CHP’li Karabat: Avrupa’dan gazı pahalı almaya devam edersek ‘Eyy Almanya!’ diye bağırmamızın bir anlamı kalmaz!

CHP’li Karabat: Avrupa’dan gazı pahalı almaya devam edersek ‘Eyy Almanya!’ diye bağırmamızın bir anlamı kalmaz!
28 Şubat 2021 10:06

CHP PM Üyesi, İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, CHP Ekonomi Masası TV’nin konuğu oldu. Karabat, dış ticaretten gelen verilerin dolar/TL ve ekonomiye olan etkilerini yorumladı. Amerikan 10 yıllık tahvili doları yükseltti derken Lira için bir kötü haber daha geldi, son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye enerjiyi çok pahalı kullandığını belirten Karabat, “Biz hala Avrupa’dan gazı pahalı almaya devam edersek o zaman ‘Eyy Almanya!’ diye bağırmamızın bir anlamı kalmaz” dedi.

 

 

CHP Ekonomi Masası’na konuk olan CHP PM Üyesi, İstanbul Milletvekili Özgür Karabat TUİK’in yayımladığı ‘Dış Ticaret İstatistikler’ini değerlendirdi, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ocak 2021’e ilişkin verileri değerlendiren Karabat, “Rakamsal olarak bir iyileşme olarak anlatılıyor. Bu verilerin pozitif olmasının sebebi uzun zamandır Türkiye’deki yüksek kur.” dedi.

 

 

‘POZİTİF GÖZÜKMESİNİN SEBEBİ DOLARIN TL KARŞISINDAKİ DEĞERİ…’

 

 

İhracatın artmış olmasının sebebinin dolar – TL arasındaki kur farkından kaynaklandığını açıklayan Karabat, “Bu verilerin pozitif olmasının sebebi uzun zamandır Türkiye’deki yüksek kur, doların TL karşısındaki kazandığı değerdir. Doğal olarak burada dış ticaret açığında ihracatın artmış olması gerekirdi zaten ama beklenen kadar artıp artmadığı konusunda sektörün önde gelen isimlerine cevapları olumlu değil.” dedi.

İşte o değerlendirmeler:

 

 

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLER AÇISINDA TABLO NE?

 

 

“Yüksek teknoloji imalat ihracatı payı %3, diğer taraftan bunun karşılığında yüksek teknoloji ithalatı var. Burada ise tablo %13.6. Yani tam tersi bir tablo var. Dolayısıyla biz aslında katmadeğeri yüksek ürünlerini hala ithal eden bir ülkeyiz. Bu tablonun düzeltilmesi gerekir.”

 

 

‘MİLLİYİZ’ DİYE YAPILAN PROPAGANDALAR BOŞ’

 

 

“Ara mal ithalatında %76’larda payımız. ‘Ara mal’ nedir? Ham maddedir. O zaman şu tablo çıkar ortaya; ara mal ithal ediyorsak yaptığımız ihracatın kaynağı da ithalatımızdır. Yani Türkiye’de ‘Milliyiz’ diye yapılan propagandalar aslında boş. Milli bir üretim konusunda son derece eksik olduğumuzu gösterir.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarına gidelim. Bizim milli ham maddelerimiz; pamuk, maden, tarımsal üretimlerin tamamen terk edildiği ve bu fabrikaların kapatıldığı, yerine ithal ham madde girişlerinin arttığını söylemek mümkün. Değişmesi gereken bir tablodur.”

 

 

‘TÜRKİYE PAHALI ENERJİ KULLANIYOR’

 

 

“Bizim dış ticaret açığımızın en önemli kaynağı, enerji ithalatı ve altınla ilgili pozisyonumuz. Esas mesele şu; Türkiye’nin çok pahalı enerji kullandığını ve uluslararası piyasalardan pahalı enerji almaya mahkum edildiğini biliyoruz. Biz hala Avrupa’dan gaz pahalı almaya devam edersek o zaman ‘Eyy Almanya!’ diye bağırmamızın bir anlamı kalmaz. Hükümetin Rusya ile arasındaki ilişkiyi biliyoruz seneye yeni bir doğalgaz anlaşması yapılacak. Bunu bir avantaj haline getirip getiremeyeciğini göreceğiz.

 

 

‘YENİLENEBİLİR ENERJİ ARTARSA, DOĞALGAZI UCUZA ALIRIZ’

 

 

“Hükümetin kendi elini güçlendirip alternatif enerji kayakları yaratıp yaratmadığını gözlemleyeceğiz. Doğalgaza olan olan ihtiyacı süreç içerisinde azaltıp azaltmadığını, buraya yatırım yapıp yapmayacağını gözlemleyeceğiz. Buraya bir önem verirse aslında doğalgazı daha ucuza alma hakkını elde edebiliriz. Rusya ile yapılan görüşmeler bu sürecin bir göstergesi olacak.

 

 

‘128 MİLYAR DOLAR NEREDE?’

 

 

“Çok net şekilde biz söylüyoruz, ‘128 milyar dolar nerede?’ diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı ikisi beraber kızıyor biz bunu sorduğumuz için. Bu konuda açıklama yapması gereken kuruluş Merkez Bankası. Sayın Ağbal’ı açıklama yapmaya davet etmemiz gerekir. Bu kurum objektif, çıkıp halkın karşını açıklaması gerekir. Bu tartışma piyasaları etkiliyor.”

 

 

BİZ KİM İLE TİCARET YAPIYORUZ?

 

 

“Verilere göre mal sattığımız ülkeler; Almanya, ABD, İtalya, Birleşik Krallık ve Fransa. Kimden mal almaya başladık? Birinci sırada Çin var. İkincis sırada Rusya ve üçüncü sırada Almanya geliyor, dört Irak ve beş ABD. Bakın ilk beşteki ilk üç ülke; hiç mal satmadığımız ülke. Dış ticaret politikası varsa eğer bu açıdan değerlendirilmeli. Aslında biz daha az mal aldığımız Almanya’ya mal satma muhtaçlığımız var, İtalya’ya muhtaçlığımız var, Fransa’ya muhtaçlığımız var. Bu ülkelere sattığımız mallar olmasa aslında dış ticaret açığımız kat kat fazla olacak. Bu ilişkilerinde yeniden değerlendirilmesi lazım.”