CHP'li İnce: Milletimiz ne bu Ergenekon'a inanıyor, ne AKP'ye, ne de Silivri'deki mahkemelere

CHP'li İnce: Milletimiz ne bu Ergenekon'a inanıyor, ne AKP'ye, ne de Silivri'deki mahkemelere
5 Ağustos 2013 12:44

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde 5 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon davasında mahkeme heyetinin bugün kararını açıklaması bekleniyor.


CHP MİLLETVEKİLLERİ DURUŞMAYİ İZLEMEK İÇİN SİLİVRİ’DE

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 66’si tutuklu 275 sanığın yargılandığı ve 5 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon Davası’nda kararın bugün açıklanması bekleniyor. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Genel Sekreter Bihlun Tamayligil, CHP Grup Başkan vekilleri Muharrem İnce, Akif Hamzaçebi, Milletvekilleri Ali Özgündüz ve Bülent Tezcan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da duruşmayı izlemek için Silivri’ye geldiller.

İNSANLAR BURADA ADALET DAĞITILMADIĞINA, ADALET OLMADIĞINA İNANMIŞ

İçeri girişte açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Türkiyede anayasal seyahat özgürlüğünün kullanılmadığını artık anayasının işlevini yitirdiğini, seyahat özgürlüğü diye bir şey olmadığını bu topraklarda herkes görüyor. Türkiye’nin çeşitli vilayetinden insanlar bugün Silivri’ye gelmek istediler. Yok zincir sordular, yok ceset torbası sordular. Olur olmaz şeyler sorup otobüslerin gelmesini engellediler. Gelirken yollarda utandım. Türkiyenin her yeri sıkı yönetim olmuş. İnsanlar burada adalet dağıtılmadığına, adalet olmadığına inanmış. ‘Tayyip istifa’ diye slogan atmanın darbeye teşebbüs olarak algılandığı bir ülkede yaşıyoruz.” dedi.

MİLLETİMİZ NE BU ERGENEKON’A İNANIYOR NE AKP’YE NE DE SİLİVRİ’DEKİ MAHKEMELERE

Konuşmasında, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu?nun açıklamalarına da değinen İnce, “AKP’nin Başbakan yardımcısı açıklama yapıyor, genel başkan yardımcısı “Vali’nin haddine mi” diyor. İstanbul Valisi mahkeme başkanı gibi konuştu. Böyle bir mahkemeden adalet beklenebilir mi? İçler acısı bir durumu var Türkiye’nin. Sevindirici bir şey daha var. Bu kadar baskı zulüm bile bu milleti yıldıramıyor. Buğday tarlaları insan dolu, önlerinde polis ve jandarma. Sevindirci olan milletimiz uyanmıştır. Milletimiz ne bu Ergenekon’a inanıyor ne AKP’ye ne de Silivri’deki mahkemelere inanıyor. Çünkü mahkemesi özel, tanığı gizli, delilleri düzmece bir mahkeme burası. Bir mahkeme düşünün ki savcısı Başbakan, tanığı Şemdin Şakık, jandarması da Avni Mutlu olmuş. Burada adalet dağıtılmadığı için verilecek sonuç da beni pek ilgilendirmiyor.” dedi.

ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMİŞ OLAN MAZLUMLARI BURADA SİZLERLE BİRLİKTE KARŞILAYACAĞIZ

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, şunları söyledi:


“Kötü bir manzaranın içinden geldik. Bir tarafta devletin polisi jandarması, bütün tarlalar tutulmuş, yurttaşa yollar kapatılmış. Ellerinde Türk bayrakları ile yurttaşlar yollarda. Karşısında Türk jandarması, Türk polisi. Mahkeme 5-6 yıldır büyük bir heyecanla hazırlandığı hükmü, milletten çekinerek, bir mahcubiyet içerisinde gizli gizli fısıldayarak okumaya kararlı. Dünden beri yaşananları görüyorsunuz. Yurdun 4 bir yanından buraya ulaşmaya gayret eden yurttaşlar, daha yola çıkmadan durduruluyor. Polisler otobüslerde kışlık zincir, ceset torbası,sözleşme aslı gibi görevi kötüye kullanmaya sebebiyet verecek şekilde, seyahat özgürlüğünü engelleme amaçlı sözde denetim yapıyor. Amaç yurttaşın buraya ulaşmasını engellemek. Bütün bu tedbirler verilecek hükmün de müjdecisi. Yapılan hukuksuzluklar yapılacakların teminatı gibi. Size söz veriyorum çok sayıda baro burada. Bu dönem geçecek ve bizler zalimin zulmü ile zindanlarda çürümeye terk edilmiş olan mazlumları burada sizlerle birlikte karşılayacağız. Onları sizlerle birlikte kucaklayacağız. İşte buna söz. Çok da uzak olmayan bir zamanda. Çünkü yarın bugünden daha yakın dostlar.”

BUGÜN VİCDANLARI RAHATLATACAK BİR HÜKMÜ BEN BEKLEMİYORUM

Feyzioğlu, “Adil yargılanma hakkı ısrarla ihlal edilerek bu günlere getirilmiş bir yargılamada her ne kadar millet adına hüküm verilse de milletin vicdanına sığacak bir hükmü beklemek hayalperestlik olur. Bugün vicdanları rahatlatacak bir hükmü ben beklemiyorum. Umarım yanılırım” dedi.

 
ADİL OLMAYAN BİR SÜREÇTEN ADİL BİR SONUÇ ÇIKABİLİR Mİ?

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ise, “Böyle bir yargılamamaya da ancak böyle bir son yakışırdı. Bu kadar hukuksuzlukla dolu bir yargılama sonunda da herhalde final bu şekilde olurdu. Az sonra mahkeme kendisi ile ilgili hükmünü açıklayacak. Bir mahkeme düşünün ki sanıklarla polemiğe girer, gizli tanıkları kendi kadrolu elemanı gibi görür avukatları susturur. Adil olmayan bir süreçten adil bir sonuç çıkabilir mi? Böyle bir şey mümkün mü. Kimden neyi kaçırıyorsunuz. Duruşmalar aleni değil midir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nda kapalılıkla ilgili kararın ancak açık celsede verlebileceği söyleniyor. Açık açık çiğnendi bu hüküm. Bütün celseleri kapalı yapsanız dahi hüküm mutlaka açık celsede açıklanır, diyor. Bir mahkeme kanunu açık açık çiğneme cesaretini kimden alır” diye konuştu.