CHP’li Kaya bedelli affını sordu! Bakan, ‘af çalışmamız yok’ dedi!

CHP’li Kaya bedelli affını sordu! Bakan, ‘af çalışmamız yok’ dedi!
11 Aralık 2020 10:01

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde, çok sayıda gencimize büyük mağduriyetler yaşatan bedelli affı konusunu gündeme getirdi. Milli Savunma Bakanlığı Bütçesi görüşülürken söz alan Kaya, Bakan Hulusi Akar’a; “tecil yaşı 22 yaşın altına düşürüldü. Bu yasa değişikliğinden haberi olmayan ve istemeden asker kaçağı durumuna düşen çok sayıda gencimiz büyük mağduriyetler yaşıyor, bu gençlerimiz için bedelli affı çıkacak mı” diye sordu.

 

 

GENÇLERİMİZ HABERSİZCE ASKER KAÇAĞI DURUMUNA DÜŞTÜ

 

 

Kaya, Bakan Akar’a şunları söyledi: “Sayın Bakan, tecil yaşının 22 yaşın altına düşürülmesi çok sayıda gencimize büyük mağduriyetler yaşatmıştır. Bu düzenlemeden haberi olmadığı için asker kaçağı durumuna düşen gençlerimiz tecil haklarını, bedelli haklarını ve üniversiteye giriş haklarını kaybetmiştir. Bu gençlerimizin bazıları çalışıyor, bazıları ailesine bakıyor, okuyor, yeni evli, kredi borcu var. Gençlerimizin durumlarını ve bedelli affı taleplerini Komisyon görüşmelerinde size iletmiştim. O günden bugüne binlerce gencimizden mesajlar alıyorum, hepsi “Bedelli affı çıkacak mı?” diye soruyorlar. Ben de o gençlerimiz adına size soruyorum: Bedelli affı çıkacak mı?”

 

 

BAKAN AKAR: “AF ÇALIŞMAMIZ YOK”

 

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, net bir şekilde ‘af yok’ diyerek bedelli affı tartışmalarına son verdi. Bakan Akar, “Bildiğiniz gibi yeni bir kanun yapıldı, 1927’de çıkarılan kanun delik deşik olmuştu. Bir bütünlük olsun, bir adalet olsun, bir eşitlik olsun diye tüm partilerimizi de ziyaret etmek suretiyle teferruatlı bir çalışmadan sonra bir kanun gerçekleşti. Bu kanun haziran ayında çıktı ve kasım ayına kadar da bedelli gençlerimizin müracaatı söz konusuydu; etmediler, şimdi af diyorlar. Dolayısıyla sistemin üzerindeki bu giriş ve çıkışlara çok talepler var; dolayısıyla, yeni baştan tekrar 1920’den beri yönetilemez hâle gelen Askerlik Kanunu’nda benzer bir duruma düşmemek için şu anda bizim bir af çalışmamız yok, durumu takip ediyoruz” dedi.

 

 

GENÇLERİMİZ ÇARESİZ BIRAKILDI

 

 

Kaya, Milli Savunma Bakanı’nın ‘af çalışmamız yok’ sözlerine ilişkin şunları söyledi: “Bedelli konusunda mağdur 500 bine yakın gencimiz var. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için aylardır çaba sarf ediyoruz. Sorunun büyüklüğünü ve yarattığı mağduriyetleri sayın bakana bütçe görüşmelerinin komisyon ayağında ayrıntılarıyla anlatmıştım. O günden bugüne hiç bir gelişme olmaması üzerine bütçe görüşmelerinin meclis ayağında konuyu tekrar gündeme getirdim. Aldığım cevap beni gerçekten çok üzdü. Hükümetin binlerce gencimizi ilgilendiren, hayatlarını karartan, psikolojilerini bozan bu büyük soruna duyarsız kalmasını anlayamıyorum. İsteselerdi bu sorunu rahatlıkla çözülebilirlerdi. Ama çözmediler. Gençlerimizi çaresizlikle baş başa bıraktılar. Yazık oldu. Bizlerde anne babayız. Gerçekten çok üzgünüm.”