CHP’li Gürer: Yem fiyatlarının aşırı artışına bir de ilaç fiyatlarındaki artış eklendi!

CHP’li Gürer: Yem fiyatlarının aşırı artışına bir de ilaç fiyatlarındaki artış eklendi!
19 Kasım 2022 08:30

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan sağlığı için gerekli olan hizmetlerindeki maliyet artışının hayvancılığı olumsuz etkilediğini belirtti, ilaç satış bayiliği de yapan veteriner hekimle görüşen Gürer, son dönemde hayvan tedavi amaçlı kullanılan ilaç ve vitaminlerde aşırı fiyat artışının risk yarattığını söyledi. Şartlı kesim olarak bilinen veteriner onaylı sağlık sorunu yaşayan hayvan kesimi yanında buzağı ölümleri ve hayvan hastalıklarının önüne geçilemediniz için ülkemizde ciddi anlamda hayvan kaybı olduğunu söyledi.

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e hayvancılıkla ilgili sorunları anlatan veteriner hekim Mustafa Altan,”İlaç ve aşı fiyatlarındaki artış nedeniyle, hayvanı hastalanan yetiştirici hayvanını veteriner hekime değil kesimhaneye götürüyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları yerinde tespit etmeye devam ediyor.

Niğde ilinde farklı köy ve kasabalarda küçük aile tipi işletmelerde besici ve süt inekçiliği yapanlar ve veteriner hekimlerle görüşme yapan Ö.Fethi Gürer, sektörde yaşanan sorunları dinledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, veterinerlik hizmetleri konusunda yaşanan sorunları anlatan veteriner hekim Mustafa Altan, geçen sene 60 liraya gelen antibiyotikleri yerinde bu yıl 120-150 lira arasında değişen fiyatlara alabildiklerini, ödeme durumuna göre antibiyotiklerin yetiştiriciye 200 liraya zor satılabildiğini belirtti. Dükkân kirası, elektrik ve ulaşım giderleri artışı dikkate alındığında sattıkları ürünü aynı fiyatla yerine koyamadıklarını ifade etti.

 

 

İLAÇ FİYATLARI 3-4 KAT ARTTI

 

 

Hayvan hastalıklarında kullanılan ilaçların ise geçen yıla göre 3-4 kat artığına değinen veteriner hekim Mustafa Altan, döviz kurlarındaki artışın, hayvan hastalıklarında kullanılan ilaçlarda ve aşılarda fiyat artışına neden olduğunu belirtti.

 

 

HASTALANAN HAYVAN VETERİNER HEKİME DEĞİL KESİMHANEYE GİDİYOR

 

 

Veterinerlik hizmetleri, aşı ve ilaçlardaki fiyat artışının yetiştiriciyi hayvanlarına bakamaz duruma getirdiğini da kaydeden veteriner hekim Mustafa Altan, “Eskiden en küçük bir hastalık belirtisinde bile yetiştiriciler hayvanlarını veteriner hekime gösteriyordu, ilaç ve aşı yaptırıydu. Ancak fiyat artışları nedeniyle hayvanını veteriner hekime getirmeyen besici, yetiştirici, direk kesime gönderiyor. Bu durum da hayvan varlığı sayısında ciddi daralmaya neden oluyor. Son yıllarda hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan varlığında ciddi azalma olduğu bilinen bir gerçektir” diye konuştu.

 

 

İLAÇ VE AŞI FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise hayvancılıkta en önemli gider kalemlerinden birinin yem olduğunu ancak veterinerlik hizmetleri, ahır giderleri, hayvan hastalıklarında kullanılan ilaçlar ve aşılardaki fiyat artışının da hayvan yetiştiricilerinin en önemli şikâyetleri arasına girdiğini anlattı.

 

 

HAYVAN HASTALIKLARI ARTIYOR

 

 

Hayvan hastalıklarının ve ishalden kaynaklanan buzağı ölümlerinin giderek arttığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık yapanların geliri azaldığı için hayvanına yapması gereken harcamaları yapamıyor. Dönem içinde aşısını yaptırıp ilacını vermesi gerekiyor ama fiyat artışları nedeniyle olabildiğince giderini kısıyor ahır ve hayvan bakımı, ilaç ve aşı yaptıramadığı için, buzağıyı antibiyotikle destekleyemediği için hayvan hastalıkları yaygınlaşıyor ve buzağı ölümleri artıyor” şeklinde konuştu.

 

 

BUZAĞI ÖLÜMLERİNE ÖNLEM ALINMADAN HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ

 

 

Yönetmeliğe göre hayvanlara yapılan aşıların ücretsiz olması gerektiğini ancak yetiştiricilerin hayvan aşılarını ücretle yaptırdıklarını belirttiğini aktaran Gürer, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri de hayvan hastalıkları ve buzağı ölümleridir. Türkiye bu sorunları çözemez ise hayvan varlığındaki azalma devam eder. 18 milyona yakın büyükbaş hayvanımız vardı. Hayvanların kesime gönderilmesiyle hayvan varlığında ciddi azalma oldu. Bu nedenle, Türkiye yeniden ithalata yönelmek zorunda kalan duruma doğru hızla ilerliyor” ifadelerini kullandı. Gürer, zoonotik hastalıklarda hayvandan insana bulaşma riskine de dikkat çekerek, “Hayvancılık yapanlar çok zor durumda. Gelir gider dengesi aleyhte bozulmuş, özellikle kırsalda küçük aile tipi işletmeler ayakta kalmaya çalışıyor. Çok sayıda ahırda hayvan yok. Yem fiyatlarındaki aşırı artış besiciyi içinden çıkılmaz hale getirdi. Hayvan refahını sağlayacak bakım sağlanamıyor. Sonuçta da hayvan kesime gidiyor. Bu nedenle kesim çok olunca hayvan sayısı azalıyor. Hayvancılığın girdi maliyeti düşürülmezse bugün kesime giden hayvan varlığındaki artış ile et fiyatı dengeli giderken sayısal azalma ile et fiyatı da patlar. Yem ve ilaç gibi iki önemli gider için iktidar önlem almalıdır. Et fiyatları hayvan varlığı azaldıkça artar. Yurt dışından gelen hayvan sayısı da yükselir. Döviz kaybı yanında ülke varlıkları yabancı ülke besicilerine akar. Daha yol yakınken besici, üretici için acil destekler sağlanıp sorun olan yem ve ilaç gibi alanlarda müdahaleci olunmalıdır. ‘Besleyemediğim için buzağım öldü’ diyen besiciden ‘Gebe ineğimi yem parası için kesime verdim’ diyen süt inekçiliği yapanların feryatlarını Bakanlık duymuyor mu? Bu gidiş iyi gidiş değil” dedi.

 

 

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ SİGORTA PRİMLERİNİ ÖDEYEMİYOR

 

 

Gürer, hayvan yetiştiricilerinin hayvanların bakımlarını yaptıramadığı ve ilaçlarını verip aşılarını yaptıramadığı gibi kendilerinin tarım BAĞ-KUR’u sigortalarını yaptırmakta zorlandığını da ifade sözlerine ekledi.