CHP’li Kaya ‘Dünyanın en pahalı gazını kullanıyoruz’ dedi ve isyan etti: Çok mu zenginiz?

CHP’li Kaya ‘Dünyanın en pahalı gazını kullanıyoruz’ dedi ve isyan etti: Çok mu zenginiz?
5 Mart 2021 09:05

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya KİT Komisyonu’nun BOTAŞ görüşmelerinde, Rusya’nın Avrupa Ülkelerine sattığı doğalgazı Türkiye’ye neden iki katına sattığını sordu ve dünyanın en pahalı doğalgazını kullandığımızı söyledi. Engelli vatandaşlara doğalgaz indirimi konularına da değinen Kaya, “Karadeniz’de büyük bir doğalgaz rezervi buluyoruz, doğalgaz fiyatları artırıyor; dolar çıkıyor, doğalgaz fiyatları artıyor; dolar düşüyor, doğal gaz fiyatları artıyor. Doğalgaz fiyatları hep artıyor. Vatandaşlarımız kombilerini açmaya korkar oldu. 100 metrekare bir evin aylık doğal gaz faturası 400 liradan aşağı gelmiyor. Neden biz dünyanın en pahalı doğal gazını kullanıyoruz, çok mu zenginiz” dedi.

 

 

Geçtiğimiz Salı TBMM’de; Kamu İktisadi Komisyonu’nun Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) görüşmeleri gerçekleşti. BOTAL Genel Müdürü Burhan Özcan ve yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya bir konuşma yaptı. Kaya, şunları dile getirdi:

 

 

VARLIK FONU MU? ZARAR FONU MU?

 

 

“BOTAŞ kurumumuz elli yıla yakın bir süredir ülkemize hizmet veren ve her yıl sonu bilançosunu kârla kapatan bir kurumumuzdu ta ki Varlık Fonuna devredilinceye kadar. En son kârını 2017’de yapan BOTAŞ varlık fonuna devredildiği 2018 ve 2019 yıllarını ne yazık ki zararla kapatmıştır. Neden böyle olduğunu sorgulamak gerekiyor. Varlık Fonuna devredilen şirketler, ÇAYKUR keza, işte birçok şirketimiz niye hep zarar ediyor? Burada ne oluyor, bunu merak ediyoruz. Bu fonun adı “Varlık fonu” mudur, “zarar fonu” mudur, “zarar ettirme” fonu mudur?”

 

 

RUSYA BİZE DOĞALGAZI 2 KATINA SATIYOR

 

 

“Rusya’nın Avrupa ülkelerine bin metreküp doğal gazı 115-120 dolar civarında sattığını biliyoruz ancak Türkiye’ye 250 ila 280 dolar arasında sattığı konuşuluyor, arada 2 kattan fazla bir fark var. Biz çok mu zenginiz? Niye 2 kat fazla fiyattan Rusya’dan doğal gaz alıyoruz? Bu farklılığın sebebi nedir? Türkiye’nin doğal gaz anlaşmalarının yüzde 85’inin uzun vadeli anlaşmalara dayanması ve petrol fiyatlarına endeksli olması olarak bu farkın sebebi açıklanmıştır ve fiyatlar hakkında bilgi vermenin ticari sır kapsamında olduğu söylenmiştir. Böyle bir konuda sır olur mu? Neyin sırrıdır bu? Milletin bunu bilmesinde ne mahzur var, neden korkuluyor? Ayrıca, Avrupa ülkeleri kısa vadeli anlaşmalara yönelirken Türkiye neden uzun vadeli anlaşmaları tercih etmektedir ve neden petrol endeksli anlaşmalar yapmaktadır? Bu yöntemin tercih edilmesinin özel bir sebebi var mıdır?”

 

 

 

 

DOĞALGAZA HER AY ZAM YAPILIYOR

 

 

“1 Mart 2021’de yani dün itibarıyla senenin başından bu yana tam 3 kez doğal gaza zam yapıldı. İlk zam da yılın ilk günü 1 Ocak 2021’de yeni yıla hoş geldin zammı gibi oldu. Neredeyse doğal gaza her ay bir zam yapılmaktadır. Millet canıyla uğraşırken, bu pandemi koşullarında millet sıkıntı içindeyken bu kadar zam gerçekten vicdanları sızlatmaktadır. Bu konuyu da takdirlerinize sunuyorum.”

 

 

NEDEN EN PAHALI DOĞALGAZI KULLANIYORUZ?

 

 

“Sayın Cumhurbaşkanı 2020 yılının 21 Ağustos’unda Türkiye’nin en büyük doğal gaz keşfinin Karadeniz’de gerçekleştiğini açıklamıştı, Tuna-1 sondajında -Fatih sondaj gemisi- 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğimizi söylemişti. Bundan çok büyük mutluluk duyduk. İnşallah kısa zamanda söylenenler gerçekleşir de bu müjde gerçekleşmiş olur. Fakat gaz buluyoruz, doğal gaz fiyatları artırıyor; dolar çıkıyor, doğal gaz fiyatları artıyor; dolar düşüyor, doğal gaz fiyatları artıyor yani enteresan bir durum var. Bu durumun da açıklanmasını rica ediyorum. Nedir bu? Bunu anlamak gerçekten mümkün değil. Vatandaşlarımız kombilerini açmaya korkar oldu. 100 metrekare bir evin aylık doğal gaz faturası 400 liradan aşağı gelmiyor. Neden biz dünyanın en pahalı doğal gazını kullanıyoruz?”

 

 

KAYA, ENGELLİ VATANDAŞLAR İÇİN DOĞALGAZ İNDİRİMİ İSTEDİ

 

 

“Engelli vatandaşlarımızla ilgili bir talebim olacak. Bu konuda da bir kanun teklifi verdim aslında. Bakın, birçok belediye engelli vatandaşlarımızdan aldığı su paralarında yüzde 50 indirim yapıyor. Yine, engelli vatandaşlarımızın kullandığı evsel elektrikte yüzde 50 nispetinde indirimler yapılıyor fakat doğal gazda bu yapılmıyor. Engelli vatandaşlarımızın böyle bir haktan faydalandırılması yasal düzenleme gerektiren bir mesele ancak bu konuda sizlerin de desteğini istiyorum.”