CHP’li Karabat: Özel Jetlerin hava trafiği ortaya çıkarılmalı!

CHP’li Karabat: Özel Jetlerin hava trafiği ortaya çıkarılmalı!
6 Ağustos 2021 10:34

Brezilya’da yakalanan bin 304 kilogram kokain, uyuşturucu trafiğini hatırlattı. BirGün Yazarı Soykan, “Jetler iyi denetlenmiyor” derken CHP’li Karabat ise özel jetlerin denetimine ilişkin önergesine yanıt alamadı.

 
Brezilya’nın Ceara eyaletinde bulunan Fortaleza Havaalanı’nda Brezilya polisi tarafından TC-GVA kuyruk tescilli Türk iş jetine yapılan operasyonda, İspanyol yolcuya ait 24 valiz içinde bin 304 kilogram kokain ele geçirilmesi uyuşturucu trafiğini yeniden akıllara getirdi.

Brezilya polisi tarafından yapılan açıklamada, uçağın Belçika’nın başkenti Brüksel’e gideceği aktarılırken, 24 bavulun her birinde 50 adet 1,2 kilogramlık poşetler halinde paketlenmiş halde toplam bin 304 kilogram kokainin ele geçirildiği bildirildi.

Uçağa ve uçaktaki tüm cep telefonlarına el koyulduğunu aktaran polis, uçakta bulunan İspanyol yolcu ile Türkiye vatandaşı olan 4 mürettebatın sorgulanmak üzere polis merkezine götürüldüğünü açıkladı. Polis, ifadelerinin alınmasının ardından mürettebatın serbest bırakıldığını, İspanyol yolcu ve Türkiyeli pilotun tutuklu bulunduğunu aktardı.

 

 

BÜTÜN SORULAR HAVADA KALIYOR

 

 

Konuya ilişkin değerlendirmelerini aktaran BirGün Yazarı Timur Soykan, “Brezilya’da yakalanan kokainin sahibinin İspanyol olduğu açıklandı. Jetin trafiğine baktığımızda Türkiye’den Brezilya’ya gidiyor. Oradan da Belçika girişli görünüyor. Yani Türkiye’ye gireceğine yönelik bir şey yok şu anda. Büyük ihtimalle Güney Amerika’dan Belçika’ya yönelik bir sefer” diye konuştu.

“Jetlerin bu kadar büyük bir sevkıyatta kullanılmasının geçmişte de örnekleri var” diyen Soykan, “Burada dikkat çeken nokta daha önce Türkiye’nin envanterinde olan bir uçak olması. Bu TC-ATA uçakları daha önce başbakanlıklar tarafından da kullanılan meşru bir uçaktır. Bu daha sonra 2016’da TV-ATA’dan çıkartılıp TC-GVA adı veriliyor. Daha sonra ACM Havayolu şirketine kiralanıyor. Onlar bir bağlantılarının olmadığını açıkladılar. Bu büyüklükte bir sevkıyatta malın ne olduğu bilinmiyor mu ya da kontrol edilmiyor mu, sorusu havada kalıyor” ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu sevkıyatının çok farklı yolları olduğunun altını çizen Soykan sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizaltıların bile kullanıldığını gördük. Şu an Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya İHA’larla sevkıyat yapıldığına tanık olduk. Çok farklı yollar deneniyor ama jetlerin iyi denetlenmediğini çok iyi ortaya koyan bir olayla karşı karşıyayız. Bunu daha önce yapmışlardır. Çünkü bu kadar büyük bir sevkıyatı normalde riske atamazlar. İşin Türkiye uzantısı bizi de ilgilendiriyor, Brezilya’daki kontroller nasıl, onu bilemiyorum.”

 

 

JETLERİN HAVA TRAFİĞİ ORTAYA ÇIKARILMALI

 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle geçen haziran ayında Meclis’e uyuşturucu kaçakçılığı konusunda soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ise sorularının hâlâ yanıtlanmadığını söyledi. “Sedat Peker’in iddialarının ardından bu konu yeniden gündeme geldi. Yurttaşlar bana özellikle Atatürk Havalimanı’nın kargo terminallerinin eskisi kadar aranmadığı, özel jetlerin aranması konusunda son derece esnek davranıldığı şeklinde ihbarlarda bulundu” diyen Karabat, “Biz bu konuyu ‘İçişleri Bakanlığı’na özel jetler aranıyor mu’ diye sorduk. Özel jetlerin havadaki trafikleri takip edilebiliyor. Özellikle uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde bu özel jetlerin trafik ağları var mı? Sorusu meselenin çözümü için çok önemliydi ancak ne yazık ki bu önergeye cevap alamadık. Özellikle ünlü kişilerin, siyasetle ilişkili kişilerin jetlerinin kontrolünün yeterince yapılmadığı yönünde bilgiler aldık. Bu jetlerin uyuşturucu ile anılan örneğin Kolombiya gibi bölgelerdeki trafiği ortaya çıkarılmalı” ifadelerini kullandı.