CHP’li Güzelmansur: Covid olan Suriyeliler günlük vaka sayısında yer almıyor mu?

CHP’li Güzelmansur: Covid olan Suriyeliler günlük vaka sayısında yer almıyor mu?
18 Mart 2021 11:07

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan illere göre haftalık vaka sayısında (100 binde) Suriyeli nüfusun hesaba katılmamasını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

İllerin haftalık vaka sayısında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerinin esas alındığına dikkat çeken CHP’li Güzelmansur, Hatay’da 500 bin Suriyeli nüfusun görmezden gelindiğini söyledi.

 

Konuyla ilgili soru önergesi veren Güzelmansur: “Bu durum yoğun Suriyeli nüfusun yaşadığı iller açısından bir çarpıklık oluşturuyor. Örneğin 6-12 Mart haftası için açıklanan verilerde Hatay’ın 100 binde vaka sayısının 69,43 olduğu belirtilmektedir. Bu veride Hatay nüfusu 1,6 milyon olarak esas alınmıştır. Oysa Hatay nüfusu Suriyelilerle birlikte 2,1 milyondan fazladır. Var olan gerçekliğe göre yani 2,1 milyonluk nüfusa göre hesap yapılsaydı Hatay’da haftalık vaka sayısı (100 binde) 54,85 çıkardı” dedi.

 

 

KOVİD OLAN SURİYELİLER GÜNLÜK VAKA SAYISINDA YER ALMIYOR MU?

 

 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya “Hatay’da yaşayan ve Kovid-19 pozitif olan Suriyeliler vaka sayısında yer alıyor mu? Yer alıyorsa nüfus sayısında da hesaba katılması gerekmez mi?” diye soran Güzelmansur’un önergesinde yer alan diğer sorular şunlar:

 
– İllere göre haftalık vaka sayısı hesaplamalarında, Hatay’daki 500 bin Suriyeli nüfus neden yok sayılmaktadır?
– Suriyelilerin vaka sayısına dâhil edilip nüfus hesabında göz ardı edilmesi, Hatay’da ve Suriyelilerin yaşadığı diğer illerde haftalık vaka sayısının (100 binde) yüksek çıkmasına neden olmaktadır. Suriyelilerin yaşamadığı iller için böyle bir durum yoktur. Bu yanlışlığa neden izin verilmektedir?