CHP’li Güzelmansur: İnsanlar halâ ‘çadır, çadır’ diyor!

CHP’li Güzelmansur: İnsanlar halâ ‘çadır, çadır’ diyor!
28 Şubat 2023 10:43

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, depremde en çok can kaybının yaşandığı ilin Hatay olduğunu belirterek, bölgede hâlâ insanların çadır beklediğini söyledi. Güzelmansur, depremde kendisini en çok etkileyen anı ise “Benim ailemde 11 cenazem var. Bunların hiçbirisinin cenazesine bile gidemedim, kendi acımı yaşayamadım. Çünkü insanlar bizden umut bekliyor. Ellerini uzatmış, ‘Vekilim lütfen bize yardımcı ol’ diyorlar. Enkaz altında bir sürü canımız gitti, onların seslerini duyuyorduk. ‘Lütfen bizi kurtarın, bizi kurtarın’ diyorlardı. Beni en çok etkileyen o anlar olmuştu” diye anlattı.

 

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 yakınını kaybeden Mehmet Güzelmansur, aradan geçen 21 günü ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Güzelmansur, Hatay’ın can kaybının en çok yaşandığı il olduğunu belirterek, “Şu an toplam ölü sayısı 44 bini geçti ama ne yazık ki bunun 22 bini Hatay’da. En son rakamlara göre 21 bin 953 kaybımız var Hatay’da. Dokuz ilin yarısı kadar. Merkez dediğimiz Defne, Antakya, Kırıkhan, Samandağ, Arsuz. Depremin ağırlıklı hissedildiği yerlerde, özellikle Antakya ve Defne’de şehir yok oldu” dedi.

 

 

“İNSANLAR HÂLÂ ‘ÇADIR, ÇADIR’ DİYOR”

 

 

Bölgede hâlâ çadır sorunu yaşandığına dikkat çeken Güzelmansur, “İnsanlar, 21’inci günde olmamıza rağmen hâl ‘Çadır, çadır’ diyorlar. Üç gün önce bir deprem daha yaşadık, merkezi Defne olan bir deprem yaşadık. Ondan sonra insanlar gelmeye başlamışlardı ama şu an hiç kimse artık binalarında yaşamıyor. Ya sokakta yaşıyor ya çadırda ya da arabalarında yaşıyor. Sıkıntımız, biliyorsunuz bir kısmına elektrik verildi ama hâlâ bir sürü elektrik verilmeyen yer var. Su, hijyen sıkıntımız var. Özellikle seyyar tuvalet gereksinimimiz var” diye konuştu.

 

 

“İLK İKİ GÜN YETERLİ YARDIM GELMEDİ”

 

 

Mehmet Güzelmansur, şunları söyledi:

“İki gün canlı yayına çıkıp, ‘Lütfen, bakın esas burada en kayıplarımız burada, en büyük sıkıntımız burada’, bunu söyledik. Geldi ama yeterli değildi. Bu bir deprem değil, felaket. Depremin bu kadar büyük boyutta olduğunu kimse kestiremiyordu. Tabii daha sonra bir sürü canımız öldü. Şu an kalan insanımızla yaraları sarmaya çalışıyoruz.

 

 

“KENDİ ACIMI YAŞAYAMADIM, ÇÜNKÜ İNSANLAR UMUT BEKLİYORDU”

 

 

Güzelmansur, depremde kendisini ne çok etkileyen anları da şöyle anlattı:

“Benim ailemde 11 cenazem var. Bunların hiçbirisinin cenazesine bile gidemedim, kendi acımı yaşayamadım. Çünkü insanlar bizden umut bekliyor. Ellerini uzatmış, ‘Vekilim lütfen bize yardımcı ol’ diyorlar. Sadece bir el değil bu. Defne, Samandağ, Kırıkhan, Antakya; her tarafa yetişmeye çalıştık. Enkaz altında bir sürü canımız gitti, onların seslerini duyuyorduk. ‘Lütfen bizi kurtarın, bizi kurtarın’ diyorlardı. Beni en çok etkileyen, o anlar olmuştu.”

 

 

“DEPREM GERÇEĞİNİ KABUL ETMEMİZ GEREKİYOR”

 

 

Depremlere her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Güzelmansur “Deprem Türkiye’nin bir gerçeği, her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Fay hatları üzerine binaların kurulmaması gerekiyor. Deprem Yönetmeliği’nin gözden geçirilmesi lazım. Deprem gerçeğini Türkiye’nin kabul etmesi lazım” dedi.