CHP’li Kaya: AKP, Gazi Meclis’e darbe yaptı!

CHP’li Kaya: AKP, Gazi Meclis’e darbe yaptı!
3 Nisan 2021 10:04

TBMM Genel Kurulu’nda muhalefet partilerinin milletvekillerinin oylarıyla reddedilen “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi”nin maddelerine geçilmesine ilişkin oylama, AKP’nin oylamanın içtüzüğe aykırı yapıldığı yönündeki itirazı üzerine yenilendi.

 

 

AKP grubunun neredeyse tam kadro hazır olduğu Genel Kurul’da, oylamanın yenilenmesine ilişkin TBMM Başkanlığı tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

 

Ardından yapılan oylamayla da teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi.

 

CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya yaşanan gelişmelere tepki göstererek bir basın açıklaması yaptı.

 

Kaya açıklamasında şunları kaydetti:

 

 

1 Nisan 2021 Çarşamba günü AKP’nin Gazi Meclisimize darbe yaptığına hep birlikte tanıklık ettik. Biliyorsunuz tüm vatandaşlarımızı fişlemeyi amaçlayan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi” muhalefet partilerinin oylarıyla reddedilmişti. Aynı kanun daha önce de Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
Mecliste sadece el kaldırıp indiren AKP ve MHP milletvekilleri, kendi getirdikleri yasaları dahi takip edip Meclis çalışmalarına katılmıyorlar. Çalışmadan para alanların, aldıkları onca para haramdır. Cumhur İttifakının Milletvekilleri saraydan talimat gelirse Genel Kurul çalışmalarına en fazla 250 kişiyle katılıyor; talimat olmazsa 50 kişiyle katılıp, daha sonra da “Elektronik oylama olsaydı koşa koşa gelip oylamaya katılırdık.” diyorlar.
AKP, saraydan gelen talimat sonrasında TBMM’nin iradesini ayaklar altına alarak, kanunları ve Meclis İç Tüzüğünü çiğneyerek, yapılan oylamayı yok saydı.
Yasa teklifi AKP ve küçük ortağı MHP’nin oylarıyla 6 Nisan’da yeniden görüşülmek üzere gündeme alındı.
Eğer gündeme aldıkları konu esnafın, çiftçinin sorunu olsaydı; atanmayan öretmen sorununu çözseydi, 3600 ek göstergeyi verseydi, emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözseydi, KYK borçlarını silseydi biz CHP olarak gözü kapalı bu teklifi onaylardık. Ancak bunların getirdiği vatandaşı fişleme yasası. Kamuda işe girmek isteyen vatandaşı halasının, dayısının, teyzesinin çocuğunun varsa bir suçu bunu dikkate alarak devlet kapısından uzaklaştırmak istiyorlar. Böyle kanun olur mu? Akrabalık bağına göre masum insanlar cezalandırılır mı?
Uzun zamandır tek adam tarafından Meclis’in işlevleri sınırlandırılmış, muhalefetin ne kanun teklifleri, ne araştırma önergeleri ne de soru önergeleri dikkate alınmıyordu. Son gelişme ile Meclis’e sivil darbe yapılarak tüm yetkileri elinden alınmış oldu.

 

AKP’nin Meclis iradesini tek kalemde yok sayması, AKP’nin siyasi bir parti olmadığını, tek adam diktatörlüğünün adı olduğunu da tüm dünyaya ilan etti.
AKP ve küçük ortağı MHP son günlerde antidemokratik uygulamalarına akıl almaz bir şekilde hız verdi.
Önce insan hakları savunucusu HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milletvekilliğini bir twiti paylaştığı için düşürdü.
Siyasi parti kapatmayı tarihe gömeceğiz diyerek İktidara gelen AKP, 6 milyonun üzerinde vatandaşımızın oy verdiği, Meclisin 3. partisi olan HDP’yi kapatmak için MHP ile kolları sıvadı.
Ancak Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davayı usul eksiklikleri tespit ettiği için iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.
MHP Genel Başkanı hızını alamayarak HDP ile birlikte Anayasa Mahkemesi’nin de kapatılması talimatını verdi. Talimat diyorum, çünkü Bahçeli’nin talimatı saraya ulaşıyor, saray da AKP Milletvekillerine ulaştırarak uygulamaya sokuyor.
Eyy Erdoğan, Eyy Bahçeli…

 
Bağımsız yargıyı yok ettiniz, kanunları yok saydınız, Anayasa Mahkemesini kapatmayı konuşuyorsunuz…
Unutmayın!
Sizin de bağımsız yargıya muhtaç olduğunuz günler de gelecek!
Devran hep böyle devam etmeyecek!

 

 

Demokrasinin uygarlık olduğunu bilen, demokrasinin tadını almış, yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığını uygulayarak görmüş bir halka Gazi Meclis’in iradesinin yok sayılmasını kabul ettiremezsiniz.
Tarihte demokratik yollarla iktidara gelip halkına zulmeden, halkın özgür iradesini yok sayan diktatörlerin sonu hep hüsran olmuştur.
Türkiye Cumhuriyetini kuranların… Mustafa Kemal Atatürk’ün yoldaşları olarak bizler, Gazi Meclisimize yapılan darbeye karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkın özgür iradesi, diktatörlük heveslilerini sandıkta tarihin çöplüğüne gömecektir.
Gelin sandığı halkın önüne koyun! Halkın diktatörlük mü, demokrasi mi istediğini görün…
15 Temmuz’da Gazi Meclisimizi yok etmek için bombaladılar. Bugün de 1 Nisan 2021 Çarşamba günü Meclisimizin iradesini yok saymak istediler.
Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın! Fiili ve meşru mücadelemizle bütün zorlukları aşacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığımız bayrağı 2. yüzyıla onurla taşıyacağız.