CHP’li Kaya: Dağ, fare doğurdu!

CHP’li Kaya: Dağ, fare doğurdu!
1 Ocak 2022 09:51

AKP, 12 maddelik “Öğretmenlik Meslek Kanunu’na” ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle; öğretmenliği kariyer haline getiren düzenleme, uzman, başöğretmenlik unvanı da vererek maaşlarına bin ve 2 bin TL artış vermeyi öngörüyor. Ayrıca, kanunun yayımlandığı tarihte uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını haiz olanların haklarının ise korunması öngörülüyor.

 

 

CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya AKP’nin 12 maddelik yasa teklifini değerlendirerek “Dağ, fare doğurdu” ifadelerini kullandı.

 

 

Yazılı bir açıklama yapan CHP’li Kaya şunları kaydetti:

 

 

Tüm partiler 24 Haziran Genel Seçimlerinde Öğretmenlik Meslek Kanununu çıkarma sözü verdi. CHP sözünü tutarak, eğitimin tüm bileşenlerinin görüşlerini de alarak 23 Kasım 2018’de Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifini TBMM Başkanlığına verdi. Ancak o günden bu güne teklifimiz Meclis’in tozlu raflarında bekletiliyor.
AKP ise seçimde verdiği sözleri unutarak ne bizim teklifimizi Meclis’e getirdi, ne de kendisi bir teklif sundu. Ta ki 2021 yılının sonu gününe kadar. Bugün 31 Aralık 2021’de sarayda hazırlanan 12 maddelik bir Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.
Ancak “Dağ fare doğurdu.” AKP “hazırlıyoruz”, “hazırladık”, “Saraydan çıktı, çıkacak.” diyerek beklentileri o kadar yüksek tutu ki Meclis’e sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi tam bir hayal kırıklığı yarattı.
AKP’nin “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi” diye Meclis’e sunduğu, Anayasa Mahkemesinin daha önce iptal ettiği düzenlemelerin ısıtılarak Meclis’in gündemine taşınmasından öteye geçmiyor. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği öğretmenleri ayrıştıran kariyer basamakları yeniden getiriliyor. Türkiye’nin tek Başöğretmeninin Cumhuriyetimizi kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olduğu “unutularak” başöğretmenlik bir basamak olarak görülerek, öğretmenlere de veriliyor.
Öğretmenlerin ekonomik ve özlük hakları yeterince düzenlenmediği gibi; sözleşmeli, ücretli öğretmen çalıştırma, öğretmen yetiştirme politikaları da teklifte yer almıyor. 3600 ek gösterge 2023 yılına bırakılırken, emekli öğretmenler de bu kapsamın dışında kalıyor.
Özetle, AKP’nin öğretmenlerin derdine derman olacak bir Öğretmenlik Meslek Kanunu yapmayacağı ortada. Yılın son günü, son saatlerinde bir teklif getirerek, tribünlere oynamak istiyor. Ancak biz buna asla izin vermeyeceğiz.

 

Öğretmenlerimizin hak ettiği, öğretmenlik mesleğinin onuruna yakışır bir Öğretmenlik Meslek Kanununu halkın iktidarında çıkaracağız.
Buradan tüm eğitim bileşenlerine bir çağrı yapıyorum. CHP olarak 23 Kasım 2018 yılında TBMM Başkanlığına verdiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin linkini aşağıda paylaşıyorum. Önerilerinizi [email protected] adresine gönderirseniz, bizler de eksiklerimizi tamamlama fırsatı buluruz.
CHP’nin 23 Kasım 2018’te TBMM Başkanlığına verdiği Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi linki:  https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-1401.pdf