CHP’li Kaya, kapanan belde belediyeleri ve köyler için Meclis araştırması istedi!

CHP’li Kaya, kapanan belde belediyeleri ve köyler için Meclis araştırması istedi!
16 Mart 2022 09:47

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, kapatılan belde belediyeleri ve köylerde yaşanan sorunları ve vatandaşların mağduriyetlerini Meclis gündemine taşıyarak sorunların çözümü için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

 

 

 

Trabzon Milletvekili Kaya’nın hazırladığı, CHP’li 23 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde; 2012 yılında kabul edilen 6360 Sayılı Kanun ile aralarında Trabzon’un da bulunduğu 14 il belediyesinin büyükşehir belediyesine dönüştürüldüğünü ve bu yerlerdeki köylerin ve belde belediyelerinin kapatılmasıyla birlikte kamu hizmetine erişimde sıkıntıların yaşandığı, ekonomik, sosyal ve kültürel canlılığın kaybolduğu ve birçok sorunun yaşandığına dikkat çekildi.

 

 

“BİN 53 BELDE BELEDİYESİ, 16 BİN 220 KÖY KAPATILDI”

 

 

CHP’li Kaya, önergesinin gerekçesinde kapanan belde ve köylerdeki sorunları bir bir sıralayarak, “Türkiye genelinde bu düzenlemeyle 1.053 belde belediyesi ve 16.220 köy kapatılarak mahalleye dönüştürülmüştür. Sadece Trabzon’da kapatılan belde belediyesi sayısı 57, köy sayısı ise 476’dır. Yüz binlerce insan bu düzenleme nedeniyle mağduriyetler yaşamaktadır.” dedi.

 

 

“BELDELERİMİZ ISSIZ, SESSİZ VE TERK EDİLMİŞ YERLERE DÖNÜŞTÜ”

 

 

Belde belediyelerinin ve il özel idarelerinin kapanmasıyla birlikte vatandaşların kamu hizmetlerine erişimde büyük sıkıntılar yaşar hale geldiğine dikkat çeken Ahmet Kaya, “Yaptığımız gözlem ve araştırmalarda belediyesi kapanan ve beldeden mahalleye dönüştürülen yerlerin adeta ıssız, sessiz ve terk edilmiş yerlere dönüştüğünü tespit ettik. Buralarda ekonomik, sosyal ve kültürel canlılığın kaybolduğunu, iş yapamayan esnafların dükkan kapattığını, ticari faaliyetlerin bitme noktasına geldiğini ve buralardaki turizm faaliyetlerinin de büyük yara aldığını gözlemledik.” dedi.

 

 

“KÖYLERİMİZDE ALTYAPI VE ÜSTYAPI SORUNLARI YAŞANIYOR”

 

 

Köyden mahalleye dönüştürülen yerlerde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin zorlaştığı, köy okullarının kapalı olduğunu ifade eden Kaya, “Daha önce İl Özel İdareleri tarafından yapılan altyapı ve üstyapı hizmetleri aksamıştır. Özellikle köylerde içme suyu ve kanalizasyon altyapı sorunları çözülmeden, geçmişten beri kullanılan atadan deden kalma yayla ve göze sularına sayaçlar takılarak vatandaşlara cezalar ve faturalar kesilmiştir.” dedi.

 

 

“BELDE BELEDİYELERİNİN VE KÖYLERİN MALLARI ELLERİNDEN ALINDI”

 

 

Trabzon Milletvekili Kaya, “Mahalleye dönüşen belde belediyelerinin ve köylerin ortak kullanılan tüm malları, iş makinaları, taşınmazları ve meraları bağlandıkları ilçe belediyeye geçmiş; “Daha önce vatandaşlara hizmet eden belediye binaları ve okul binaları kapatılarak atıl durumda bırakılmıştır. Vatandaşların basit bir iş makinesi veya kepçe ihtiyacını karşılanması dahi çok zorlaşmıştır. Yol, su, kanalizasyon, elektrik, internet gibi temel hizmetlerde aksaklıklar yaşanmıştır.” dedi.

 

 

“TARIM VE HAYVANCILIK OLUMSUZ ETKİLENDİ”

 

 

Belde ve köylerin kapatılmasının özellikle tarımsal üretimi ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Kaya, “Bazı yerlerde tarım alanları imar değişiklikleri ve benzeri uygulamalarla amaç dışı kullanıma açılmış, bazı belediyeler köylerin meralarını satmıştır.” dedi.

trabzon-calkoy-belde-belediyesi

 

“AKP DE MAĞDURİYETLERİ KABUL EDİYOR, AMA SORUNLARI ÇÖZMÜYOR”

 

 

Köy ve belde yaşamını yok eden, yaşamı kent merkezlerine mahkum eden bu düzenlemenin yarattığı sıkıntıların, düzenlemeyi yasalaştıran AKP iktidarı tarafından da kabul edildiğine değinen Kaya, “21 Kasım 2019’da düzenlenen 3. Tarım Orman Şurası’nda sonuç bildirgesini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi kararının alındığını açıklamıştır. Yine 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı yaptığı konuşmada, Büyükşehir yasasının tarıma zarar verdiğini söyleyerek, özellikle tarımsal faaliyetlerin daha düzenli sürdürülebilmesi için ilgili yasada bazı düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etmiştir.” dedi.

 

 

“KIRSAL MAHALLE STATÜSÜ SORUNLARA ÇARE OLMADI”

 

 

AKP’nin teklifiyle 16 Ekim 2020 tarihinde kabul edilen kırsal mahalle düzenlemesiyle köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerine kırsal mahalle statüsü verilmesinin önünün açıldığını belirten Kaya, “Düzenlemedeki eksiklikler, kırsal mahalle statüsü başvurularındaki zorluklar ve karar alıcı belediye meclislerinde yaşanan tartışmalar nedeniyle düzenlemenin amacına ulaşamadığı, belde ve köylerdeki sorunlara çare olmadığı görülmüştür.” dedi.

 

 

“SORUNLARA ÇÖZÜM İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURALIM”

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, belde belediyelerinin yeniden açılması ve kırsaldaki mahallelere yeniden köy statüsü verilmesini gerektiğini ifade ederek, “Belde belediyeleri kapatılarak mahalleye dönüştürülen ve köyden mahalleye dönüştürülen yerlerde yaşanan sorunların tespit edilmesi ve bu sorunların çözüm yollarının belirlenerek vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi için CHP olarak bir Meclis Araştırması açılmasını teklif ediyoruz.” dedi.