CHP’li Kaya fındık bahçelerinden seslendi: Kesilen bahçelere verilen destek 8 yıla çıkarılmalı

CHP’li Kaya fındık bahçelerinden seslendi: Kesilen bahçelere verilen destek 8 yıla çıkarılmalı
6 Ocak 2021 11:15

Trabzon’un Maçka İlçesine bağlı Esiroğlu Mahallesinde ortaya çıkan Turunçgil uzun antenli böcekleri nedeniyle uygulanan karantina tedbirleri kapsamında fındık bahçeleri kesiliyor, fındık ocakları kepçelerle toprağın altına gömülüyor. Anavatanı Uzakdoğu olan turunçgil uzun antenli böcekleri (Drakula böcekleri) fındık üreticilerinin kâbusu oldu. Bu böcek yüzünden; elleriyle diktikleri, ekmeğimiz dedikleri fındık dallarını kesmek zorunda kalan fındık üreticileri CHP heyetini gözyaşlarıyla karşıladı.

 

 

 

Fındık üreticilerinin feryadına kulak veren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “2019 yılı Ağustos ayında Drakula böceği konusunda yetkilileri uyarmış, bu böcekle etkin mücadele edilmesinin çağrısını yapmıştık. Fakat biz dedik biz işittik! Uyarılarımız dikkate alınsaydı, bu böcekle zamanında ve kaynağında etkin mücadele edilseydi bugün bu sıkıntılar yaşanmayacaktı. Bu yapılmadığı için bölgedeki fındık üreticilerimiz büyük mağduriyetler yaşıyor. Kesilen fındık bahçelerine 4 yıllığına kilogram başı 15 lira destek verileceği söyleniyor. Bu destek en az 8 yıla çıkarılmalıdır. Yoksa üreticilerimiz çok mağdur olacaklar. Biz hakkın ve haklının yanındayız. Bu işin siyaseti olmaz, bu ekmek mücadelesidir. Fındık üreticilerimizin mağduriyetine izin verilmemesi için uğraşıyoruz. Bu böcekle çok daha etkin ve planlı mücadele edilmeli, Yoksa bu böcek tüm fındık bahçelerimizi kurutacak” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu ve Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk ile birlikte Maçka’nın Esiroğlu Mahallesi’nin Bahçecik ve Duralı mevkilerine giderek; önlem alınmadığı için felakete dönüşen Drakula böceğinin kuruttuğu fındık bahçelerini gezdi. Fındıklıklarını kesmek zorunda kalan üreticilerin gözyaşlarına tanıklık eden Kaya, “2019 yılında yetkilileri uyardık. O zaman bu böcek dar bir alanda vardı, şimdi her yere yayıldı. O gün bu böcekle kaynağında mücadele edilseydi şimdi sorun kalmamıştı. Ama bu yapılmadı ve böcek hızla yayıldı” açıklamalarında bulundu ve sözlerine şöyle devam etti:

 

 

TEDBİR ALINMADI BÖCEK YAYILDI

 

 

“2015’te Trabzon Belediyesi, İstanbul’dan aldığı süs bitkisi fidanlarını Esiroğlu’ndaki belediye fidanlığa getiriyor. Böcek yurtdışından gelen bu fidanlardan bölgeye yayılıyor. Bu böcek aslında 2015-2016 yıllarında tespit ediliyor ve İl Ziraat Müdürlüğü bu böceğin tanımlamasını yapıyor. Bu böcekle etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini beyan ediyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin o günkü yöneticileri kaynağında yok edilmesi gereken bu böcekler için gerekli önlemleri almıyorlar. Aradan bir kaç yıl geçiyor, 2019 yılında Ağustos ayında, bu bilgi bize geliyor, hemen Esiroğlu’na gittik. Fındıklıkta, Bu böcekle etkin mücadele edilmesi gerektiği yönünde açıklama yapmıştık. Yetkilileri göreve çağırdık. Fakat duyan olmadı. O zamanlar bu böcekler dar bir alandaydı. Zamanında müdahale edilseydi bu kadar büyük bir alana yayılmayacaktı. Fakat bu çağrımız maalesef dikkate alınmadı. Burada çok büyük bir ihmal var.”

SADECE FINDIK DEĞİL MEYVE AĞAÇLARI DA TEHLİKE ALTINDA

 

 

“O gün müdahale edilseydi bugün bu fındıklıklar sökülmeyecekti. Bütün fındıklıklar yakılıyor, kesiliyor, imha ediliyor. Üstelik bu böcekle mücadelede vatandaş yalnız bırakıldı. Bu böceği vatandaş bilmiyor tanımıyor, mücadeleyi vatandaşa bırakmayın diye defalarca uyardık. Drakula böceği, fındıkların kök kısmından fındık dallarına giriyor, kök kısmına larvalarına bırakıyor ve o larvalar fındığın köklerini yiyip besleniyor, fındık dalları ayakta ölüyor.

Dalı tutuyorsun, yemyeşil dal elinde kalıyor. İş kontrolden çıkarsa endişemiz odur ki böcek bütün Karadeniz sahiline yayılacak. Armağan Mahallesi sınırlarına kadar yayılmış durumda. Sadece fındığa değil, kiraz, vişne ve turunçgil ağaçlarına da etki ediyor, tüm ağaçlara büyük zararı var.”

 

 

8 YIL DESTEK ŞART

 

 

“Devlet, kesilen fındıklıklar karşılığında vatandaşa 4 yıl boyunca kg başına 15 TL destek veriyor. Fındığın kilosu şuanda 22 TL, 1 yıl sonra belki 30 TL olacak, 2 yıl, 5 yıl sonra kaç TL olacağı belli değil. 15 TL kg fiyatı 4 yıl sabitlenerek vatandaşa bir ödeme yapılacak. Ortada ciddi bir mağduriyet var. Fındığını kesen üretici 4 yıl boyunca bu bahçeden bu bahçelere fındık dikemeyecek. 4 yılın sonra diktiği fındık fideleri ancak 4,5 yılda ürün vermeye başlayacak. Üretici bugünden itibaren 8,9 yılını kaybetmiş olacak. Ama devlet 4 yıl destek veriyor. Bu desteğin en az 8 yıl olması lazım! Çünkü 4 yıl sonra dikilecek fındık fidanlarından ürün almak ancak 4 yıl sonra olacak, dolayısıyla fındık üreticileri 8 yıl kaybedilmiş olacak. O nedenle desteklemenin de 8 yıl verilmesi lazım. Yoksa Üreticilerimiz büyük mağduriyet yaşayacaklar. Bu bölgede fındıktan başka hiç bir ürün yetişmiyor. Buğday, şeker pancarı olmaz. Bu insanların Atadan dededen kalan topraklarında hayatlarını idame ettirebilmeleri için devletin desteğine ihtiyaçları var. Kesilen Fındıklıklara verilen Kilo başı 15 TL devlet desteği 4 yıl değil 8 yıl verilmezse üreticilerimiz büyük mağduriyetler yaşayacak”

 

 

İHMALKÂRLIĞINIZ KARADENİZ’İ KURUTACAK

 

 

“Drakula böceğinin verdiği zararları üzüntüyle tecrübe etmiştik. Drakula böceği istilasına uğrayan fındık ağaçları önce yerinden sökülmüş sonra fındık ocakları ateşe verilmişti. Sadece ağaçlar değil fındık üreticilerinin emeği ve kazancı da ateşe verildi. 24 Ekim 2019 tarihli ve 30928 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1961 karar nolu Cumhurbaşkanı kararı ile ‘Drakula’ lakaplı fındık dallarını kurutan ‘Turunçgil Uzun Antenli Böceği’ ile mücadele çalışması başlatılmıştı. Gittik, gördük, yerinde tespit ettik. Ortada mücadele falan yok. Fındık üreticisi kaderine terk edilmiş, çaresizce ekmeğini yediği tarlaları için kan ter içinde, gözleri yaşlı mücadele ediyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Eğer bu mücadele planlı yapılmazsa, sonuç almak mümkün değil, işin ciddiyetini anlayın ve gereğini yapın.”

 

 

O TARLALARDA İŞ MAKİNALARI DEĞİL FINDIK OLMALIYDI

 

 

Fındık ağaçlarının adeta kanını emen drakula adlı böceğin yayılmaması noktasında hiç bir önlem alınmaması sonucu bugün arazilerine iş makineleri giren fındık üreticisi isyan etti. Sökülen Fındık bahçelerine 4 yıl boyunca verilecek 15 lira/ kilo ücretin düşüklüğünden yakınan üretici, iş makinelerinin çalışma ücretinin de kendilerinden kesileceğini söyledi. İş makinesi ile fındık ağaçlarının imhasının gerçekleştirildiği bölgede toprağın verimsiz hale geldiğini anlatan üretici, “Böcek yayılırken hiç bir önlem almayanlar şimdi tarlalarımıza iş makinelerini soktular. İsteyen kendi söküyor çünkü iş makinelerinin ücretleri de yine üreticiden kesilecek. Tarlalarımızı kırıyoruz, yakıyoruz. Tarlalar yeniden dikilecek, bu tarla ne zaman ürün verecek?” dedi.

KAYA 2019’DA DA UYARMIŞTI! ESKİ VİDEO:

FINDIK BAHÇELERİ (1) FINDIK BAHÇELERİ (2) FINDIK BAHÇELERİ (3) FINDIK BAHÇELERİ (4) FINDIK BAHÇELERİ (5) FINDIK BAHÇELERİ (6) FINDIK BAHÇELERİ (7) FINDIK BAHÇELERİ (8)