CHP’li Kaya: Fındık 35 Lira olmalı! ‘Söküm destekleri neden ödenmiyor?’

CHP’li Kaya: Fındık 35 Lira olmalı! ‘Söküm destekleri neden ödenmiyor?’
28 Haziran 2021 09:32

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Fındık üreticilerinin yüzünü güldürecek fiyat 35 liradır. Üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmesi ve artan üretim maliyetlerinin karşılayabilmesi için fındığın 35 lira olmasına gerekir” dedi.

 

 

 

Trabzon’un Esiroğlu ve Çağlayan Mahallelerinde Fındık bahçelerine dadanan böcekler yüzünden fındıklıklarını söken üreticilerin büyük mağduriyetler yaşadığına da dikkat çeken Kaya, “Böceği milletin bahçesine musallat edenler kenara çekilmiş, üretici perişan halde kaderiyle baş başa bırakıldı. Millete, böcek bulaşan fındıklıkları kesin dediler, millet de kesti. Böcekle mücadele edene, fındıklıklarını kesene, kilogram başı 15 TL destek sözü vereceğiz dediler, ama bu söz hala tutulmadı. Kimseye 1 lira ödenmedi. Bunun sebebi nedir? Ödeme için ne bekleniyor? Fındık üreticilerimizi perişan ettiniz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından fındık; üreticisiyle, aileleriyle, işçisiyle yaklaşık 8 milyon insanın geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Türkiye’ye 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi sağlayan fındığın bu seneki kilogram başına maliyeti 22 lira 80 kuruş olarak hesaplandı. 500 bin fındık üreticisi emeğinin karşılığını almak için sabırsızlıkla açıklanacak olan fındık fiyatlarını bekliyor. Trabzon’un Maçka ve Ortahisar ilçelerinde fındık bahçelerine yayılan ve fındıklıkları kurutan böceklerle mücadele eden üreticilere verilecek destek ödemelerinin hala verilmediğini de hatırlatan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, konuya ilişkin şunları söyledi:

 

 

3 BİN 600 DÖNÜM FINDIKLIK KESİLDİ

 

 

“Maçka ilçemizin Esiroğlu Mahallesi Bahçecik ve Duralı mevkilerinde ve Ortahisar ilçemizin Çağlayan mahallesinde felakete dönüşen Drakula böceğinin kuruttuğu fındık bahçelerini gezmiş, fındıklıklarını kesmek zorunda kalan üreticilerin gözyaşlarına tanıklık etmiştik. 2020 Aralık ayından 15 Şubata kadar 3 bin 600 dönümlük fındık bahçesi kesildi ve önümüzdeki 1-2 sene içerisinde de bütün fındıklıkların kesileceği söyleniyor. Fındık dalları kesilen bahçelerde fındık ocakları iş makineleriyle kazınıp gömülüyor fakat bahçeler tesfiye edilmeden, düzeltilmeden, dikime hazır hale getirilmeden düzensizce, plansızca, bilinçsizce işlemler yapılıyor. Kesilen fındıklıkların sahiplerine 4 yıl boyunca kg başına 15 TL destek sözü verilmişti. Bunun çok az ve yetersiz bir rakam olduğunu ve mutlaka 25 liraya çıkarılması gerektiğini defalarca ifade etmiştik. Dikkate alınmadı, yetmiyormuş gibi söz verilen ödemeler de yapılmadı. Ödeme yapmak için bekleniyor anlamak mümkün değil! Üreticilerimiz zaten perişan oldular. Böcekle mücadele kapsamında kestikleri fındık bahçelerini 4 yıl boyunca boş bırakacak, fındık dikemeyecekler. Tarım İlçe Müdürlüğü az yıllı olan mısır, fasulye, patates gibi ekinlere izin veriyor fakat bu az yıllı ekinlerin de maliyeti ve işçiliği çok fazla. Çiftçimiz bu maliyetin altından kalkamaz. 4 yıl boyunca bu bahçelere ekin ekilmezse de bu araziler çalılık olur. Peki, çiftçimiz ne yapacak? Devlet 4 yıl boyunca çiftçimize fidan verecek mi? Bu soru ve sorunların çözülmesi lazım.”

 

ZİRAAT ODASI SÖKÜM İŞLEMLERİNİ TAMAMLAMADI MI?

 

 

“Biz, ‘fındıklığını kesen üreticilerimiz 4 yıl boyunca bu bahçelere fındık dikemeyecek. 4 yıl sonra diktiği fındık fideleri ancak 4,5 yılda ürün vermeye başlayacak. Dolayısıyla Üreticilerimiz 8,9 yılını kaybetmiş olacak’ demiştik ve devlet desteğinin 4 yıldan 8 yıla çıkarması çağrısında bulunmuştuk. Bırakın 8 yıla çıkarmayı, fındıklıklarını kesen üreticilerimize söz verilen 15 liralık destek parası dahi verilmedi. Neden verilmedi?”

 

 

ZİRAAT ODASI PAYI

 

 

“Devletin söz verdiği dönüm başına 15 TL’lik ücretin yüzde 18’inin Ziraat Odası’na aktarılacağı söyleniyor. Ziraat odası hangi hakla bu parayı istiyor. Üreticiye verilecek 3 kuruşa da göz diktiler. Ayıptır, gerçekten ayıptır. Ve dönüm başı 100 kilo fındık alınacağı hesap ediliyor. 15 lirayla çarptığımızda verilecek para 1.500 lira yapıyor. Bunun yüzde 18’i Ziraat Odası’na gidiyor. Geriye ne kaldı, Bu nasıl iştir?”

 

 

KILIÇDAROĞLU DA EN AZ 35 TL DEMİŞTİ…

 

 

“Bu sene fındık üreticilerimizin yüzünü güldürecek bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da partimizin grup toplantısında söylediği gibi fındık fiyatının en az 35 lira olması gerekmektedir. Fındık üreticilerimizin emeğinin karşılığı, alın terinin karşılığı budur. Her şeyin fiyatının yüzde yüz arttığı bir ortamda fındık fiyatları 35 liradan az açıklanırsa, üreticilerimize büyük bir haksızlık yapılmış olacaktır.”

 

FINDIK GÖRSEL (1) FINDIK GÖRSEL (4) FINDIK GÖRSEL (5)