CHP’li Gürer: Taşerona kadro, emekli maaşına artış verin!

CHP’li Gürer: Taşerona kadro, emekli maaşına artış verin!
11 Temmuz 2024 09:48

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM Bütçe ve Plan Komisyonunda görüşülen bazı kanunlarda değişiklik yapılması içeren kanun teklifi görüşmelerinde söz alarak AKP milletvekilleri tarafından verilen teklifin torba yasa olarak meclise sunulmasını eleştirdi.

 

 

Farklı Kanunlarda değişiklik öneren teklifte tasarruf tedbirleri yer aldığı belirten Gürer, “Herkesi limon gibi sıkan iktidar “tasarruf tedbiri” diye diye israfçı yönetim anlayışına devam ediyor. Bu kanun teklifi her ne kadar bir milletvekili teklifi olarak Komisyona gelse de bu torba yasa teklifinin milletvekillerinin eliyle düzenlenmesi de olası değil. Bakanlıklarda hazırlanmış, vekiller imzalamış, ucube sistemin yarattığı düzen de bu.” dedi.

 

 

YÖNETİMSEL SORUN VAR

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer

“Özünde ülkemizde yönetimsel sorun var. Buna bir somut örnek vereyim: Limon üreticideyken dalda 50 kuruştu, çoğu limon üreticisi ağacını söktü. Türkiye’nin 2000 yılında limon üretimi 460 bin tonken 2023 yılında 2 milyon 300 bin ton limon üretildi. Şimdi çiftçiden limon tüccara geçti, 80 lira ile 100 lira arasında limonun kilosu değişiyor. Bu durumda üreten kazanamadı, vatandaş da pahalıya ürün alıyor, iktidar programsız plansız yönetim tarzıyla da bu sürecin olumsuz biçimde gidişini seyrediyor. 600 bin ton da stoklarda limon var. İşte Türkiye’nin belki de en güzel özeti bu. Ürün var stokta, fiyatlar 50 kuruştan çıkmış 100 liraya.” diye konuştu.

 

 

BAKAN DEĞİŞTİKÇE UYGULAMA DEĞİŞTİ

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ekonomide Bakan değişince uygulama yöntemi değişiyor, varlıklar çarçur ediliyor, yandaşa kaynaklar aktarılıyor. Sonra hazine ve maliye tam takır kuru bakır noktaya gelince de “Emekli, çiftçi, asgari ücretli; toplumun farklı kesimlerinden ne kadar alabilirim?” boyutunda uygulamalara geçiliyor. Zam, vergi bitmiyor, ücretler baskılanıyor, tasarruf yalnız vatandaştan isteniyor. Vergide adalet, asgari ücret artışı, emekliye en düşük ücret, açlık üzerine çıkarılması yönünde bir düzenleme Meclis gündemine getirilmiyor. İşçiler modern köle, emekli aşağı mahkûm, esnaf siftahsız işleri kapatıyor, çiftçi düşük alım fiyatıyla canından beziyor. “ dedi.

 

 

ÖZELLEŞTİRME İDARESİNİ KAPATIN

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer”Bu kanun teklifi de Özelleştirme İdaresini kamu araçlarının satışına yönelik yetkilendiriyor bana göre yapılması gereken onu yetkilendirmek değil Özelleştirme İdaresini toptan kapatmak çünkü Özelleştirme İdaresi fabrikaları sattı, limanları sattı, enerji şirketlerini sattı, kamu arazilerini sattı, “Ekonomiye faydası olacak.” dediler, ekonomi daha da battı. Onun için bu satışların kamuya bir faydası yok. Kamucu anlayışa yeniden dönülmeli ve bu anlamda düzenlemeler yapılmalı.” Diye konuştu.

 

TASARUF TEDBİRİNE UYMAYANA CEZA

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer tasarruf tedbirlerine uyulmaması halinde disiplin cezası getiren madde teklifini de eleştirdi.Gürer, “Bakınız, şimdi, bu kanun teklifinde bir düzenlemeye gidiliyor, deniyor ki: “Tasarrufa uymayanları cezalandıralım.” Bir aracın 90 kilometre hızla giderken yakacağı akaryakıt ile 140 kilometre hızla gittiğinde yaktığı akaryakıt neredeyse yarı yarıya değişiyor. Genel müdür “Bas gaza.” dedi, gaza bastı kiralık araç şoförümüz -çünkü taşerondalar çoğu, kadro da vermediniz- sonra akaryakıt sarfiyatı arttı. Akaryakıt sarfiyatının artmasının sorumlusu genel müdür mü, şoför arkadaş mı? Yarın bir de “Niye sen fazla akaryakıt yaktın?” diye onu mu cezalandıracaksınız?

Başka bir şey daha, bütçe görüşmelerinde sıkça yaşıyoruz: TBMM Kapının önüne lüks araçlar geliyor, sayın genel müdürün aracı sekiz saat çalışıyor. Neymiş? O bindiği zaman arabası sıcak olacakmış. Oradaki akaryakıt giderinin sorumluluğu kimde? O aracı çalıştırıp bekleyen şoförde mi yoksa ona o talimatı verende mi? Türkiye’de ne zaman üst düzey yöneticiler sorumlu kılındı ki? O anlamda, bu kanun teklifinde yer alan tasarrufla ilgili olgunun önce… Yönetenlerin anlayışının da başlaması lazım. Kendisinin yaşamından hiç kimse taviz vermeyecek ve yarın bu işle ilgili de sorumluluğu olmayan bir sürü insan da sorumlu kılınarak sorunlar artırılacak.

 

 

TAŞERONA KADRO, EMEKLİ MAAŞINA ARTIŞ VERİN

 

 

Ömer Fethi Gürer, “Bu düzenlemenin gelmesi yerine taşeronda çalışanların kadro sorununun çözülmesi, çırak ve stajyerlerin işe başladıkları gün yaşlılık sigortasının başlaması, asgari ücrette artışın sağlanması, sendikaları örgütlenmenin önündeki adaletsizliğin giderilmesi, emekli maaşlarının açlık sınırının üzerine çıkarılması, çiftçi girdi maliyetlerinin düşürülmesi, yem, gübre, mazotun sübvanse edilerek girdi maliyetlerinde sağlanacak bu düşmeyle raftaki ürünün fiyatının düşmesi, ithalatçı bir anlayış yerine yerli üreticinin desteklenmesi Girdi fiyatlarından başlayarak yapılacak düzenlemelerle yokluk ve yoksullukla mücadelenin artırılması, madde bağımlılığıyla ilgili daha kapsayıcı çalışmaların gerçekleştirilmesi yönünde kanun tekliflerinin Meclise gelmesinin daha hayırlı olacağını düşünüyorum.I diye sözlerini tamamladı.