CHP’li Güzelmansur: Talep var, belge yok: Orta Asya ihracatı aksıyor!

CHP’li Güzelmansur: Talep var, belge yok: Orta Asya ihracatı aksıyor!
9 Mart 2021 09:37

Türk ihraç ürünlerini Orta Asya’ya taşıyan tırlara Azerbaycan tarafından verilen yetersiz transit geçiş kotası nedeniyle hem ihracatçı hem de nakliyeci kaybediyor.

 

 
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, pandemi nedeniyle Orta Asya’ya ihracatta tek geçiş alternatifi konumuna gelen Azerbaycan’ın Türk taşımacılara verdiği düşük geçiş kotası sorununu Meclis gündemine taşıdı.

 
TALEP VAR, BELGE YOK: ORTA ASYA İHRACATI AKSIYOR

 
CHP’li Güzelmansur “Azerbaycan’ın verdiği transit geçiş belgelerinin yetersiz olması nedeniyle ihracatçılarımız ve nakliyecilerimiz operasyon güçlüğü yaşamaktadır. Pandemi dolayısıyla adeta felç olan ihracatımızın açık pazarlara da transit geçiş belgesi kotası nedeniyle ulaşamaması kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.
Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi veren Güzelmansur “Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’dan Orta Asya’ya ihracatımıza yeterli olacak kadar transit geçiş belgesi alınamamasının sebebi nedir” diye sordu.
Güzelmansur’un önergesinde cevaplanmasını istediği diğer sorular ise şunlar:
– Orta Asya pazar payı kaybının önlenmesi için Azerbaycan’da Türk taşımacılara uygulanan ikili/transit geçiş belgeleri artırılacak mıdır? Bu konuda yapılan almalar ve neticeleri nelerdir?

– Azerbaycan ile karayolu taşımacılığında “transit taşımalarda tam serbestleşme” hedefi doğrultusunda bugüne kadar atılan adımlar ve sonuçları nelerdir?

 

 
YUNAN TIRLARI GEÇİYOR, TÜRK TIRLARI BEKLİYOR

 

 
– Dost ve kardeş ülke Azerbaycan tarafından ülkemize ihtiyacımızım çok altında transit geçiş belgesi verilmesi nedeniyle Türk taşımacıların kapılarda kalması, Yunan ve diğer yabancı taşımacıların ise yeterli belgeye sahip olmaları dolayısıyla sorun yaşamamaları kabul edilebilir bir durum mudur? Haksız rekabete yol açan bu durum nasıl ve ne zaman önlenecektir?