CHP’li Karabat: AKP bunu da başardı, sigorta krizi çıkardı!

CHP’li Karabat: AKP bunu da başardı, sigorta krizi çıkardı!
3 Eylül 2022 11:10

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat, sigorta sisteminde yaşanan krizi gözler önüne serdi. Sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamalar yapan Karabat, sigorta ve kasko ücretlerindeki artışlar dikkat çekerek vatandaşın mağdur edildiğini söyledi. AKP politikalarıyla çökme noktasına gelen sigorta sektöründe her 3 araçtan birinin sigortasız hale geldiğini belirtti

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından sigortacılık sektörüne ilişkin dikkat çekici veriler paylaştı. “En stratejik sektörlerden sigortacılık, AKP’nin politikalarıyla çökme noktasına geldi.” diyen Karabat, sigortalama işlemlerine gelen zamları eleştirerek sigorta şirketlerinin usulsüzlüklerine değindi.

 

 

*VARLIK FONU DA İŞİN İÇİNDE*

 

 

“Başkanlığını RTE’nin yaptığı Türkiye Varlık Fonu’nun sigorta şirketi Türkiye Sigorta dahi, zam gelecek bahanesiyle günlerce sigorta işlemi yapmadı. Kamu şirketi bile suç işledi.” diyen Karabat, vatandaşın hem özel sektör hem de devlet kurumları aracılığıyla mağdur edildiğini savundu.

 

 

*”ACİL ÖNLEM ALINMALI”*

 

 

Açıklamasının devamında bu işin seçimi beklenmeyecek kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, hükümete acilen kasko ve sigorta teşvikleri çıkarılması çağrısını yaptı.

Karabat’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar şöyle:

 

 

*AKP BUNU DA BAŞARDI, SİGORTA KRİZİ ÇIKARDI*

 

 

1) Finans sektörü darmadağın olmuş durumda. Bankacılıkta yaşanan kredi sorunları arşa ulaştı, onu biliyoruz. Şimdi de sigorta sistemi sarsılıyor.

İnsanlar, araçlarına trafik sigortası ve kasko yaptıramaz hale geldi.

2) Her 5 araçtan birinin zorunlu trafik sigortası yok. Bu ne demek? Yollarda serseri mayınlar var ve bunlar her gün mal ve can kayıplarına neden oluyor. Giden can geri dönmez ama maddi zararın tanzimi zorlaşıyor. Masum vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor.

3) Eylül ayından itibaren zorunlu trafik sigortasına yüzde 20 zam geldi. Ama yalan! Çünkü son 1 yıldaki artış 3-4 kattan aşağı değil. Kaskolarda da aynı durum var. Üstelik şirketler kanunla yasak olmasına rağmen keyfine göre sigorta yapıyor.

4) Başkanlığını RTE’nin yaptığı Türkiye Varlık Fonu’nun sigorta şirketi Türkiye Sigorta dahi, zam gelecek bahanesiyle günlerce sigorta işlemi yapmadı. Kamu şirketi bile suç işledi. Ülkenin geldiği duruma bakar mısınız!

5) Böyle giderse 1 seneye kalmaz yollarda her 3 araçtan biri sigortasız hale gelir. Pahalı diye muayene yaptıramayan yüzbinlerce aracı da siz hesaba katın. Yollardaki hayati risklerin ne kadar büyüdüğünü gözünüzün önüne getirin.

6) AKP’nin tahrip etmediği bir sistem yok. Stratejik sektörlerden birisi olan sigortacılığı dahi riskli konuma getirdiler. Yabancıların sektördeki payı yüzde 70’i aşmıştı. Günümüzde yüzde 60’lar civarında. Yine de çok yüksek.

7) Uluslararası finans sistemi sigortacılık sektöründe resmen at koşturuyor. Piyasa fiyatlarını istedikleri seviyelere çıkarabiliyorlar. Sigorta kapsamlarını daraltıp, tüketiciyi herhangi bir hasar durumunda mağdur ediyorlar. AKP de bunlara göz yumuyor.

8) Ülkede işini düzgün yapan her zaman cezalandırılıyor. Verginizi eksiksiz ödüyorsunuz, size teşvik amaçlı mükâfat yok ama beşli çete vergisini ödemez tek kalemde silinir.

Hasarsızlık indirimi de benzer bir durumda…

9) Hasarsızlıkta 7’nci basamaktaki indirim oranı %45’ten 42’ye, 6’ncı basamakta %30’dan 22’ye, 5’inci basamakta da %15’ten 10’a indirildi. Böylece dikkatli araç kullananlardan her yıl daha fazla para alınacak. Alın size mükâfat!

10) Zorunlu trafik sigortası ve kasko, özellikle ticari araçlar için önemli bir maliyet kalemi haline geldi. Pahalı akaryakıt ile mücadele eden ticari araç sahipleri, bir de sigorta masrafı ile karşı karşıya kalıyor. Bu durum, enflasyona da olumsuz yansıyor.

11) Bu işin seçimi bekleyecek durumu yok. Hükümete çağrıda bulunuyorum. Çok acil sigorta ve kasko teşvikleri getirin. Araç muayene fiyatlarına indirim yapın. Yollarda hayatlar yok olup gitmesin.