CHP’li Hamzaçebi : Bu dosyaları savcılığa iade etmeye kimsenin gücü yetmez

CHP’li Hamzaçebi : Bu dosyaları savcılığa iade etmeye kimsenin gücü yetmez
18 Mart 2014 12:30

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’nin yarın 4 eski bakanla ilgili fezlekeler nedeniyle olağanüstü toplanacağını belirterek, “Bu dosyaları savcılığa iade etmeye kimsenin gücü yetmez. Sorumlu kurum TBMM değilse neresi. Bu soruşturmayı Meclis yapmayacak ta neresi yapacak. Bu hesap TBMM’de görülecektir. Bunları Meclisten kaçırmaya kimsenin gücü yetmez” dedi.

 

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in soruşturmanın gizliliğine dikkat çeken açıklamalar yaptıklarını ve fezlekelerin Meclis’te okunması gerektiğini belirterek, “İleri sürülen gerekçeler son derece yanlış yorumlanmaktadır. Asıl failler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir. Eğer TBMM bir Meclis soruşturması yapılmasına karar verip komisyon kurarsa ve komisyon sanıkların Yüce Divan’da yargılanmasına karar verirse ve komisyonun kararı Meclis tarafından kabul edilirse bu kişiler Yüce Divan’da yargılanacaktır” dedi.

 

 
Hamzaçebi, “Meclis soruşturma komisyonuna bu konunun gidebilmesi için milletvekillerinin bu dosyaları incelemesi gerekli. İçtüzüğün 107’nci maddesi gayet açıktır. Gerekçesi ile o önergeyi yazan kişiler o fiilleri ve sanıkları oraya yazmak zorundadır. Biz Sayın Meclis Başkanı’nın Meclisi geleneklerine göre, Anayasa’ya göre ve iç tüzük kurallarına göre yönetmesini bekliyoruz. Meclisi Adalet Bakanı ya da iktidar partisi Grup Başkanvekilleri yönetmiyor. Meclis Başkanı’nı uyarıyorum, Anayasa’yı çiğnemeyiniz. Asıl suçu Meclis Başkanı işlemiştir, bu dosyaları bürokratlara inceletmekle. Mademki soruşturma gizli siz neden bürokratlara inceletiyorsunuz. İktidar partisine ve hükümete bir çağrım var, neden korkuyorsunuz. Korkmayın açın bunları, madem kendinize güveniyorsunuz, madem bu paralel yapının operasyonudur, korkmayın, açın, bizde bu tuzağı görelim ve bu tuzağın üzerine gidelim. Bu hükümet yolsuzluklara boğulmuş, bütün gündemi yolsuzlukları örtmek üzeredir. Bunun hesabını mutlaka verecektir, yargıda bu hesap mutlaka verilecektir” diye konuştu.

 

 

 

Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben onlara bu dosyaları açmalarını tavsiye ederim. Bunu açmamak demek bu suçun işlendiğini kabul etmek demektir.Milletvekillerinden gizli bir şey olamaz. Bu hakkı milletvekillerinin elinden kim alabilir ki. Bu dosyaları savcılığa iade etmeye kimsenin gücü yetmez. Sorumlu kurum TBMM değilse neresi. Bu soruşturmayı Meclis yapmayacak ta neresi yapacak. Bunu kimse savcılığa gönderemez. Danıştay ya da İdari Mahkeme’ye başvurmak topu taca atmaktır. Bu hesap TBMM’de görülecektir. Bunları Meclisten kaçırmaya kimsenin gücü yetmez. Bu komisyon mutlaka kurulacak, mutlaka bu soruşturma yapılacaktır.”