CHP’li Karabat: AKP, servet transferleriyle zengini daha zengin yapıyor!

CHP’li Karabat: AKP, servet transferleriyle zengini daha zengin yapıyor!
27 Nisan 2022 11:45

Türkiye’de resmi rakamlar ile vatandaşın yaşadığı enflasyon arasındaki fark her geçen gün büyüyor. Enflasyon nedeniyle, vatandaşın payına yoksulluk ve sefaletin düştüğünü savunan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, AKP’nin ekonomi politikalarında servet transferi gerçeğini verilerle ortaya koydu.

 

 

Vatandaşın ay sonunu dahi getirmekte zorlandığını ifade eden CHP’li Karabat, bankaların ilk çeyrek ortalama kârlarının %300-400 civarında olduğunu belirterek, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının bir servet transferi uygulamasına dönüştüğünü savundu.

 

 

KKM ÖDEMELERİ 12 MİLYARA DAYANDI

 

“Zamlarla halkın gırtlağını sıkan AKP, bankaların, holdinglerin, zenginlerin servetine servet katıyor.” diyen Karabat, “Kur korumalı mevduat sisteminin Mart ayı ödemesi 11.7 milyara ulaştı. Öte yandan AKP, şirketlere döviz bozdurmaları durumunda Kurumlar Vergisi’nden istisna sağladı.” dedi.

Açıklamasının devamında bankaların kar artışlarına da dikkat çeken Karabat; “Başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankaların büyük faiz gelirleri elde etti. Halkbank 2021’in ilk çeyreğinde 59 milyon TL kâr elde ederken, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 53 milyon TL kâr elde etti. Bankacılık sektörünün kârı 2022 yılının Ocak-Şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %322,8 arttı.” dedi.

 

 

BANKALAR FAİZ ZENGİNİ OLDU

 

 

“Hem enflasyon ve faizden dert yanıp hem de bankaları faiz zengini etmenin adı halkı yoksullaştırmaktır.” diyen Karabat, AKP’nin faiz karşıtı söylemlerinin ‘bir kandırmaca’ olduğunu belirterek sözleri şöyle sürdürdü: “Kamunun faiz ödemeleri 2019’da 100 milyar TL, 2020’de 134 milyar TL ve 2021’de 180.9 milyar TL oldu. 2022 Ocak-Mart dönemi faiz ödemesi ise 87.8 milyar TL! Böyle giderse yıl sonunda 350 milyar TL faiz ödenecek. Bu faizi vatandaş ‘birileri için’ ödüyor!”

Kur korumalı mevduat sisteminin bir servet transferi olduğunu savunan CHP’li Karabat; “Şirketlerin kollanması, bankaların yüksek kâr elde etmesi servet transferidir. Konut sektörünün yabancılara endekslenmesi servet transferidir. Bu tabloda yoksullaşan sadece halktır. Başta AKP Genel Başkanı ve Hazine Bakanı olmak üzere AKP’li yöneticiler sürekli ‘yakında düzeleceğiz’ diyerek halka açıkça yalan söylüyor.” dedi.