CHP’li Kaya: Konut kredisinde bir taraf sevinirken, bir taraf mağdur edildi

CHP’li Kaya: Konut kredisinde bir taraf sevinirken, bir taraf mağdur edildi
4 Temmuz 2020 10:05

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, daha önce konut kredisi kullandığı için kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi kampanyasından yararlanamayan vatandaşlara, aynı koşullarda yapılandırma imkânı sunulması için hükümete çağrıda bulundu.

 

 

Koronavirüs salgını nedeniyle daralan ekonomiye nefes aldırmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu bankaları aracılığıyla Haziran ayı başında kampanya başlatıldı. Bu kampanya ile vatandaşlarımıza, sıfır evler için 0,64; ikinci el evler için 0,74 oranla, 1 yıl ertelemeli ve uzun vadeli konut kredisi kullanma olanağı sunuldu.

Kampanyayı orta halli vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmesi için olumlu bir gelişme olarak değerlendiren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Bu kampanyadan kısa süre önce yüksek oranlarda ve zor koşullarla kredi çeken vatandaşlarımız haksızlığa uğramıştır. Bir taraf sevinirken, bir taraf mağdur edilmiştir. Koronavirüs etkisiyle taksitlerini ödemekte zorlanan vatandaşlarımız, kredi yapılandırması ve 1 yıl erteleme talep etmektedirler” dedi.

 

 

 

KAMPANYADAN ÖNCE KREDİ KULLANANLAR NEREDEYSE İKİ KATI FAZLA FAİZ ÖDÜYOR

 

Kredi oranları üzerinden örnek veren Kaya, “Nisan ayında yaklaşık 1,00 oranla 10 yıl vadeli 300.000 TL kredi çeken vatandaş, en az 215 bin lira faiz öderken; kampanyadan yararlanarak 0,64 oranla kredi çekmiş olsaydı yaklaşık 130 bin lira faiz ödeyecekti. Üstelik ödemeye 1 yıl sonra başlayacaktı. Kampanyadan önce aynı tutarda kredi kullanan vatandaşlarımız 80-90 bin lira fazla para ödeyecektir” dedi.

 

 

Birçok vatandaşın kredi borçlarını ödeyemediğine dikkat çeken Kaya, “Adına ekonomik destek paketi denilen kampanyalardan istisnasız tüm vatandaşlarımızın faydalanmasını istiyoruz. Devletimiz vatandaşına sahip çıkmalıdır. Zararı devletin hazinesi tarafından karşılanan kamu bankaları, zorluk çıkarmadan başvuran herkese yardımcı olmalıdır. Kampanyadan önce konut kredisi kullanan ve ödemesi devam eden vatandaşlara, kamu bankalarınca mevcut kredi borçlarına karşılık düşük faizle yapılandırma imkânı sunulmalı, talep etmeleri halinde borçları 1 yıl ertelenmelidir” dedi.