CHP’li Kaya: Çalışanların zamları gelir vergisiyle eriyip gitmesin!

CHP’li Kaya: Çalışanların zamları gelir vergisiyle eriyip gitmesin!
7 Eylül 2022 12:03

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 2022 Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamların ardından aylıklardaki artışlarla rağmen vergi dilimlerinin sabit tutulmasına nedeniyle, çalışanların üst vergi dilimine daha erken girdiklerini ve yüksek vergi kesintileri ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kaya, yapılan zamların vatandaşın cebine girmeden vergiye gittiğine ve bu durumun işçilerin ve memurların maaşlarında büyük kayba neden olduğunu dikkat çekerek, Gelir Vergisi dilimlerinin artırılarak yaşanan mağduriyetin giderilmesi için Kanun Teklifi verdi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP’li Kaya, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde; Gelir Vergisi tarife dilimlerinde yüksek enflasyonun sarsıcı etkisine karşı iyileştirici bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Çalışanların aylıklarında brüt ücret üzerinden yapılan artış ile ele geçen net ücret arasında büyük farkların oluşmasının kaçınılmaz hale geldiğine dikkat çeken Kaya, Gelir Vergisi tarifelerinin ivedilikle yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

 

 

“HÜKÜMET ÇALIŞANLARIN ALEYHİNE OLACAK VERGİLENDİRME YAPIYOR”

 

 

Devletin hizmet üretebilmesi ve yatırım olanaklarını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli kaynağın toplanan vergiler olduğuna ve Anayasada belirtilen sosyal hukuk devleti özelliğinin bir gereği olarak vergilendirmenin hakkaniyetli ve adaletli yapılması gerektiğini belirten Kaya, “Ülkemizde vergilendirmede adaletsiz uygulamalar nedeniyle özellikle alt ve orta gelir gurubundaki vatandaşlarımız büyük mağduriyetler yaşamaktadır. 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanına Gelir Vergisi oranlarını belirlerken yeniden değerleme oranının altında ve üstünde dilim belirleme yetkisi verilmesine karşın Sayın Cumhurbaşkanı bu yetkisini vatandaşın lehine kullanmamaktadır. Hükümet işçi, memur ve emeklilerin aleyhine olacak şekilde Gelir Vergisi dilimlerindeki sınırları düşük tutmuştur. Bu nedenle çalışanlar yılın ilk yarısından itibaren bir üst vergi dilimine girerek yüksek vergi kesintileri ile karşı karşıya bırakılmıştır. Aylıklara yapılan zamların bir kısmı vergi kesintisi olarak daha vatandaşın eline geçmeden geri alınmaktadır.” Dedi

 

 

“YANDAŞA VERGİ AFFI, MEMURA VE İŞÇİYE DAHA FAZLA VERGİ”

 

 

Enflasyon oranlarının resmi rakamlarda bile %80’leri geçtiğini, hayat pahalılığının katlanılamaz bir noktada olduğunu ve vatandaşların temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiğine dikkat çeken Ahmet Kaya, “Yüksek oranlardaki Gelir Vergileri işçilerimizin, memurlarımızın ve emeklilerimizin sırtında büyük bir kambur haline dönüşmüştür. Yüksek kâr elde eden holdinglere ve şirketlere vergi indirimleri, vergi afları, yeniden yapılandırma ve vergi borcu silme gibi pek çok kolaylık sağlanırken, milyonlarca memurumuz, işçimiz ve emeklimiz vergi adaletsizliğiyle adeta cezalandırılmaktadır. Burada büyük bir haksızlık vardır.” dedi.

 

 

“ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ VERGİ ALINMALI”

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, sosyal hukuk devletinin olmazsa olmaz yükümlülüklerinden birinin ‘çok kazanandan çok vergi, az kazanandan az vergi alınması’ ve düşük gelirli vatandaşlara pozitif ayrımcılık uygulanması olduğunu ifade ederek, “Adaletsiz vergi yükleri bir an önce ortadan kaldırılmalıdır. Gelir Vergisi dilimlerinin maaşlarda yapılan artış oranlarına paralel olarak yeniden düzenlenmesi gerekir. Buna dair düzenlemeyi içeren Kanun Teklifimizi TBMM Başkanlığına sunduk ve konuyu Meclis gündemine taşıyarak Gelir Vergisi dilimlerinin artırılması çağrısında bulunduk. Bu teklifimiz dikkate alınırsa, aylıklara yapılan zamlar adaletsiz Gelir Vergisi uygulaması nedeniyle eriyip gitmeyecek. Vergi kesintisinde yapılacak düzenlemeyle ellerine geçen maaşlarda iyileştirmeye gidilecek olan vatandaşlarımız AKP’nin sebep olduğu yüksek enflasyon karşısında bir nebze olsun rahatlamış olacak.” dedi.