CHP’li Kaplan, aile hekimlerinin sesi oldu!

CHP’li Kaplan, aile hekimlerinin sesi oldu!
27 Ağustos 2021 15:53

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Aile Hekimleri Derneği Federasyonu’nun yeni Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile bir gecede, tek imza ile Aile Hekimlerinin özlük hakları ve kronik hastalıklar izlenimi ile ilgili hakkedişlerinin şarta bağlanmasına karşı verdikleri tepkiye ses oldu.

 
//ANKARA

 
CHP’Lİ KAPLAN AİLE HEKİMLERİNİN SESİ OLDU

 
Milletvekili Kaplan, Sağlık Bakanlığının 29 Haziran 2021 tarihinde yayınlayıp, 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe koyduğu Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin, pandemi şartlarında koronavirüs ile mücadele eden Aile Hekimlerinin ek ödemelerini şarta bağlayan, performansa dayalı ödeme ile zaten zor koşullarda çalışan ve enflasyon sebebiyle her geçen gün maaşı daha da eriyen hekimlerimize yapılmış ciddi bir haksızlık olarak değerlendirdi.
Uzun zamandır tartışma konusu olan sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle Aile Hekimleri Derneği Federasyonunun sendikal ve anayasal hakkı olan grev kararı almasının, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ve aşılamanın hayati öneme sahip olduğu şu günlerde çok sakıncalı olduğunu ancak; bu uzlaşmazlığın grev kararından önce çözümlenmiş olması gerektiğini vurguladı.

 
Milletvekili Kaplan, “Aile Hekimleri Derneği Federasyonu’nun Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni yönetmelik ile haklarının gasp edildiğini, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı, güvencesiz ve performansa dayalı çalışma koşullarının dayatıldığı gerekçesi ile 2179 aile hekiminin istifa dilekçesi verdiğini, 2154 aile hekiminin ise iş bırakma kararı aldığını açıkladı. Bu sağlık sektöründe ciddi bir kriz demektir, acilen çözümlenmelidir” dedi.

 
YÖNETMELİK HALK VE HEKİMLER YARARINA DÜZENLENMELİDİR

 
Ülke genelinde yalnızca afet bölgelerinde grev yapılmadığını hatırlatan Kaplan, “Bu greve neden olan yönetmelik yalnızca aile hekimlerini değil, halkımızı da mağdur etmektedir. Bugün sabah itibariyle aşı olmaya giden vatandaşlarımız aşı olamadığı gibi, Aile Hekimliklerinin kapısında “ Haksızlık Varsa Biz Yokuz” yazısıyla karşılaştılar.

 
Ülkemizde sağlıkta şiddet sorununa birçok kurban verdiğimiz halde hala çözümlenmemiş olması bir yana, hasta ve yakınları tarafından fiziksel saldırıya yanıt veren hekime 50 ceza puanını hak gören, 200 ceza puanı ile çalışma sözleşmesini feshedebilen, medyaya demeç vermenin ve eleştirel Tweet atmanın özetle ifade özgürlüğünü cezalarla engelleyen bu yönetmelik grevlerin de sona ermesi için bir an önce aile hekimleri ve halk yararına tekrar düzenlenmelidir” dedi.