CHP’li Kaplan: Covid-19 ve kurdaki dalgalanmalar üretimi bitirdi!

CHP’li Kaplan: Covid-19 ve kurdaki dalgalanmalar üretimi bitirdi!
9 Nisan 2021 09:18

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep’teki triko sektörü ve çalışanlarının sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
//ANKARA
COVİD-19 VE KURDAKİ DALGALANMALAR ÜRETİMİ BİTİRDİ
Gaziantep sanayisinin temel taşı sayılan triko sektörünün çok zor zamanlardan geçtiğini belirten Milletvekili Kaplan, “Şuan sektörde bine yakın konfeksiyon atölyesinin %70’i çalışmıyor. Çalışanlar ise yarı kapasite ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Şahinbey Tekstil Kentte daha önceleri binlerce atölye üretim yaparlardı. Mart 2020’de ülkemizde ilk virüsün tespiti ile üretim ve satış zincirinin her halkasında durgunluk başladı. Aylardır artarak devam eden bu durgunluk en sonunda kepenk kapatmaya kadar gitti” dedi.
HAMMADDE FİYATI %120 ARTTI
Gaziantep’te faaliyet gösteren konfeksiyon atölyelerinin pandemi kısıtlamaları dışında en çok etkilendiği sorunlardan birinin döviz kurlarındaki dalgalanmalar olduğunun altını çizen Kaplan, “Trikonun hammaddesi olan iplik dolar ile alınır; ancak nihai ürün Türk Lirası ile satılmaktadır. Haliyle hammaddeyi pahalı alıp işlenmesinde geçen süreçte maliyetin de eklendiği düşünülürse üreticinin kar etmesi söz konusu dahi değildir. Bu durumda hammadde fiyatını öngöremeyen üretici riske giremediği için üretimini durdurmak zorunda kalmıştır. Döviz fiyatlarına bağlı olarak bir yıl içinde %120 artan hammadde fiyatları triko sektörüne büyük darbe vurdu” dedi.
ŞİDDET VE İNTİHARLAR İŞSİZLİĞİN YANSIMASIDIR
Şahinbey Tekstil Kette faaliyet gösteren binlerce atölyenin aynı zamanda on binlerce istihdam sağladığı ve bu atölyelerin kapanması sebebiyle bu kadar işçinin işsiz kaldığını kaydeden Milletvekili sözlerine şöyle devam etti; “Pandemi şartları, kısıtlamalar, döviz kuru derken binlerce konfeksiyon atölyesi faaliyeti durdurdu. Dolayısıyla tüm çalışanları da işsiz kaldı. Bu on binlerce kişinin işsiz kalmasının yanında ailelerinin de mağdur olması anlamına geliyor. Çalışırken bile geçimini sağlamakta zorlanan işçiler işsiz kaldığında bu çarkı nasıl çevirecekler? Toplumun genelinde yaşanan intihar olayları ve aile içi şiddet yoksulluk ve işsizlik ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Vatandaş geçim sıkıntısı kaynaklı sorunlarda gerekli devlet desteğini göremediği için çözümsüz kalmaktadır. Sosyal devlet vatandaşına destek olmakla yükümlüdür.”