulluğun yarattığı aile içi sorunlarla, yetersiz beslenmeyle hatta açlıkla ve sağlık hizmetlerinden, sosyal koruma sistemlerinden faydalanamama durumuyla ve suça sürüklenme olasılığındaki artışla mücadele etmektedir.”

 

 

“450 BİN ÇOCUĞUMUZ SUÇA SÜRÜKLENMİŞ DURUMDA”

 

 

“Ülkemizde 18,5 milyon ilk ve ortaöğretim çağında çocuğumuz bulunuyor; nüfusumuzun yüzde 27’si çocuk. Bu çocuklarımız yoksulluk içinde büyüyor, düzgün bir eğitim alamıyor ve ne acıdır ki çocuklarımızın suça sürüklenme yaşları ve suça sürüklenen çocuklarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Sadece 2020 yılında 450 bin çocuğumuz suça sürüklenmiş durumda, 1.300 çocuğumuz cezaevlerinde. Çalışan çocukların yüzde 34,3’ü eğitimine devam edemiyor ve çalışmak zorunda olan çocuklarımızın yüzde 40’ı tehlikeli işlerde çalışıyor.”

 

 

“İLK VE ORTA DERECELİ DEVLET OKULLARINDA ÜCRETSİZ YEMEK VERİLSİN”

 

 

“Tablo bu değerli arkadaşlar, durum ortada. Meclis olarak, milletvekilleri olarak, gelin, bu hafta bir düzenleme yapalım. Çocuk yoksulluğunun azaltılmasına, çocukların psikososyal gelişimlerinin desteklenmesine, beslenme yetersizliklerinin ve sağlıksız beslenmelerinin önlenmesine, ailelerinin güçlendirilmesine, çocukların okul terklerinin önüne geçilmesine ve nihayetinde sosyal adaletsizliğin önlenmesine katkı olarak, özellikle yoksulluğun yoğun olduğu bölgelerde ilk ve orta dereceli devlet okullarımızda okuyan çocuklarımıza ücretsiz okul yemeği vermeye yönelik bir yasal düzenleme yapalım; bu düzenlemeyi hayata geçirerek Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftamızın ruhuna uygun bir iş yapmış olalım diyorum.”