CHP’li Gürer: Sosyal konut projesi dar gelirli için zor!

CHP’li Gürer: Sosyal konut projesi dar gelirli için zor!
18 Eylül 2022 09:58

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konut üretiminin azıldığı için satış ve kira fiyatlarının tavan yapmasıyla oluşan sorunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Murat Kurum, TOKİ’nin ülke genelinde yüzde 5 olan konut üretiminin 14’e çıktığını, yeni kampanyalar kapsamında 150 binden fazla konutu vatandaşın kullanımına sunacaklarını belirtti.

 

 

GÜRER, KONUT SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİ

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ülkemizde düşen konut üretiminin neden olduğu sorunlarla ilgili önlem alınıp alınmadığının açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 

 

ÜRETİM 600 BİN KONUT, İHTİYAÇ 1 MİLYON KONUT

 

 

Gürer, önergesinde Konuta erişim ve barınmanın temel yaşam hakkı olduğuna işaret ederek, “ Ülkemizde yıllık ortalama 600 bin konut üretimi vardır. Ancak yaklaşık bir milyon seviyesinde de konut ihtiyaçtır. Bu açığın giderilmesi için ön alıcı ve finans sorunlarını çözümleyici çalışmalar yapılmakta mıdır? Kısa vadede konut açığını giderici önlemler oluşturulmakta mıdır?” şeklinde soru yöneltti.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Kurum, 2002 yılından itibaren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığının(TOKİ) özellikle fiili sosyal konut yapımı, şehirlerin yenilenmesi ve piyasa şartlarında konut alamayan vatandaşlarımızın konut sahibi olabilmeleri için çalışmalarını aralıksız devam ettiğini belirtti.

 

 

TOKİ, KONUT ÜRETİM ORANINI YÜZDE 14’E ÇIKARDI

 

 

Bakan Kurum, TOKİ’nin konut üretiminin ülke genelinde ilk yıllarda yüzde 5 hedeflenmiş iken bu oranın şimdilerde yaklaşık yüzde 14 seviyesine çıktığını anlattı.

 

 

150 BİN KONUTLUK YENİ KAMPANYA

 

 

TOKİ’NİN 2019 yılında 50 Bin Konut, 2020 yılında 100 Bin Konut kampanyaları düzenlenerek bugüne kadar 1 milyon 100 bin konut uygulamasını hayata geçirildiğini belirten Bakan Kurum, yeni kampanya ile 250 binden fazla konutun daha vatandaşların hizmetine sunulacağını kaydetti.

 

 

20 YIL TAKSİT

 

 

TOKİ dar ve orta gelirli gruba yönelik ürettiği konutların tamamına yakınında ön talep topladığına değinen Bakan Murat Kurum, bu konutları da 8 ile 20 yıl arasında vadelerle satışa sunarak vatandaşların maliyetine, az peşinat ve uzun vadelerle kira öder gibi konut sahibi olmalarında büyük başarı sağlandığını ayrıca konut projelerinde engelli, emekli, şehit ve malullerine kontenjanlar ayırarak bu gruplara öncelik sağlandığını vurguladı.

 

 

ÖDEME ŞARTLARI YENİDEN BELİRLENMELİ

 

 

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan sosyal konut projesindeki ödeme tutarlarının yüksek olduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer, “ TOKİ’nin daha önce yaptığı kampanyalara katılıp konut alamadığını söyleyen vatandaşlar var. Son olarak yeni açıklamaya göre Türkiye genelinde 253 bin 692 konut yapılacak. Şu ana kadar konut almak için yapılan başvurular 2 milyonu geçti. Bu da konuta ihtiyacın farklı bir göstergesi. En az 700 bin lira olan sosyal konut projesinde yüzde 10’luk tutar yatırıldıktan sonra asgari ücretli bir vatandaşın asgari ücretin yarısından fazla tutarı taksit olarak 20 yıl ödemesi de öngörülüyor. Sosyal konut projesinin ödeme miktarı ve ödeme şeklinin ihtiyaç sahibi vatandaşların durumu göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmelidir. Görünen o ki seçime dönük bir proje uygulamaya alınmıştır. Dar gelirli vatandaşlarımızın bu projeden bu şartlarda fayda sağlaması sorunlu görülüyor. Projeden konutu olmayan dar gelirli vatandaşlarımızdan sınırlı sayıda kişi yararlanabilecek. Şartlar ihtiyaç sahiplerine uygun hale getirilmelidir” diye konuştu.