CHP’li Kaya: Devlet taşeron çalıştırmaz, taşeron sorunu bitmeli!

CHP’li Kaya: Devlet taşeron çalıştırmaz, taşeron sorunu bitmeli!
10 Kasım 2022 12:57

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan taşeron işçilerin sorunlarının çözümü için hükümete çağrıda bulundu. Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin taşeron işçilere verdikleri sözleri hatırlatarak, Karayollarındaki taşeron işçilerin kadro taleplerini Meclis kürsüsünden dile getirdi.

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Kaya, konuşmasında şunları söyledi:

 

 

“AKP İKTİDARINDA ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞMA ZİRVE YAPTI”

 

 

“AKP iktidarı, Kasım 2002’den bu yana yani 21 yıldır ülkemizi tek başına yönetiyor. “Devleti şirket gibi yöneteceğiz.” diyen Erdoğan ve yöneticileri, güzelim ülkemizi kamunun tasfiye edildiği, özelleştirmelerin ve taşeronlaştırmanın zirve yaptığı ve toplumun büyük kesimlerinin hak kayıpları ve mağduriyetler yaşadığı bir yer hâline getirmiştir.”

 

 

“TAŞERON SORUNU BİR BÜTÜN HALİNDE ÇÖZÜLMELİDİR”

 

 

“İşte, bugün o mağduriyetlerden biri de Karayollarında çalışan taşeron işçi kardeşlerimizdir. Aslında bu sorun bir bütün hâlinde çözülmesi gereken önemli bir sorundur çünkü başta yerel yönetimler olmak üzere hemen her kurum ve kuruluşta taşeron arkadaşlarımız çalışır hâle gelmiştir.”

 

 

“KARAYOLLARINDA 4 BİN TAŞERON İŞÇİ VAR!”

 

 

“Sadece karayolları bünyesinde çalışan taşeron işçi sayımız 4 binlere ulaşmıştır. Tüm mühendislik disiplininden kardeşlerimiz var. İnşaat mühendisleri var, harita mühendisleri, kalite kontrol mühendisleri, peyzaj mühendisleri, anne babaların aç susuz durup çok zor şartlarda okuttuğu “Oğlum ve kızım mühendis oldu.” diye sevindiği ama taşeron olarak çalışan mühendis kardeşlerimiz. Yine, bu mesleklerin teknikerleri, bilgisayar, elektrik elektronik teknikerleri, araştırma teknisyenleri, alet operatörleri, sürveyanlar Karayolları bünyesinde taşeron olarak çalıştırılmaktadır. Bu arkadaşlarımız taşeron olarak çalışıyor ama yaptıkları işlere baktığımız zaman kadrolu personelle aynı işleri yapmaktadırlar. Tünel, köprü, viyadük ve yollarda yine, Karayolları Genel Müdürlüğü adına laboratuvarlarda, büro ve şantiyelerde güvencesiz biçimde çalışıyorlar.”

 

 

“OKUSAYDINIZ, BUGÜNE KADAR BU SIKINTIYI ÇÖZMÜŞ OLURDUNUZ”

 

 

“Bu arkadaşlarımız bizlere, sizlere her gün yüzlerce mail gönderiyorlar. Ben her gün maillerimi kontrol ediyorum, gelen mesajlara bakıyorum; muhtemelen sizler bakmıyorsunuz, bakmış olsaydınız bu kanayan yarayı, bu büyük sıkıntıyı bugüne kadar çözmüş olurduk.”

 

 

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ SÖZLERİNİ TUTMADILAR”

 

 

“Bakın, o arkadaşlarımızın gönderdiği bir mesaj şu şekilde: ‘Bizler Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı bölge müdürlüklerinde danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde görev yapan teknik personelleriz. Bizler asıl işi yapıyoruz, müteahhitlerin yapmış olduğu yol, köprü, tünel, viyadük gibi yapıların başında tam zamanlı olarak kara yolları adına çalışıyoruz. Danışmanlık hizmetleri, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmediği için kadro hakkımızı alamadık. Kadrolu işçi arkadaşlarımızla aynı şartlarda, aynı işi yapmaya devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Devlet Bahçeli, Binali Yıldırım ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu’nun geçmiş dönemlerde bizlere verdiği sözler var fakat bu sözler maalesef tutulmadı. Bizler bu dönemde, bu sözlerin hayata geçirilmesini umut ediyor ve kapsam dışı kalmak istemiyoruz.’ diyorlar.”

 

 

“DEVLET TAŞERON ÇALIŞTIRMAZ”

 

 

“Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, en son Sivas’ta karayollarında çalışan taşeron arkadaşlarımızla buluştu ve onlara ‘Sizin sesinizi dillendireceğim, her yerde söyledim, yine söylüyorum: Devlet taşeron çalıştırmaz.’ dedi. Biz de bu kürsüden bunu söylüyoruz. Devlet taşeron çalıştırmaz. İktidarımızda taşeron sorununu kökünden çözeceğiz.”