CHP’li Karabat tek tek anlattı: Millet İttifakı ekonomiyi nasıl düzeltecek?

CHP’li Karabat tek tek anlattı: Millet İttifakı ekonomiyi nasıl düzeltecek?
8 Nisan 2023 10:11

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Millet İttifakı iktidarında ülke ekonomisini kalkındıracak adımları tek tek açıkladı. Karabat, ’14 Mayıs sonrası bunlar gibi yüzlerce adım atacağız ve Türkiye’yi hak ettiği noktaya taşıyacağız.’ dedi.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi durumunda uygulayacağı yol haritasını maddeler halinde anlattı.

Ülkenin ekonomik sorunlarına dikkat çeken Karabat, sorunların çözümüne ilişkin Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nden çeşitli örnekler paylaştı.

Karabat, “14 Mayıs sonrası bunlar gibi yüzlerce adım atacağız ve Türkiye’yi hak ettiği noktaya taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.

 

 

Karabat, şunları kaydetti:

 

GEÇİM DERDİ OLMAYAN BİR TÜRKİYE MÜMKÜN, YOKSULLUĞA MAHKUM EDİP ŞÜKREDİN DEMEYECEĞİZ

 

 

İktidarımızda yol haritamız hazır. 6 parti olarak oluşturduğumuz Ortak Politikalar Mutabakat Metni ile Türkiye’nin demokratik ve iktisadi kalkınmasını sağlayacağız.

En büyük hedefimiz, AKP’nin Türkiye’yi hapsettiği “Orta Gelir Tuzağı”ndan kurtarmak olacak. Ülkemizi “Yüksek Gelirli Ülkeler” arasında sağlam ve kalıcı bir konuma getirecek yüzlerce adımdan bazılarını sizinle paylaşayım…

AKP’nin plansız ve günübirlik siyaseti ülkemizi derin bir ekonomik krizin içine attı. Tutarlı ve akılcı politikaları güçlü bir program çerçevesinde uygulayacağız.

 

Bahane üretmeden, suçu dışarıya atmadan sorunlarla yüzleşeceğiz.

Rekabetçi kur palavrasıyla iki paralık ettikleri Türk Lirası’na yeniden itibar ve istikrar kazandıracağız. Halka yoksulluğu dayatıp “şükredin” demeyeceğiz.

 

Dolar bazında kişi başına geliri 5 yıl içinde 2 katına çıkarmak mümkün. Bunu başaracağız. Halkımız, lütfen kendinize güvenin. Geliri artıracak altyapımız da kaynağımız da var.

Son yıllarda ciddi biçimde kötüleşen kamu mali dengelerini kontrol altına alacak, borç ve faiz yükünün sürdürülebilir seviyelerde tutulmasını “liyakat ve ortak akıl”la sağlayacağız.

Beş yılın sonunda yıllık ihracatı 600 milyar dolar seviyesine, ihracatın kilogram değerini 2

doların üzerine, yüksek teknoloji ürünleri ihracatının payını ise iki katına çıkartacağız.

Çünkü devletin her kademesine liyakat getireceğiz. Bu ülkenin pırıl pırıl gençleri yurt dışına gitmek istemeyecek. Kendi ülkelerinde çalışıp, üretip mutlu olacaklar.
Verimlilik, yüksek katma değer ve rekabetçiliğe dayalı sektörel politikalarımızla üretim yapısını ithalata bağımlı olmaktan kurtaracak ve ekonomimizi sürdürülebilir bir dış denge yapısına kavuşturacağız.

 
Ortak Politikalar Mutabakat Metni’mizde tüm sektörlere özel çözümlerimiz var. Ancak burada tarıma ayrı bir parantez açmak istiyorum. Pahalı gıda sorununu çözeceğiz.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nı “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı” olarak yeniden yapılandıracağız. Tarımsal destekleri üretimi ve verimliliği esas alan, havza bazlı, bölgeler arası farklıklarıgözeten, sürdürülebilir ve etkin bir biçimde uygulayacağız.

 
Tarım, su ürünleri ve ormancılıkta kullanılan üretim araçları ve makineler için mazotta ÖTV yükünü kaldıracağız. Çiftçilere kullandığı gübre maliyetinin yüzde 50’sini destek olarak geri vereceğiz.

 

Çiftçilere kullandığı tohum maliyetinin yüzde 50’sini destek olarak geri vereceğiz.
Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacağız.

Tarımda çalışan kadın ve 30 yaş altındaki gençlere sosyal güvenlik prim desteği sağlayacağız. Çiftçimizin Tarım BAĞ-KUR prim ödemelerini hasat sonrası faizsiz ödenecek şekilde planlayacak ve sağlık güvencesinden faydalanmasını sağlayacağız.

Gençleri Hazine arazisi kiralama, girişim sermayesi ve düşük faizli kredi gibi teşvikler başta
olmak üzere desteklerden öncelikli olarak faydalandıracak ve mesleğin gençleştirilmesini

Sana söz diyoruz… 14 Mayıs sonrası bunlar gibi yüzlerce adım atacağız ve Türkiye’yi hak ettiği noktaya taşıyacağız.