CHP’li Güzelmansur: İcra dosyası 1 yılda 1.8 milyon arttı!

CHP’li Güzelmansur: İcra dosyası 1 yılda 1.8 milyon arttı!
13 Haziran 2021 08:45

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, iktidarın 20 yıldır rant odaklı; istihdam yaratmayan; yolsuzluğa, işsizliğe, yoksulluğa rekorlar kırdıran politikalarını ısrarla sürdürmesi nedeniyle konkordato, iflas, icra sayılarında olağanüstü artışlar yaşandığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Güzelmansur konkordato, icra, iflas sayılarındaki artışı hem Türkiye geneli hem de Hatay özelindeki rakamlarla açıkladı.

 
Güzelmansur şunları söyledi: “Konkordato sürecinden çıkamayarak iflas eden şirket sayısı 2018’de 13 idi, 2019’da bu sayı 91’e yükseldi, 2020’de 121 oldu. 2021’in ilk 5 ayında ise 50’yi buldu. Türkiye’de takipteki kredi miktarı 150 milyar lira! Bugün itibarıyla icra ve iflas dairelerinde halen derdest olan dosya sayısı 22.118.656, geçen yıl kaçtı 20.297.647. Bir yılda icra dosyası 1.8 milyon arttı. Bugün ilan.gov.tr’de 5 bin 171 icradan satılık ilanı var. 9 Haziran’da icradan satılık tarla, tarım arazisi, bağ bahçe sayısı 1192!”

 
HATAY EKONOMİK ÇÖKÜŞTE

 
Hatay’da ekonomik göstergelerin Türkiye ortalamasının da altında olduğuna işaret eden Güzelmansur: “31 Mayıs 2021 itibarıyla en fazla konkordato alan illere baktığımızda Hatay 58 şahıs/firmayla 9’uncu sırada. Bu tesadüf değil. Türkiye’de takipteki kredi miktarının, toplam nakdi krediye oranı %3,8 iken Hatay’da %6! Bu oran ile takipteki alacaklar bakımından, Hatay, 81 il içerisinde 3. sırada. Bu da tesadüf değil. Bugün Hatay Türkiye’de, 87 icradan satılık ilan sayısı ile 14’ncü sırada. Bu da tesadüf değil. 9 Haziran’da Hatay’da icradan satılığa çıkan tarla, tarım arazisi, bağ bahçe sayısı 21! Kim derdi ki bereketli Amik ovası icradan tarım arazisi satışında 18’inci olacak? Bu hiç tesadüf değil.

 
Hatay’da ekonomik çöküşün göstergeleri olan bu verilerin tesadüfen oluşmadığının altını çizen Güzelmansur bu noktaya neden geldiğini de şu sözlerle anlattı: “İktidarın 10 yıldır inatla sürdürdüğü yanlış Suriye politikası, sadece Hatay’ın kaynaklarını 500 bin Suriyeliyle paylaşmasına neden olmadı, aynı zamanda riskli bölge statüsüne soktuğu için yatırımların gelmesini de engelledi.

 
İktidarın Yayladağı sınırı kapısını kapatması, Hatay’ın 14 Ortadoğu ülkesine olan ihracat yolunu kapattı. İktidarın Arap ülkeleriyle ettiği kavgalar da ihracatımızı eritti. Hem ihracatçımızı hem de nakliyecilerimizi zarara uğrattı.
İktidarın öngörüsüz bir şekilde aldığı ihracat kısıtlamaları soğan, limon üreticisini perişan etti. Bu yanlış karar bugün tarlada kalan soğanların nedenlerinden biridir.

 

 

Tüm bunların üstüne iktidar, Hatay’ı yanlış, eksik göstergelerle 5. Teşvik bölgesi yerine, 4. Teşvik bölgesine aldı.
En az kamu yatırımı yapılan illerden biri oldu Hatay. İşte tüm bu yanlışlar Hatay’ı ekonomik çöküşe götürüyor.”

 
İKTİDAR GAFLET UYKUSUNDA

 
İktidarın gaflet uykusunda olduğunu ifade eden Güzelmansur “İktidar mensuplarına bakarsanız. Her şey güllük gülistanlık. Onlara göre insanımız zenginlikten kırılıyor. İktidara göre insanlar cep telefonlarını 6 ayda bir değiştiriyor. Yılda bir arabalarını değiştiriyor.
Oysa borçlar, icralar, iflaslar almış başını gidiyor. Çıkma meyve-sebze olmasa; yarı fiyatına satılan bayat ekmek, kırık yumurta olmasa; bardakla sıvı yağ, taneyle zeytin satılmasa insanlar karınlarını doyuramıyor.”