CHP’li Kaya: Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız!

CHP’li Kaya: Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız!
27 Şubat 2022 12:21

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye’nin enerjide yüzde 69 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “enerji krizine ve artan faturalara çare üretmek için başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere alternatiflere yönelmeliyiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına ulaşma konusundaki prosedürleri mutlaka kolaylaştırmalıyız. Sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir ekonomi ve sağlıklı çevre için ve, Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mutlaka yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz ve kendi enerjiyi kendimiz üreterek ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmalıyız.” dedi.

 

 

 

CHP’li Kaya, ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarına ulaşmada prosedürlerin kolaylaştırılması ve teşviklerin artırılması gerektiğini ifade etti.

CHP Trabzon Milletvekili Kaya, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

 

“ENERJİ SIKINTISINI KONUŞUYORUZ, ÇÖZÜM YOLLARINI KONUŞMUYORUZ”

 

 

“Günlerdir Türkiye’de enerji sıkıntısını konuşuyoruz, artan elektrik faturalarını konuşuyoruz, artış gerekçelerini konuşuyoruz, yaşanan mağduriyetleri konuşuyoruz. Bu konuyla ilgili birçok şeyi konuştuk ama bir şeyi konuşmadık: Biz ne yapacağız? Yirmi yıldır bu ülkenin başında bir iktidar var, ama biz büyük enerji krizi yaşıyoruz. Böyle bir sıkıntı yaşıyorsak artık ne yapacağımızı da konuşmamız lazım.”

 

 

“BÜTÜN DÜNYA KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETMENİN YOLLARINI ARIYOR”

 

 

“Bütün dünya ülkeleri artan enerji maliyetleri ve enerji sıkıntısına karşı birtakım politikalar geliştirdi, geliştiriyor. Ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyorlar ama ülke olarak biz hiçbir alternatif üretmiş değiliz. Bu meseleyi bir akıl süzgecinden geçirmemiz gerektiğini ve enerji politikalarımızı yeniden ele almamız gerektiğini düşünüyorum.

“AKIL VE BİLİM NE DİYOR?”

 

 

“Akıl demişken bu ülkenin kurtarıcısı ve kurucusu Büyük Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk “Benim manevi mirasım akıl ve bilim.” demişti. Bilim ne diyor? ‘Eğer siz ülke olarak enerjide dışa bağımlıysanız -ki öyle yüzde 69 nispetinde enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz- kendi imkânlarınızla çözüm üretin.’ diyor”.

 

 

“TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YÖNÜNDEN ŞANSLI BİR ÜLKE”

 

 

 

“Şimdi, bu ülkenin sınırsız güneş olanakları var, rakamlara baktım. Bu ülke yılın 114 günü kesintisiz güneş alıyor ve yüksek verimlilikte bir güneşimiz var, günlük 7,5 saat. Neden güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelmiyoruz mesela? ‘Yenilenebilir enerji kaynakları’ dediğimiz deniz dalgasına neden yönelmiyoruz? Ya da rüzgâr konusunda elbette yapılan yatırımlar var, o alanda yapılan faaliyetler var fakat önünde çok büyük engeller var arkadaşlar, bu yatırımları kolaylaştırmamız lazım. “Dışa bağımlıyız.” diyoruz, enerjiyi petrolden üretiyoruz, enerjiyi doğal gazdan üretiyoruz, enerjiyi kömürden üretiyoruz, hepsinde dışa bağımlıyız. Evet, dışa bağımlıyız ama bu ülke kendi yağıyla kavrulabilecek tedbirleri, yöntemleri artık tartışmalı ve hayata geçirmeli.”

 

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA ULAŞIM KOLAYLAŞTIRILMALI”

 

 

“Geçen bir organize sanayi bölgesi ziyareti yaptım, bu yenilenebilir enerji kaynaklarına ulaşma konusunda prosedürlerin çok ağır olduğundan bahsettiler. Bunu neden kolaylaştırmıyoruz? Mutlaka bu konuda adım atmamız lazım. Biz hep bahane üreterek bu soruna çözüm bulamayız. Sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir ekonomi ve sağlıklı çevre için, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mutlaka yenilenebilir enerji kaynaklarımızı kullanmalıyız.”